уторак, 07. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Ратни злочин као "нематеријална штета"

Kоментари (26) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 11 октобар 2012 13:20
гаврило
ПАВКОВ, ваши текстови су сјајни и требали би да напишете књигу која би се морала учити и читати у школи као обавезна лектира!
Препоруке:
55
2
2 четвртак, 11 октобар 2012 13:56
Студент
Ми као народ немамо самопоштовање. Односе између Х(К)рватске и Србије можемо гледати кроз сукоб између Синише Михајловића и Игора Штимца. Синиша који је мешаанац али нема везе декларише се као Србин,спреман је да пређе преко оног Штимчевог " Дабогда ти побили све у Борову" нема везе било па прошло. У једној емисији код оног Станковића "Недељом у 2" кад је гост био Штимац,у тој емисији укључили су Синишу где се овај скроз понизио и буквално га молио да се помире,помињао је Синиша и права далматиснка вина а није заборавио да каже како су вандалматинска вина најобичније смеће. Штимац је то као класичан Хрват националиста аутоматски одвио,и крај приче. Сад су опет акутуелне приче око помирења али поента да смо ми Срби спремни да прњђемо преко свега,кад смо тако олако прешли преко Јасеновца као да се никад није десио,и кад смо заборавили 700.000 мучки убијених Срба зарад братства и јединиства и партије.
Препоруке:
64
3
3 четвртак, 11 октобар 2012 14:22
Милић Петар Кецман
Код Вуковара и Сребренице постоје неке сличности:
1. Обе су се одиграле када је "жртви" било најпотребније
2. Обема је претходило страдање Срба које се заташкава (Мерчеп је толико окрвавио руке да је морао пред хрватски суд, сада се суђење развлачи у недоглед, а Вуковар -за који га јавно терети више Хрвата, није обухваћен оптужницом)
3. У оба случаја комаданти су евакуисани (из окружења) непосредно пре слома
4. Оба су медијски испраћена и дан данас су праве табу теме, где право гласа има само једна страна
Препоруке:
61
1
4 четвртак, 11 октобар 2012 14:44
Prvo skoci pa reci hop
Puno praznina u tekstu.

Ako postoje dva paralelna procesa, jedan parnični, a drugi krivični, onda parnični uvijek zastaje dok se ne riješi krivični postupak, imajući u vidu da je parnični sud uvijek vezan utvrđenjem krivice iz krivičnog postupka.

Pored toga, ratni zločini ne zastarjevaju, a pravo na naknadu štete oštećeni imaju od pravosnažne krivične presude.

A što se tiče krivičnih postupaka koji su vođeni u Srbiji, a parnični u Hrvatskoj, tu odgovornost leži na Vladi Srbije koja je trebala sa Hrvatskom izdejstvovati međusobno priznavanje presuda kada su u pitanju ratni zločini. Da je to urađeno, ne bi moglo doći ni do zastare.

Usput, nije mi jasno po kojem se sada on osnovu obraća Evropskom sudu za ljudska prava...da li u pogledu neprocesuiranja odgovornih lica za smrt njegove supruge (čl. 2. i 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima), ili zbog odbacivanja njegove tužbe za naknadu štete koja je odbačena kao neblagovremena (član 6. Evropske konvencije).
Препоруке:
8
48
5 четвртак, 11 октобар 2012 15:18
Милић Петар Кецман
Напомена за прво скочи па реци хоп
Ову причу о г.Лукићу објавио је лист Заједничког већа општина "Извор" број 51; изданје октобар 2012; на страницама 5,6 и 7; као шесту причу у фељтону "злочини без казне".
Прича и јесте о томе да су човеку убили жену, деци мајку, претходно починивши још један страшан злочин према тој жени, а сада јој мужа мрцваре да би одустао од било каквог прогона злочинаца који су познати и за чији злочин постоје сведоци. Ето, али "тешко је нешто објаснити човеку, који је плаћен да не разуме".
Препоруке:
55
1
6 четвртак, 11 октобар 2012 15:41
сељак беземљаш
Господину Драгославу Павкову хвала на тексту.
Када би се сазнала истина о деведесетим(и о годинама које су им предходиле)биле би угрожене и уништене многе каријере.И у Србији и у државама које се овде називају"међународна заједница".
Многима које знамо,било би суђено,заједно са онима који су деловали из сенке.
Труде се медији и НВО,играју се позоришне представе,снимају филмови,довијају се политичари...Свима је циљ да нас убеде да смо кривци и једини кривци.На један начин мути б92,на други ртс,прати их блиц...Стотине наших полуинтелигената гледајући откуда ветар дува са заносом рецитују оно за шта мисле да је"светски"признато мишљење.
Препоруке:
46
1
7 четвртак, 11 октобар 2012 17:39
albanopolis
srbi su krivci i to jedini krivci!ali imate džon-obraz da nakon svih genocida koje ste počinili u ogledalu vidite nevino dete...a šta ćeš,takva ste vi kultura,kultura koju ni bombardovanje ne može da izleči.samo vreme tu pomaže,vreme koje ćete provesti u srbijici...
Препоруке:
1
49
8 четвртак, 11 октобар 2012 19:29
Бели Орао
""Павков. Само чињенице их бију и ништа више. А чињеница ће бити.
Препоруке:
15
0
9 четвртак, 11 октобар 2012 20:00
сељак беземљаш
&албанополис
Твоје се зна.Да пратиш откуда ветар дува и да стрепиш од промене правца.Уз промену правца,јасно ти је,стиже те рука правде.
Препоруке:
28
0
10 четвртак, 11 октобар 2012 20:42
Sale
Daj da sumiramo:- imali smo naopačke postavljenu državu koja je cenila sve druge osim Srba- imali smo birokratiju i tehnokratiju koja pojma nema ni o čemu osim da čuvaju svoje g.....- imali smo nesposobne generale i oficire- imali smo političare koji nisu znali u kakvom istorijskom trenutku se nalaze- imali smo neprijateljsko okruženje sa potpunom političkom i vojnom logistikom najmoćnijih zemalja sveta- naši prijatelji su bili na kolenima- itd itd...Pa kukala vam majka kad se ovo okrene (za neprijatelje).
Препоруке:
14
0
11 четвртак, 11 октобар 2012 21:01
Без коментара
`Имамо ли право да замерамо Хрватима (и осталима) што нас гледају са висине кад смо како испада - сами себи највећи душмани? Сећа ли се ико неког државничког и државотворног потеза било ког српског вође од Књаза Милоша до данас, а да нас није скупо коштао, толико скупо да се о жртвама не сме ни причати?`
Препоруке:
6
4
12 четвртак, 11 октобар 2012 21:10
Davor
Bog je rodom iz Srbije! Srbi su, bre, najveće žrtve svih ratova ikad! Pogotovo srpska nejač koju ustaše bre kolju u kolevci!
Препоруке:
7
4
13 петак, 12 октобар 2012 09:04
Prvo skoci pa reci hop
@Milić Petar Kecman

Ja vam govorim sa profesionalne strane i da ste sve ove godine imali više ljudi koji su (Srbi) govorili jasno i koncizno, bilo bi i više zaštićenih ljudi, a ovakvi slučajevi se ne bi dešavali. Međutim, lakše je mantrati patriotske priče srpskog nacionalizma.

Za ovaj konkretno slučaj, najveću odgovornost (pored samih izvršilaca ratnog zločina) snose srpske ili srbijanske vlasti, kako se već kome sviđa. Sasvim je logična opstrukcija hrvatskih vlasti. Kao i što je to slučaj i sa srpskim vlastima da opstruiše sve što je vezano za nesrbe. Ne kažem da je normalno, ali je logično.

Zašto snose? Pa zato što ako su mogle pomagati Srbe u ratu sa naoružanjem u Hrvatskoj, mogle su onda pomagati te iste Srbe i znanjem i pravnom zaštitom nakon rata.

Analogan primjer kako se trebalo raditi sa ovakvim slučajevima su predmeti "Marta Jularić" i "Skendžić i Krznarić" protiv Hrvatske. Informišite se malo detaljnije pa će Vam biti i jasnije o čemu pričam.
Препоруке:
2
0
14 петак, 12 октобар 2012 12:13
Милић Петар Кецман
Под број један: Ко је помагао Србе у Хрватској наоружањем? Ако неко јесте, онда га треба пронаћи и под хитно му судити -јер Срби су у Хрватској прво страдали (и горенаведени злочин је почињен у "мирнодопско" време), рат их је у Хрватској затекао неспремне, поготово оне у градовима, села су или страдала цела, или остала под барикадама. ЈНА се у сукоб у Хравтској уклључила релативно касно. Појединци са хрватске стране који су покушавали одржати ред, ликвидарини су од Хрвата (никад се не сме заборавити часни Јосип Рајхл Кир).
Када су избеглице у Србији тражиле документа могле су само добити избегличку легитимацију, и то тек пошто се писмено обавежу да неће тражити никакву помоћ од државе, и данас постоје "привремени центри" где они још бораве. Држављанство су добили тек после 2000. Србија је помогла и хвала јој, бар су живи, али о некој организацији није било речи.
наставак следи
Препоруке:
6
0
15 петак, 12 октобар 2012 12:35
Милић Петар Кецман
наставак
За злочин који су почили припадници хрватске војске (они се данас представљају као најсветлији део војске у Хрвата, признати са свим привилегијама), над хрватском грађанком, у границама Хрватске, под контролом хрватске власти, ви кажете да највећу одговорност сносе (поред директних починилаца) српске власти. Еј!? Г.Лукић живи у Хр. друге куће нема.
Хвалите се да сте професионалац. Добро, па што не узмете овакав један случај pro bono (добро ће изгледати у си-вију)и помогнете неком, постанете један од оних који ће учинити да се наш глас чује?
Србија нека суди онима који су злочин починили (ја бих им вероватно одредио и дуже казне, јер су дела хероја засенили и постали исти као они против којих су се борили), док се на другим местима суђења обесмишљавају и сведоци терају да оступе од исказа. Информишите се о М.Храстову, побио везане војнике на Коранском мосту, више од шест суђења, и шта, једна пресуда поништи другу, од државе добија признања, од друштва поштовање
Препоруке:
4
0
16 петак, 12 октобар 2012 13:34
Prvo skoci pa reci hop
@Milić Petar Kecman

Gospodine, ako će vam biti lakše, slobodno se vi istresite na mene i olakšajte dušu. Obično se lične frustracije usmjeravaju na treća lica koja nemaju nikakve veze sa frustracijama.

Što se tiče pro bono zastupnja, pa mislim da sam ih dosad imao sasvim dovoljno po Bosni. Vjerujem da u Srbiji ima itekako sposobnih pravnih experata, ali im morate dati malo više prostora za djelovanje, a ne imenovati Vukčiće i slične na bitnim pozicijama.

Mogu Vas jedino uputiti da se obratite TRIAL švicarskoj organizaciji. Oni zastupanju pro bono žrtve rata u Bosni i Hercegovini, i to svih nacionalnosti i vode efikasno postupke i pred Evropskim sudom za ljudska prava i Komitetom za ljudska prava UN-a. Obratite im se i inicirajte otvaranje njihove kancelarije u Srbiji. Nemojte u svakoj stranoj organizaciji vidjeti bjelosvjetsku zavjeru protiv Srba. već iskoristite njihove kapacitete.
Препоруке:
3
2
17 петак, 12 октобар 2012 13:44
Prvo skoci pa reci hop
Ovo može pomoći Bogdanu Lukiću!!!

Bosna i Hercegovina: Rasvjetlite ubistva! TRIAL podnio novi slučaj Komitetu za ljudska prava

Ženeva, 01.10.2012.godine

TRIAL je 26.09.2012. godine podnio individualnu komunikaciju UN Komitetu za ljudska prava vezano za proizvoljno ubistvo i sakrivanje posmrtnih ostataka gospođe Anđe Lale (rođene 1907. godine) i gospođe Stake Popović (rođene 1919. godine) koje se desilo u avgustu 1992. godine u opštini Trnovo, BiH.

Tokom razornog rata u BiH između 1992. i 1995. godine, nestalo je oko 35,000 osoba. Pored ograničenog rezultata, hiljade porodica nestalih osoba i dalje ostaju bez informacije o sudbinama njihovih srodnika. Među njima su porodice gospođe Anđe Lale i gospođe Stake Popović.
Препоруке:
3
0
18 петак, 12 октобар 2012 13:45
Prvo skoci pa reci hop
Nakon vojnog napada na mjesto Trnovo sredinom jula 1992. godine, Anđa Lale i Staka Popović su pobjegle i našle sklonište u vikendici u obližnjem selu. Nekoliko dana nakon toga zadnji put viđene su u kući kojoj su se približavali pripadnici Armije BiH. Neprijatni dijelovi informacija koji su proizišli u narednim mjesecima govore o tome da su osobe koje su bile u vikendici pogubljene.

Porodice i 20 godina nakon događaja i pored svih uloženih napora, nisu doživjele pokretanje istrage kako bi se utvrdila sudbina i lokacija Anđe Lale i Stake Popović i identifikovale, osudile i kaznile osobe odgovorne za proizvoljno ubistvo i sakrivanje njihovih posmrtnih ostataka.
Препоруке:
3
0
19 петак, 12 октобар 2012 13:46
Prvo skoci pa reci hop
TRIAL (Švicarska asocijacija protiv nekažnjivosti) je podnjela njihove slučajeve UN Komitetu za ljudska prava tražeći od istoga da zahtjeva od vlade BiH garanciju pokretanja istrage kako bi se ustanovila sudbina Anđe Lale i Stake Popović i locirali, ekshumirali, identifikovali njihovi posmrtni ostatci i vratili porodicama, i izveli pred lice pravde počinioci ovih zločina i omogućile mjere reparacije porodicama.

TRIAL u BiH aktivan je od 2008. godine od kada brani prava više od 300 direktnih i indirektnih žrtava u više od 115 slučajeva ispred Evropskog suda za ljudska prava i UN Komiteta za ljudska prava.
Препоруке:
3
1
20 петак, 12 октобар 2012 13:52
Prvo skoci pa reci hop
Nadam se da naprijed navedene informacije mogu poslužiti svima koji se nalaze u istim ili sličnim situacijama širom bivše Jugoslavije.
Препоруке:
3
1
21 петак, 12 октобар 2012 14:31
Милић Петар Кецман
Жао ми је што сте моје навођење чињеница (а чињеница је непобитна истина -не моје или Ваше виђење) протумачили као "истресање". Поздрављам Вашу добру намеру у последњим коментарима.
Препоруке:
4
0
22 петак, 12 октобар 2012 21:03
сељак беземљаш
&ПРВО СКОЧИ ПА РЕЦИ ХОП
Ценим струку и знање и ваше bona fide.
Реците нам ви да ли су Срби кривци,једини и највећи
кривци.Hic Rhodus,hic salta!


P.S.Serbien muss sterben смо чули,не само на немачком и не само ова генерација.Наравно не кажу то сви тако отворено.Неки деле"добронамерне"савете.Али да не дужим, немојте понављати у најбољем случају полуистине које су у суштини најжилавије лажи.
Препоруке:
6
0
23 субота, 13 октобар 2012 15:39
Турас
Тужна јесен рватске као државе одавно је завијена у црно.Доста захваљујући нашим србским властима,како лепо рече Павков.Рвате не треба мрзети:Дали можете мрзети педофиле,манијаке,оне који кољу старе и немоћној деци ваде очи.То су особе(људи не могу бити)болесне,за лечење доживотно у затвореним установама.Плашим се да би таква "домољубна"установа заузела већину ове римокатоличке кољачке,назови државе.Ови злочини поновиће се и у будућности.Зато што им је,горе напоменута"држава"дала свој благослов обележивши злочине,"домољубни рат"као"бљесак и олују".Зато са рватима морамо у будућности,ако то Николић не учини онда будућа национално свеснија влада,врло прецизно и са новим законима да регулишемо све злочине који су уствари Вековни геноцид над Србима.То морају,као и њихови савезници немци, да плате да неби заборавили,још горе-поновили.
Препоруке:
2
0
24 понедељак, 15 октобар 2012 09:32
Prvo skoci pa reci hop
@ seljak bezemljaš

Iako vam pitanje nema veze sa tekstom, odgovoriću vam, s obzirom da ste ga uputili direktno meni.

Navodno, Vi tražite istinu, ali u suštini Vi tražite potvrdu Vaše "istine".

Istina nije nešto što obuhvata samo čistoću, već i prljavštinu. Graditi istinu samo na čistoći, a ignorisati prljavštinu koja je, također, sastavni dio te istine, je autodestruktivno i sjeme buduće destrukcije. Prihvatiti vlastitu odgovornost daje moralno pravo tražiti istu i od drugih, ali ne način da se priznanje vlastite odgovornosti (i u onoj mjeri koja meni odgovara) uslovljava priznanjem tuđe zarad mirenja vlastite savjesti, opravdanja vlastite prljavštine i potvrde vlastite "istine".

Lijep pozdrav.
Препоруке:
0
0
25 уторак, 16 октобар 2012 00:19
Турас
Пр.скоч.па ре. хоп.За вас се може рећи да сте демагог.Далеко сте ви од чистоте у истини и њеној,вашој прљавштини.Може човек да вас назове и циником и да не погреши.Има једна непобитна истина.Да учен човек може бити болесног духа.
Препоруке:
0
0
26 уторак, 16 октобар 2012 09:20
Prvo skoci pa reci hop
@Turas

Imate pravo na svoje mišljenje, ali se ne mogu sa njim složiti. Čak naprotiv. Samo moje prisustvo na ovoj stranici motivisano starom latinskom izrekom audiatur et altera pars demantuje vašu izjavu.

Lijep pozdrav
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер