петак, 28. фебруар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Славој Жижек - лажни побуњеник против система

Kоментари (119) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 18 јануар 2013 14:01
MTch.
Alal vera! Simićeva sjajna studija je dobila dostojnog tumača u Kaliku. Nadam se da je ovo simbolični i doslovni kraj dominacije lokalnih "filozofa" tipa Dušan Maljković i njegovog protežiranja Žižeka na novoj srpskoj filozofskoj sceni. Krajnje je vreme da se okrenemo našoj autentičnoj misli i da ćemo se rešiti nekritičnog obožavanja idola i zvezda tipa Žižek, Bađu... Njih bi trebalo prepustiti salonskim levičarima koji bolje i ne zaslužuju.
Препоруке:
63
3
2 петак, 18 јануар 2013 14:02
Filozof
Ovaj je toliko popularan da su nam i njegovo predavanje na fakultetu pustali (Megatrend). Slusali smo mislim nesto o filmu, a mozda je bilo i o politici, zaboravih.

Obicno takvi najglasniji i zude za paznjom a ne naukom. Takvi zude za onim sto nemaju a najcesce i pljuju ono sto hoce da imaju.

Ima jedan ruski matematicar, odbio je sve nagrade, rekao je "gde ste bili kad sam bio mladji i kad su mi trebale pare?"

Inace taj zivi od kevine penzije.

To je naucnik a ne ovaj medijski spektakl.
Препоруке:
76
2
3 петак, 18 јануар 2013 14:12
Мићуновић
Толико је данас лажњака.
Свуда у круг лутају, мажу и лажу.
Не мислећи ни на шта осим на своје лично уздизање.
Немају цену. Раде - ко плати. Промотери глобала.
Све им је све једно.
Воле и власт и опозицију.
Отимају од свих!
Чудо невижено како се ОСТАПИ Бендери повампирили.
Свака част Симићу и Калику.
Изванредно штиво.
Сличан је код нас Минхаузен Динкић. У свакој влади, у сваком систему - ЛОПОВ и НЕЗНАЛИЦА.
Лажни цар дуго Цацује.
Препоруке:
48
2
4 петак, 18 јануар 2013 14:13
Давид Новаковић
Као што је говорио Орвел ''најбоље књиге су оне које ће вам рећи оно што већ знате сами''.

Мени су Жижекови преформанси јако вицкасти и занимљиви (неко ће раћи да сам наиван и да је њихова сврха управо да буду такви) и уопште његов стил, али суштина феномена Жижек се најбоље одсликава реченицом: једноставно, након пажљивог читања великог броја Жижекових текстова, читалац не може објаснити за шта се круцијално и суштински овај аутор залаже“.
Препоруке:
57
2
5 петак, 18 јануар 2013 14:21
slavuj i željko
са задовољством можемо констатовати да је овом књигом, након бројних идолопоклоника и епигона који Жижека сасвим некритички хвале и славе, Жижек код нас коначно добио достојног, и вероватно првог и правог критичара.

Da ga ne pretera malo Mario? Mada mi ni Žižek nije previše simpatičan, ovolika oda pretencioznom praznoslovlju željka Simića ipak deluje malo preterano.
Препоруке:
33
31
6 петак, 18 јануар 2013 14:22
thinking maize
Настрану ОСНОВАНОСТ и ЗАСНОВАНОСТ критике "лика" и "дела" Славоја Жижека, која је НЕСУМЊИВА, оно што ФАСЦИНИРА у овом добром прегледу критике Жижекове "философије" јесу следећи редови: "...стил Жижековог наступа необично личи на популарно-народно гусларско распричавање." Стварно не знам ЗАШТО модерни српски левичари имају ТОЛИКИ АНИМОЗИТЕТ према НАЦИОНАЛНОМ, напосе СРПСКОМ НАЦИОНАЛНОМ!? Нека ми неко објасни!?
Препоруке:
49
21
7 петак, 18 јануар 2013 15:19
Србин агностик
"Симић бриљантно демаскира ову Жижекову „радикалност“..."

Жељко Симић је бриљантна празнина. Дупло голо.
Жељко Симић ништа не демаскира, он само маскира, фолира....

Овај Жижек, делује да је празан, али не празнији од Жељка Симића...
Препоруке:
32
23
8 петак, 18 јануар 2013 15:36
thinking maize@ а сад "гледе" Жижека
У времену после Платона и Аристотела (чак и пре тог доба, али од њихове смрти то је ТИПИЧНО!), кад је класична грчка философија запала у фазу КОДИФИКАЦИЈЕ, почело је РАЗЛИКОВАЊЕ мислилаца на РЕТОРЕ, ФИЛОСОФЕ и... СОФИСТЕ! РЕТОРИ су били УЧИТЕЉИ, путујући или при кући неког богатог спонзора и ЛИЧНО су ПОДУЧАВАЛИ, било децу, било одрасле, у сваком случају ПОЈЕДИНЦЕ, различитим ЗНАЊИМА и ВЕШТИНАМА изнађеним од ДРУГИХ. ФИЛОСОФИ су били НАЈРЕЂИ од ове три феле. Истински су се бавили промишљањем Света и Човека, било да су ПРЕНОСИЛИ СОПСТВЕНО и ЗНАЊЕ ДРУГИХ на ВЕЋИ БРОЈ ПОЈЕДИНАЦА (тј. држали су предавање у ШКОЛАМА ФИЛОСОФИЈЕ од којих Платонова Академија беше најчувенија и најдуговечнија. Аристотелов Ликеј је краће опстао.), било да су ЛИЧНО или ПРИМЕРОМ СОПСТВЕНОГ ЖИВОТА (најчешће неконвенционалног) ПОДУЧАВАЛИ. "Случај Жижек" има НАЈВИШЕ СЛИЧНОСТИ са ТРЕЋИМ ТИПОМ ПОЗНОГ ГРЧКОГ МИСЛИЛАШТВА, са СОФИСТИМА! Е, ти су ПРЕДАВАЛИ "знање" за НОВАЦ и то НЕ МАЛИ НОВАЦ, успут се ИЗДАЈУЋИ за "мислиоце"!
Препоруке:
34
5
9 петак, 18 јануар 2013 16:32
Бранислав Г. Ромчевић
Ако смем да сажмем текст: Славој Жижек - саморекламерски реакционарни филозофски шарлатан.
Препоруке:
49
1
10 петак, 18 јануар 2013 16:36
Reddy
@TinkeringKada neko neće da vidi i pored očiju, mada je jaka dioptrija izvestan oprost, onda se tu ništa ne može. Ovaj ne oprašta tzv. "levičarima" izostanak nacionalne afirmacijeu njihovim stavovima. prvo, od tzv. "levičara" u dfanašnjoj Srbiji do sada retko koga zapazih sem što ovog ponekad vidim i u takvoj odori. NO, to je specifičan sličaj nazylevičarstva! Onaj ko ne vidi klasno ne može primetiti ni nacionalno pa otuda kod klip/an/a i tekuća kontraverza. Nacionalno i klasno se ne mogu razdvajati, sem analitički a budući da je u pitanju konsekventnost gluposti onda je i sasvim shvatljivo otkuda takvo pitanje. Meni je teško shvatiti da neko u štrajku i radničkom nezadovoljstvu ne može sagledati nacionalni momenat kao ono što je i nabitnije. Naciju čini zajednica egzistencijalnog interesa proizvođača i ona moćže imati isključivo klasni karakter a nikakav simbolički značaj. Kako se danas u Srbiji može afirmisati nacionalni interes kada se zatvaraju fabrike?
Препоруке:
17
12
11 петак, 18 јануар 2013 17:06
Робеспијер
стил јавног наступа Симић оригинално доводи у везу са гусларским начином певања-приповедања


Одлично поређење, јер испод површине гусларског начина певања-приповедања, својственог епској традицији нашег народа, а у којем се слави част, поштење, јунаштво... крију се противречности, које само пажљивом оку не промичу. Најизразитији пример је Јевросима Мајка, чије речи у песми ''Урош и Мрњавчевићи'', сину Марку ''боље ти је изгубити главу, него своју огрешити душу'', се узимају, са правом, као израз највећих моралних начела. Међутим, у песми ''Зидање Скадра'', та иста Јевросима, жена Вукашина Мрњавчевића, ће вешто и лукаво, направивши се болесном да однесе мајсторима ручак, преварити своју јетрву, коју ће на крају уздати у зидине Скадра.

Зато треба бити пажљив при читању оваквих дела, јер крију замке које наивне могу одвести на крив траг. Жижек је баш такав. Као што је рекао Бертолд Брехт ''има нечег трулог тамо где су велике врлине''.
Препоруке:
17
27
12 петак, 18 јануар 2013 17:36
сељак беземљаш
С.Ж.и слични филозофи потсећају на црве у оном квалитетном сиру.
РИЈУ ЦРВИ ПО СИРУ А ЖИЖЕЦИ ПО КАПИТАЛИЗМУ АЛИ НЕ ДА ГА РУШЕ ВЕЋ ДА МУ ДАЈУ ПИКАНТАН УКУС.

Да би "филозофи" испунили функцију црва у сиру и живели од тог посла,морају бити вешти лицемери и још вештије улизице.
Нагон за лагодним животом јачи им је од моралног нагона.

Публику С.Ж. у Србији налази у малограђанском слоју,нагло пристиглом са"дна".
Не иде да они сада из својих нових станова и са новим аутомобилима иду у механе из којих су поникли.
Ма колико жудили да им Андрићев Ћоркан буде забава,нови статус их обавезује и ето њих код С.Жижека.наставак
Препоруке:
32
2
13 петак, 18 јануар 2013 17:41
thinking maize@ ENDE!
Као што сам и ОЧЕКИВАО српски комунци НЕ МОГУ, а да не "ПОПРАВЉАЈУ" српски народ, укључујући и његову ЕПСКУ ПОЕЗИЈУ! Зато су и ИЗГУБИЛИ Косово, јер га схватају као нешто МАТЕРИЈАЛНО! Косово је СВЕ, САМО НЕ МАТЕРИЈАЛНО! Али где ћете Ви то ДОКАЗАТИ ЦРВЕНИМ "неверним Томама"!? Ако уз то узмете ЊИХОВО ПОВЕЗИВАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ као категорије БАР СРЕДЊЕГ ИСТОРИЈСКОГ ТРАЈАЊА, са КЛАСНИМ, ergo ИСТОРИЈСКИ ПРОЛАЗНИМ, онда је ПОМЕТЕНОСТ ЦРВЕНИХ УМОВА ПОТПУНА! Шта ћете, "иста мета, исто одстојање"! Мало МНОГО су ПРЕДВИДЉИВИ& ДОСАДНИ! Лепо рече Проповедник "Све што је дугачко мука је духу и лажа"! Ништа мања од Жижекове РАСПОЈАСАНОСТИ! Уосталом, како нико не примети да Жижек на овим фотографијама БЕДНО ИМИТИРА Џона Ленона!? Док су Ленон и Јоко Оно, у њиховој РУЖНОЋИ били ТАКО ЉУДСКИ, овај МАЛИ Словенац је ПРОСТО СМЕШАН! А да се још усликао са том његовом аргентинском манекенком или Лејди Гагом резултат би био ЧИСТА БУРЛЕСКА "достојна" серије "Ало, Ало!" Шта ћете, ИСТОРИЈА се ПОНАВЉА као... ФАРСА!
Препоруке:
38
11
14 петак, 18 јануар 2013 17:57
Stanić Milan1
U svom delu"Proleterska revolucija i renegat Kautski" Lenjin iznosi kritiku teoretičara II internacionale,radi njihovog skretanja sa puta oštre klasne borbe, pošto su smatrali da u zaostalim zemljama s jakim ostacima feudalizma proleterijat treba da se zadovolji ulogom pomoćnikaliberalne buržoazije u buržoasko-demokratskim revolucijama,a da po pobedi mora nastupiti duži period mirnog razvoja kapitalizma,gde bi se promena društveno-političkog sistema desila postepenim reformisanjem kapital odnosa(Bernštajn).
Lenjin je prvoklasni politikolog teoretičar i praktičar i šta on kaže:
a)koncentracija kapitala dovodi do stvaranja monopola,
b)stapanje industrijskog i finansijskog kapitala dovodi do stvaranja jedinstvenog finansijskog kapitala,
c)Izvoz roba zamenjen je izvozom kapitala što,
d)dovodi do stvaranja monop. saveza kapitalista koji vrše ekonomsku podelu sveta,
e)teritorijalna podela sveta vodi među velikim državama vodi ka novoj podeli.Da li se nešto značajno promenilo?
Препоруке:
14
8
15 петак, 18 јануар 2013 18:12
Луди Ванко
Исто онако како су наше домаћице , у време кад се за друго није знало, од машина за прање рубља Горења начиниле култ, па и сада нема бољих машина на целом свету,исто тако је начињен мит о Жижеку.Човек имитатор светеке свести окренуте и подешене за јавну сцену, опсцени врач погађач, неко ко бруји као празно буре а делује као да је на земљу спустио целокупну светску мудрост а блања свет импровизацијама које се могу свиђати или које имају моћ да фасцинирају.То је Жижек.Иза ватромета не остаје ништа сем блефераја.Словеначки начин да се издигну на ниво света.Они имитатори у њему имају светску промоцију.Све делује а све је хладан туш неодређености и блефа.Жижек у овом Каликовом приказу личи на игроказну наказу овог машинизираниог , чиопидног света , тумор разума за збуњеност на свим пољима која метанише тим ореолом, тим ватрометом забуна без узбуна,као она шећерна вуна на вашарима.Он се појављује ,показује своје мишице и своје мушичаве туђе идеје као своје и блања свет.Чудо-фатаморгана.
Препоруке:
34
0
16 петак, 18 јануар 2013 18:16
Stanić Milan 2
Negde od 70-tih godina prošlog veka u Ljubljani postoji(i opstoji) grupa filozofa okupljenih oko "Nove revije" koji su bili navodno novum u jugoslovenskoj filozofskoj misli,a u stvari u funkciji separatizma, pri čemu im je fokus bio upravo na albanskoj nacionalnoj manjini i njihovoj sinergiji sa Tiranom i vanjskom albanskom emigracijom.(Hrvati su mudro ćutali-bar neko vreme)
Na HRT-u 1 u Stankovićevoj emisiji imao sam prilike videti dotičnog gospodina i njegovu logoroičnu dijareu o problemima levice i desnice danas u svetu.Razgovor za običnog smrtnika je bio bez glave i repa,a možda i za znalce.(enterijer njegovog stana ukrašen sa velikim Staljinovim portretom)E,upravo tako(mislim)da interpretira g.Kalik pregled Simićeve knjige.Ovakvi filozofi"levičari" su kao hleb nasušni potrebni ključnim oficijalima sveta,jer u ideološkom galimatijasu ne postoji jasna ideja vodilja(matica) oko koje bi se okupila kritična masa,a koja bi sutra mogla biti incijalna kapisla za novi Oktobar.
Препоруке:
22
2
17 петак, 18 јануар 2013 18:31
Јутутунац povodom Thinking Maizea
То поређење Жижека са гусларима је грешка.И ви сте то одлично приметили.Творци и популаризатори митске свести спасли су Србе од Турака.Опстали су и после 500г.То чуди Жижекове стварне или умишљене послодавце .Кад данас гађају Ћосића они рачунају , узмеш им мит начинићеш од њих робове. Другосрбијанци нису ништа друго него тај наук оних који нас преже и спремају за свој велики уништавалачки пир.Жижек је пародија свести, распродаја ,опсесија, празно буре много звећчи а ништа и никога не погађа нити лечи.Чак и кад му се чини да је бомбардовање Србије дошло касно и да није било довољно, он и није свестан да жали што смо бечке коњушаре освестили и тииме начинили непријатељима.Словенци су се издигкли изнад своје способности да буду.Ту је тајна пропасти и Кардеља и Жижека.Онај први је пао са Југом овај други ће пасти са Америјом.Само, ко зна, нешто можда пре.Блеф је оно, блеф ово.И ту је крај покјушаја да се пита прави од г.....
Препоруке:
29
3
18 петак, 18 јануар 2013 18:35
Ернан Кортес
Каликов текст писан у трећем лицу множине(!)А Жижек као сваки жоглер; где се скупи нешто народа, почне да се претура преко главе, и ето ручка! Ко не верује, нека напамет наведе пет реченица из било које Жижекове књиге.
Препоруке:
26
0
19 петак, 18 јануар 2013 18:42
Φιλοσοφία
Сјајно и смјело, гдине Калик! Хвала на овом тексту!
Препоруке:
27
7
20 петак, 18 јануар 2013 18:53
Φιλοσοφία
Мислећи кукурузу, овај пут се нећу готово никако сложити с вама(додуше није ни обавезно). Према софистима и антипатији Платонвој историја је била истинољубива па је неправда исправљена. Они су били изврсни мислиоци и показало се да Платонове оптужбе нису биле на мјесту(волимо учитеља али нам је дража истина). Друго гледе гуслања. Симић, а посебно Калик, нису имали никакву намјеру да унизе наш традиционални гусларски дух, већ да покажу како се научни метод у философији код Жижека своди на причице уз ватру и приповједање које ће слушатеља забавити. То међутим није философија а још мање јесте револуција у мисли. Зато, ухватите се анализе текста, како ви фино знате, а оставите те споредности.
Препоруке:
27
4
21 петак, 18 јануар 2013 18:58
сељак беземљаш
наставак
С.Жижек је у Србији популаран.
Колико су стварни филозофи популарни и код образованих Срба.

Завод за уџбенике У Београду 1998.г.је штампао сабрана дела Бранислава Петронијевића(1875-1954),највећег филозофа у Срба.Штампано је у хиљаду примерака.

Десет година касније,2008, сабрана дела Бране Петронијевића су продавана "на парче".

Његова ИСТОРИЈА НОВИЈЕ ФИЛОЗОФИЈЕ(обухвата период од Лутера и Меланктона до Канта) продавана је за 305 динара(тврде корице 382 стране)

ИЗГЛЕДА ДА НИЈЕ УВЕК БИЛО ТАКО
Прво издање штампано је 1903.г.
Друго издање штампано је 1921.г.
Треће издање штампано је 1944.г
Свако је распродато.Шта се сада дешава.
Препоруке:
26
1
22 петак, 18 јануар 2013 19:36
thinking maize@ "Философија"
Г-ђо, ПРВИ ДЕКЛАРИСАНИ софиста Исократ је био философ и човек за пример, што ГОМИЛА ДРУГИХ СОФИСТА НИЈЕ БИЛО! И ДРУГИ ЉУДИ АНТИКЕ (не само Платон) су РАЗЛИКОВАЛИ "реторе" као УЧИТЕЉЕ од "софиста" као "ДОВИЈАЧА" и "ИЗМИШЉАЧА РУПА у САКСИЈИ"!? Философи су били ИЗНАД И ЈЕДНИХ И ДРУГИХ, мада су и сами повремено били ретори, јер није свако имао храбрости као Диоген из Синопе да ОДБРУСИ ЈЕДНОМ Александру и буде У НАЈБОЉЕМ СМИСЛУ РЕЧИ "ИДИОТОС"!? Историја софистике и реторике продужила се до дубоко ИЗА АНТИКЕ у ВИЗАНТИЈСКИ МИЛЕНИЈУМ, али са другим смислом и контекстом!? ПОРЕДИТИ Жижекова про........ са ГУСЛАЊЕМ, извините, ТО ЈЕ УВРЕДА! Сетите се Лубардиног "Гуслара" или нпр. сцене гуслања из Андрићеве "На Дрини ћуприје"!? Гуслари су били људи ИЗ Хомеровог ВРЕМЕНА, они ГУСЛАЊЕМ КОМУНИЦИРАЈУ са АПСОЛУТОМ! Чак су некад ГУСЛАЛИ и Срби католици (читајте Петра Колендића!), можда и Срби мухамеданци. Оно што НЕ ПРИХВАТАМ код Симића и Калика јесте ПОИСТОВЕЋИВАЊЕ ГУСЛАЊА са ЈЕФТИНИМ! Свако добро!
Препоруке:
21
9
23 петак, 18 јануар 2013 20:03
Apsollutni tumač autentičnog
Vreme deformiše tumačenje jer je i ono samo njegova dimenzija i ništa više, na žalost "autentičnog" arhitumača.
Препоруке:
7
0
24 петак, 18 јануар 2013 20:09
kaca
Bravo Mario , Vi i Simić na najbolji način razobličavate ovog "ingenioznog " i "gromadu" od filozofa i njegovu filozofiju.Hvala na ovakvim tekstovima , jer obrazovanom čovek samo daju dodatne argumente da ovog filozofa još manje cene i ignorišu njegove štetočinske ideje ma kako one bile prikrivene filozofskom misli.
Препоруке:
13
2
25 петак, 18 јануар 2013 20:26
сељак беземљаш
Молим вас да ми не замерите али морам да се умешам.
Грешите.И то не мало.
Шта помислите за човека који реч "филозофирати"користе у негативном контексту као"будалити".Да је примитиван и необразован.
То мислим и ја.А погодите шта помисле многи од нас када се реч "гуслање" користи у негативном контексту.

Иначе радо читам све што сте до сада написали.
Препоруке:
15
2
26 петак, 18 јануар 2013 21:08
AntiNWO
Када неко посеже за тешком филозофијом да би објаснио и оправдао сасвим опипљиве проблеме у којима се налази човечанство, онда је он или дилетант или активно покушава да замаже очи незадовољним људима. Сви ти проблеми се дају објаснити егзактним разлозима. Ту су експлоататори, експлоатисани и они који неће или не желе да виде. Механизам искориштавања је одавно изанализиран. Жижек жели да нас све убеди како нема сврхе пружати отпор глобалној звери, све ће се то само распасти. Како да не. Такође нам срамно предлаже да не трагамо за истином. Истина нам долази кроз системске медије, на којима он и слични њему до бескраја муљају, пресипају из шупљег у празно, све док не убеди већину наивне публике како је истина заиста недостижна, јер ето чак ни он, Велики Филозоф, није успео у томе. Далеко је то од филозофије. Радује ме што је неко поменуо Григорија Перелмана, као контрапример.
Препоруке:
18
0
27 петак, 18 јануар 2013 22:59
Peter RV
"На манифестном (вербалном) плану Жижек је (углавном) узрујани и брбљиви критичар, нонконформиста, револуционар, на латентном обазриви и послушни прагматичар, конформиста, опортуниста."
Perfektna definicija njegovog 'aktivizma'.
Filosofija kao i Politika, imaju svoje oprobane -hohstaplere.
Zizek i Dacic imaju mnogo zajednickog.
Препоруке:
20
3
28 субота, 19 јануар 2013 00:00
дулебг
Ех, учини ми се да пише о Ђорђу Балашевићу?!
Препоруке:
10
1
29 субота, 19 јануар 2013 00:09
дулебг
Морали би да се договорите око левичара:
- г.Симића смештају у левичаре, јербо је био Милошевићев министар културе (и стога овде и малициозни и неутемељени негативни коментари)
- данас су левичари г.Оланд, ДС, Бота, сви који су нас бомбардовали и сви анти-Срби и анационалисти,
...па ми се чини да оперишете са 2 тотално супротне левице, а што није природно?
Препоруке:
12
1
30 субота, 19 јануар 2013 00:17
дулебг
И г.Тијанић је у стању да напише спектакуларан текст на задату (плаћену) тему. Невоља је што, због своје необразованости, замишља да су и читаоци једнако необразовани (проблем непоштовања публике), те да не примећују крпе и подеротине на његовим сочињенијима. Башка што су то теореме за једнократну употребу, те им г.Тијанић тако и приступа.
-
И открива га то - што не постоји један заједнички, круцијални смисао његових текстова (осим да и даље останем калиф, уместо калифа).
Препоруке:
6
1
31 субота, 19 јануар 2013 02:22
Шешељевац
Симићева књига и Каликов приказ су прилог раскринкавању Жижека, лажног побуњеника - иначе већ прилично раскринканог и у западној јавности. Па ипак, Жижек у планетарним размерама - или бар у северноатлантском свету - опстаје као побуњеник и философска величина. И управо је то феномен који је требало објаснити али који нажалост још увек чека своје тумаче. Жижек је САМО ЈЕДНА ОД манифестација стварања лажних представа и прихватања тих лажи као истина од огромног броја људи. С тим што је веровање у Жижеково лажно бунтовништво мање погубно од веровања у лажне ослободиоце, лажне демократије, лажне хуманисте, лажне борце за правду и једнакост... А прихватање неких од тих лажи је, нажалост, својствено чак и многима који су способни да прозру лаж у Жижековом бунтовништву.
Препоруке:
14
0
32 субота, 19 јануар 2013 04:17
Душан комуниста
Данас, можда више него икад услед плурализма, популизма, аматеризма, краха или привидног краха великих теорија, итд., постоји потреба за самообразовањем и информисаношћу. Ово је време у коме део оног што је актуелно није и модерно, део левице није левица, десница која се позива на социјалдемократију није левица нити зна шта је социјалдемократија. Колаборационисти се скривају својим лажним патриотизмом. Ово је време у коме доминирају дегресивне снаге у свету и региону. Време утилитаризма, партикуларизма. Иако смо у Савременом добу то је једина епоха до сада која је сачувала доминантни систем из претходне епохе, дакле, капитализам и сва ова, њему одговарајућа, гледишта.
Препоруке:
8
0
33 субота, 19 јануар 2013 04:29
Milan
Promovisati “истински бунтовне мислиоце који не пристају на смрт класичне категорије интелектуалца” je zadatak vredan truda. Na zalost, vasa argumentacija je ilustracija upravo onoga sto u Zizeku( ne bez razloga) zelite da kritikujete.
Niceg intelektualnog nema u vasoj argumentaciji. Evo nekoliko promera a ima ih bezbroj. Kriticki intelektualac je idal kome se vrlo mali broj priblizi.

да аплаудирањем и смехом релаксирају своје мождане вијуге

шоумен и „суперстар“, случајно или не, ожењен извесном аргентинском манекенком, медијски доводи у везу са једном „суперстарлетом“ под именом Lady Gagа?

стил Жижековог наступа необично личи на популарно-народно гусларско распричавање

хватајући у заштитнички загрљај пасивно уснули ум савременог појединца Запада

узрујани и брбљиви критичар, нонконформиста, револуционар, на латентном обазриви и послушни прагматичар, конформиста, опортуниста.
Препоруке:
3
1
34 субота, 19 јануар 2013 06:56
Marko Gay
Ljudi se ne bune ozbiljno jer im ustvari i nije bas toliko lose.

Nismo bas toliko glupi, naucili smo kada izbijaju revolucije i necemo zatezati preko te granice.

Zizek sa svojim zadovoljstvom/nezadovoljstvom i sa svojom "pobunom" zaista predstavlja prosecnog urbanog coveka -- zato i jeste tako popularan.
Препоруке:
13
1
35 субота, 19 јануар 2013 08:23
Reddy
neverovatno je koliko su se neki od komentatora ovde uživeli u ulozi branitelja "srpstva". Kao da u Srbiji živi samo srpski narod. U Srbiji su ugroženi i svi ostali a svakako i najviše srpski narod na čiju se istoriju nasrće. Odbrana "srpstva" nije, međutim, moguća ako se vrši s pozicija propalih i prevaziđenih ideologija a posebno ako se negira narodnooslobodilačka borba koja je i prva od svih biših republika SFRJ i začeta u Srbiji. Tim pre se to mora stalno naglašavati jer se preko tzv."odbrane srpstva" pokušavaju nametati koncepti koji vode u još veću socijalnu i nacionalnu provaliju.
Препоруке:
16
8
36 субота, 19 јануар 2013 08:45
SF
"sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je ovom knjigom, nakon brojnih idolopoklonika i epigona koji Žižeka sasvim nekritički hvale i slave, Žižek kod nas konačno dobio dostojnog, i verovatno prvog i pravog kritičara."

Nazalost nije tacno. Knjiga Zeljka Simica kao i prikaz njegove knige su mnogo veci primer, kako to ovde u severnoj americi nazivaju, kontinetalnog filozofa, od samog Zizeka. Tj., zavlacenje sa jezikom i presipanje iz supljeg u prazno.

Folozofija je nauka a ne misljenje.

Zizek pada na balkanu. To je njegova tacka raspoznavanja i tu ga treba kritikovati. Na zalost to je u sadasnjoj Srbiji nemoguce. Mozda je moguce u Berkliju?
Препоруке:
10
10
37 субота, 19 јануар 2013 09:57
Ружичасти пантер
Добро. Човек је шарлатан. Нико озбиљан не мисли да је он озбиљан. Много буке („револуционаритет“, „деиницијативизујући перформанс“, „темпорална прогутаност“, „позадинска симпатија“(?), „публицитетна резонанца“...) ни око шта.
Препоруке:
18
1
38 субота, 19 јануар 2013 10:13
Рупа на саксији
Шта је тајна Жижековог успеха?
Шта је тајна успеха певача који не знају да певају, глумаца који не знају да глуме, политичара који не знају да воде политику, писаца који не знају да пишу, будала које владају овим светом? Само левичар може да открије ту тајну.
Препоруке:
16
1
39 субота, 19 јануар 2013 10:37
Висарион
Постојао је у Београду -човек сличног педигреа.Вук Драшковић је написао и роман о њему."Др.Арон".Човек који је залуђивао све оне који су се нашли у његовој близини.Прочуо се по тиоме што је око себе окупљао многе писце, угледне људе и успевао да их оспенарством и разним допадљивим несташлуцима своје маште и безобразлуцима своје глумљене неформалне реторике, увеже својим друштвом и чак да помоћу њих стекне публикум за своје духовне враголије.Право је чудо, да нико ода тих умних људи јавно није помислио да је ту реч о духовном Остапу Бендеру.У време Тита можда је постојала природна потреба за таквим неким средиштем свести које је протутежа, врста скидања бога на раван стварностки.Али сада кад је све то Вук Драшковић описаио било је оних који су тај остап бњендеризам у ово личности осетили:Славомир Жижек ми личи на ту фелу , нешто шире распрострањену и медијски "планетарно"промовисану.Тек да се зна.
Препоруке:
13
0
40 субота, 19 јануар 2013 10:37
marija jokanovic
Reagujem na komentar da je Zeljko Simic "duplo golo", i "veca praznina od Zizeka". Nemam nista protiv teskoh reci, ali u njima na zalost, ne prebiva nikakva, pa ni estradna "istina". Preporucila bih piscu ovih nipodastavajucih ocena da najpre procita dela Zeljka Simica, pa da sudi! Tipicno za nase naravi:redukovato jedno delo od 5 000 strana na 5 reci uvrede, govore o onpme ko tim uvredama pribegava, a ne o autotu knjiga "Manifest Zizek". Procitala sa zadovoljstvom i tu, i novoizaslu knjigu "Uliks i post-postmoderna", na preko 650 strana, i osvedocila se koliko je Zeljko Simic u toku sa savremenim filozofskim kretanjima i koliko je precizno dijagnostikovao vreme u kome zivimo:sve suprotno "praznoslovlju" - elokventno, temeljno i ozbiljno. Piscu spornog komentara bih preporucila da proba da napise neku knigu, bilo kakvu, pa da vidimo na kavom legitimitetu pocivaju njegove invektive:volela bih da proba da na 5 ooo strana napise "duplo dno", pa da nesto kaze o bilo kojoj knizi.
Препоруке:
19
7
41 субота, 19 јануар 2013 12:36
Stanić Milan 3
U ranije iznetom prilogu pobrojao sam 5 ključnih"akorda" iz Lenjinovog kolosalnog dela"Imperijalizam kao najviši stadij kapitalizma".Suštinski,kad se gleda danas globalni svetski poredak dolazimo do zaključka da se nije ništa promenilo u odnosu na Lenjinovo vreme,s tim da iza mega finansijskog kapitala stoji jaka neoliberalna država upakovana u vojne saveze koje po potrebi"progorevaju" put izvoza finansijskog kapitala na svetska tržišta u formi multinacionalnih kompanija čiji bruto godišnji prihodi pojedinačno prelaze čak više od 20-tak srednje razvijenih ili siromašnih zemalja.Tako će se najbrže oploditi,extraprofitom dohodak će se preliti se iz siromašnih u multinacionalne kompanije,i tako u krug,pri čemu se na jednoj strani stvara exkluzivni klub bogatih zemalja,a na drugoj većinski pauperizirani sloj siromašnih.Što se tiče same knjige g. Simića nisam je pročitao da bi nešto mogao reći,ali se čovek ne može a da ne složi sa stavom g-đe Marije Jokanović.Hic Rhodus,hic salta!
Препоруке:
10
2
42 субота, 19 јануар 2013 12:58
Stanić Milan 4
Krtitičarima socijalizma:
"Realni socijalizam" nije nastao van magistralnog intelektualnog razvoja čovečanstva- naprotiv.U Lenjinovo vreme leva filozofska misao je toliko razuđena da postoje desetine "škola" i pravaca u kom smeru treba ići.Socijalizam bitno prevazilazi kapitalizam u svim njegovim aspektima -"domovina humanuma" bila nam je na dohvat ruke,ali su tada proradili"mangupi iz vlastitih redova" koji su iz neznanja,lične harizme, hedonizma,svojeglavosti,prigluposti,neobrazovanja,sluganstva intelektualne elite,jednopartijskog monizma,to sve skupa srušili i vratili nas 100 g. unatrag.Pre nekoliko dana u intervjuu zamenika predsednika Privredne komore Srbije,pročitao sam zastrašujući podatak. Srbiji će trebati narednih 30 g.da dostigne nivo proizvodnje iz 1989g.(sic).Često spominjani A. Rajs je u svoje vreme sačinio portret srpske int.elite,ističući njeno odvajanje od naroda,ksenofobičnost,zavist,naduvenost,strančarenje,lukrativnost i egoizam(nastavak)
Препоруке:
8
3
43 субота, 19 јануар 2013 13:03
Stanić Milan 5
Umesto mementa:
"Pa kad čovječanstvo jednog dana ne bude više gnjila i razdrta rana kao što je danas,i kada Sovjetska Republika ne bude jedina lađa što plovi smjerom Kosmopolisa,nego kad tim smjerom budu plovile čitave flote naroda i klasa,sigurno je, da će na drugoj obali Vladimir Iljič Lenjin,kao gigantski svjetionik,pozdravljati lađe na ulazu u luku,kao spomenik čovjeka koji se prvi iskrcao na drugoj obali."
(M. Krleža: Nad grobom Vladimira Iljiča Uljanova Lenjina,1924.)
Препоруке:
9
3
44 субота, 19 јануар 2013 13:07
Granma @ SF
Sve zavisi šta ste želeli da kažete pod time da je filozofija nauka a ne mišljenje. Ukoliko pojam filozofije kao nauke vidite kao Edmund Huserl onda imate problem, jer je on sa svojom fenomenologijom u svakom slučaju jedan od kanona kontinentalne filozofije. Ukoliko, što je verovatnije sa obzirom gde ste stekli znanje, filozofiju kao nauku vidite iz vizure logičkog pozitivizma, onda je potpuno besmisleno nešto vam objašnjavati jer je to sve samo filozofija nije. Taj logičko pozitivistički vid filozofije kao nauke nas uvek mora dovesti do Karl Popera čoveka koji je napisao bibliju liberalno-demokratskog pogleda na svet. To naravno nije slučajno jer se tu sve pokušava svesti na meru piljarsko-zanatlijskog svetonazora gde osim u se, na se i poda se ne postoji ništa iznad, jer se to nešto iznad ne može izmeriti metrom pa ga samim tim i ne može biti.
Препоруке:
12
2
45 субота, 19 јануар 2013 14:51
Peter RV
Zizek je pozeljeo 'ranije bombardovanje Srba- sa vise bomba' zbog cega je bio na stranu potlacenih Siptara. Ovom 'buntovnom slobodnom misliocu' nikad nije palo na um da javno zatrazi isto, za -Izrael. Cudno, zar ne, ili nije?
Препоруке:
25
0
46 субота, 19 јануар 2013 16:21
@Marija Jokanovic
Велики број страна није доказ о квалитету дела. Напротив. Често је израз немоћи аутора да буде концизан или, што је још горе, чињенице да испразним фразама покушава да прикрије суштинску безидејност.
Друго, критичар није креатор. По Вашој логици ликовном критиком би требало да се баве сликари и вајари, музичком критиком композитори, књижевном критиком писци, итд. А ако неко није, рецимо, сликар или вајар, онда нема право да се бави ликовном критиком или да напише негативну критику о неком сликару. Јер ће неко сличан Вама да му поручи - пре него што напишете негативну критику о ХУ, урадите десетак портрета, петнаестак пејзажа и тридесетак мртвих природа па тек онда стичете право да критикујете сликара ХУ. Зар не мислите да је то смешно?
Препоруке:
10
3
47 субота, 19 јануар 2013 16:31
5000
Poštovana "Marija",
divim se Vašem trudu. Ali, među nama, ne mogu da verujem da je Vaš život zaista baš toliko prazan, ili da ste baš toliko bezposleni, da pročitate svih 5000 stranica Željka Simića. Smanjite bar za koju hiljadu, neće Vam Željko zameriti :)
Препоруке:
6
5
48 субота, 19 јануар 2013 18:37
ел нињо
Жижек је америчка дворска луда
Препоруке:
14
1
49 субота, 19 јануар 2013 19:29
4999
Ne treba brinuti za moj kvalitet zivota. Verujem da je kudikamo zanimljiviji od vaseg, ali to je potpuno nebitno. Zizek je napisao 47 knjiga (neka prethodnik izbroji strane, ako vec ne cita!)i da bi se sudilo o njemu ozbiljno i nesarlatanski, to je trebalo procitati pa doneti sudove koji ne bi bili samo povrsni i uvredljivi. Ovi koji nista ne citaju trebalo bi da "smanje dozivljaj" na planu koji im je potpuno stran. Ako "isprazno" posecuju splavove, neka nastave. Lako ce filozofija bez njih, a jos lakse Grand sou s njima.
Препоруке:
5
10
50 субота, 19 јануар 2013 19:44
slavuj
Ovi komentari, cast izuzecima - jesu slika i prilika naseg stanja. Pozdravljam Kalikov ozbiljan prikaz povodom jedne kompetentne studije, i samo se pitam dokle smo mi dosli kada RTS salje svog novinara u Ljubljanu da intervjuise Zizeka u maniru nekritickog idolopoklonistva, a da ne organizuje debatu, s nasim filozofima, i o Zizeku, ali i o opstoj duhovnoj situaciji naseg vremena. Koliko mora da je "isprazan" zivot onih koji, dokoni, pisu komentare o necenmu o cemu suvislog pojma nemaju, umesto da se bave "svojim poslom", makar to bilo i spavanje po citav dan. Oblomov je, ocigledno, moderniji nego ikada, ali mi nikada ne bi palo napamet da celodnevno izlezavanje nazivam "ispraznim". Svako bira svoj tropar.Cak i onda kada je daleko od "sveca".
Препоруке:
9
3
51 субота, 19 јануар 2013 22:19
@slavuj
Није потребно имати "сувислог појма" да би се схватило како Жижек није никакав филозоф баш као што није потребно бити познавалац Вагнера или Баха да би се приметило како Мадона или Лејди Гага немају ни слуха ни гласа. И као што би било смешно организовати округли сто еминентних музиколога који би расправљали о ове две полуглуве особе, тако је смешно организовати дебату еминентних филозофа који би расправљали о једном шарлатану као што је Жижек. Али није далеко од смешног ни писати књигу и просипати толико података о савременим филозофима и "филозофима" (и то све једним барокним и претенциозним стилом), да би се рекла та ноторност.
Потезати Стјуарта Хола,Баумана, Бадјуа, Бодријара да би се писало о Жижеку, је ствар или несхватања феномена Жижек или намера да се шлепује на тај феномен.
Препоруке:
10
2
52 субота, 19 јануар 2013 23:41
prolaznik
Too much ado about nothing...
Препоруке:
6
0
53 недеља, 20 јануар 2013 00:14
Aleksandar
Americki propagandisti su davnih dana izmislili pojam "korisnog idiota" i onda ga vesto pripisali Lenjinu kao on je to kobajagi izmislio da bi oznacio intelektualce sa zapada koji promovisu socijalizam ili komunizam korisnim za sam SSSR. A u stvari, ovim manevrom su americki propagandisti nasli nacin da ocrne sve levicare u svojim okvirima. Jedini "levicari" koje je CIA promovisala od 1950, pogotovu u Evropi, su bili kompletni intelektualni kreteni i klovnovi. U tu grupaciju upada i ovaj intelektualni klovin iz nase bivse zajednicke drzave. On nikad nije bio dobrodosau u Beograd medju filozofima koji su ga smatrali kompletnom dilejom.
Препоруке:
11
0
54 недеља, 20 јануар 2013 01:20
Zizek I Balkan
http://www.balcanicaucaso.org/eng/Regions-and-countries/Montenegro/Slavoj-Zizek-No-alternatives-to-Europe
Препоруке:
3
0
55 недеља, 20 јануар 2013 11:11
Андро Лутак
Све честитке другу Калику.
Препоруке:
11
1
56 недеља, 20 јануар 2013 11:14
Луди Ванко Станићу Милошу
Добро је што се враћате социјализму.Ово што сада живимо није поредак. Ово је бувљак интереса замршених у клупко первезних лажи и обмана свих врста и облика у коме човек више није ништа.Али г.Станићу.социјализам није успео.Изгубио је битку.Водили су га они који мисле да се и доброта може да гради силом.Доброта мора да победи тиме што је изнад, што је привлачнија, што је праведнија.Социјализам је велика идеја која не уме да се оствари.Човек није тако савршен да доброту веје из свога понашања беспрекорно.Они који су умирали у социјалитму фанатизовани правдом,по правилу су нестајали или били жртвени јарци.
Нешто се мора начинити тако да одмах побеђује величином и култом правде и истине.Свет је огрезао у злочину лажи, обмана, у производњи оружја које прети а не решава,у слављу интересних акција свеједно колико очито неморалних и неправедних.Свет је на ивици амбиса, као да постајемо зло васељене.Човек је најистакнутији живи створ али да ли је најбољи?Уништава планету.Шта ћемо после.Где?
Препоруке:
6
3
57 недеља, 20 јануар 2013 12:30
Stanić Milan 5
Stanić M.- Ludi Vanko
Čovek zaista ne bi bio objektivan, kada se ne bi složio sa Vašim konstatacijama.Rani(realni) socijalizam počeo je kao projekat miliona obespravljenih i potlačenih ljudi promovišući ideju"jednakosti u siromaštvu",tražeći put ka univerzalnoj pravdi otuđenog čoveka.I, tu se pojavilo stotinu problema - od teorijski postavki,intervencionizma kapitalistički zemalja zapada,nasleđenog materijalnog siromaštva,novog svetskog rata,njegove idejne deformacije za vreme staljinističke ere,ne poštovanje posebnosti svake zemlje i njenih(ne) prilika itd.Čitajući mnoge rasprave o socijalizmu možemo uopšteno reći da se o socijalizmu može govoriti kao projektu,pokretu i poretku.Da li će do njega stvarno doći- ja mislim da,da.Svet nema drugog puta osim u varvarstvo(gde se sada nalazimo) ili u demokratski socijalizam.Na planeti Zemlji mora postojati pravednije i ljudsko društvo od ovog koga sad poznajemo i gde smo svi bez izuzetka patnici.
Препоруке:
8
0
58 недеља, 20 јануар 2013 19:10
Aleksandra
Odlican tekst i tema. Simicevu knjigu nisam citala, ali zahvaljujem drugu Kaliku sto je ukazao na nju, iako su mi ostala Simiceva dela poznata. Cini mi se da ovaj tekst, iako je zamisljen kao prikaz jedne knjige, sto i jeste, premasuje granice kritike predmeta svoje kritike, a to je naveliko popularni Zizek, vec kroz njegovu licnost pogadja i druge fenomene danasnje tehnoloske ere, kojima se bavio i Bodriar i drugi filozofi, a to su jednom recju zavrzlame spoljasnjosti i vrtlog postmodrenizma koji zasenjuje i istovremeno otkriva svoju prostotu.
Препоруке:
6
3
59 недеља, 20 јануар 2013 21:44
ex petar
Granma

Cula su jedini izvor neposredne spoznaje. A logika je produzena ruka cula i tako posredni nacin spoznaje. To je sve, nema drugog nacina spoznaje. Spoznaje cega? Spoznaje zbilje, jerbo je zbilja jedini predmet spoznaje. E, sad, ako filozofija nije mudrost koja proistice iz istine a koja proistice iz stvarnosti, onda nema sta da bude nego pokusaj da se covek skrajne od stvarnosti kako bi bio eliminisan iz konkurencije. Tako vi, kao i Zizek, ne filozofirate, vec zbunjujete coveka da biste ga eliminisali iz konkurencije. Pritom je Zizek za to placen od strane upravo onih kojima je u interesu da eliminisu coveka iz konkurencije i izrabljuju. A za vas ne znam da li ste placen.
Препоруке:
4
1
60 недеља, 20 јануар 2013 22:03
ex petar
Ludi Vanko

Socijalizam je izgubio samo zbog toga sto je propustio priliku da nauci coveka da su cula jedini neposredni izvor spoznaje a logika produzena ruka cula i posredni nacin spoznaje, i da je zbilja jedini predmet spoznaje. Kada bi to covek znao, profiteri vise ne bi bili moguci.
Препоруке:
3
1
61 понедељак, 21 јануар 2013 03:00
Одбрана и последњи дани
Није ми намера да се мешам у теоретске расправе по питању левих идеја и левичарске идеологије,јер нисам компетентан и немам довољно знања да се упуштам у тако нешто.Али ипак да кажем нешто на тему,из угла некога ко је несврстан у идеолошком погледу.Ујдурма је глобална,капиталистичка,у то нема сумње.Али зашто би ми Срби били ти који ћемо капитализму доћи главе?Мала је Србија да би рушила корпоративни капитализам.Немамо ми нафту као што је има Чавез.Знамо шта је овде инсталисано. Капитализам данас јесу Сорош и његови плаћеници. Али зар не би икако могло да се тај капитализам руши тамо одакле је и потекао?Они преко баре ћуте све док им је резервоар пун горива,а њихови владари широм света отимају гориво да би им резервоари били пуни.И тако у круг.Толико о самосвесном и напредном човеку,који је мукотрпно створен кроз демократију и слободно тржиште.Он не само да неће ништа да мења,него нема у глави никакву идеју о промени. Остајемо значи ми Срби..наставак
Препоруке:
1
1
62 понедељак, 21 јануар 2013 03:01
Одбрана и последњи дани
Да решавамо положај радничке класе за што нико није озбиљно заинтересован?Окружени смо са оним којима је социјализам задња рупа на свирали.Да ли можете да замислите шиптаре у светској социјалистичкој револуцији?Социјалдемократској дружини из федералног Сарајева главни је посао остварење националних циљева муслиманског народа у БиХ,а то је укидање РС и унитаризација.Тек је од Хрвата смешно очекивати интернационализам.Ми треба да гледамо наш ситни национални интерес.Дајте да видимо колика је та наша њива,па ћемо се онда договарати шта ћемо садити на њој.Треба добро да размислимо када узимамо заставе и излазимо на улицу.Додиков СНСД је изгубио на прошлим локалним који су показатељ какав ће резултат бити на парламентарним изборима.Зашто га рушити насилно кад ће свеједно за две године отићи са власти?Кад наши злотвори виде да сами рушимо демократски изабрану власт шта ће нам тек они радити.
Препоруке:
0
1
63 понедељак, 21 јануар 2013 03:03
Одбрана и последњи дани
Шака јада из оног парка,коју је предводио циркусант Жижек,најобичнији је карневал.Не дај боже да призивам жртве,али зар није трагикомично да више људи страда приликом распродаје у америчким маркетима,него поводом догађања "светске револуције"?Жижек сам каже да воли човечанство на начин једног тоталитаристе,као такво.Да нема емпатију за конкретне људе.Човјечанство је ок,има одличних говора,одличне уметности.Појединци.99% су досадни идиоти.Како Жижек са том досадом од људи да иде на барикаде?Али он и не мисли на барикаде, барем не овога лета,јер ће са сином на одмор у Сингапур.Револуција се значи одлаже до даљњег.Прошле године је био на одмору у Бурј Ал Араб у Дубајиу.Сем што је уживао у раскоши обавио је и своју марксистичку дужност.Спријатељио се са пакистанским таксистом који га је упознао са положајем радничке класе.Жижек се једноставно провалио као дежурни мозак,па нон-стоп, хтио-не хтио,мора звучати паметно.
Препоруке:
2
1
64 понедељак, 21 јануар 2013 05:16
Reddy
@ex petar

Zar čula ne mogu biti i izvor obmane i to neposredan? A logika je samo instrument u tome.
Препоруке:
4
1
65 понедељак, 21 јануар 2013 06:25
The Clash
Ne zelim komentarisati knjigu jer je nisam procitao.Vecina komentarise,a sigurno je nisu procitali .Pitao bih komentatore da li se secaju gsn.Zeljka Simica ex ministra kulture i njegovih mnogobrojnih funkcija u vreme vlasti tandema Milosevic/Markovic? Coveka za sve funkcije.Bio je upravnik Narodnog pozorista,ministar u vladi SRJ.urednik casopisa"Vidici"i sta sve jos ne.I jos neki drugi detalji o kojima sada ne bi pisao.Na kraju taj gospodin napise knjigu,gde eto govori o laznom angazmanu Slavoja Zizeka.Necu nista reci o Slavoju Zizeku jer je tema mog komentara Zeljko Simic i njegova knjiga.Vecina komentatora na zalost ima amneziju kad je doticni i njegova karijera u pitanju.Da je neko drugi napisao studije o radu Slavoja Zizeka pozdravio bih,ali smatram da Zeljko Simic nije taj koga treba podrzati u njegovom poduhvatu.
Препоруке:
2
5
66 понедељак, 21 јануар 2013 08:02
thinking maize@ ex petar
Ако је ТАЧНО оно што сугеришете у Вашем СЕНЗУАЛИСТИЧКОМ МАТЕРИЈАЛИЗМУ да су "чула, уз "продужену руку" логике ЈЕДИНИ ИЗВОР ЧОВЕКОВОГ САЗНАЊА и ЈЕДИНИ НАЧНИ ДОЛАСКА до ИСТИНЕ", онда је ПРОБЛЕМ МОРАЛА са тог становишта ирелевантан!? Јер, ТАКАВ РАЦИОНАЛИЗАМ се на крају своди на оно што и видимо пред нама, на ЛИБЕРАЛНИ КАПИТАЛИЗАМ, тј. у ПРАКСИ до крајњих консеквенци доведен ЛАЖНИ "принцип" СЕНЗУАЛИСТИЧКОГ МАТЕРИЈАЛИЗМА! Тај Ваш дијалектичко-сензуалистички материјализам, као ПОКУШАЈ ЕТИЧКОГ ОПРАВДАЊА таквог СЕНЗУАЛИСТИЧКО-МАТЕРИЈАЛИСТИЧКОГ ПРИСТУПА је само и једино до зла Бога и БУДИБОГСНАМА СМЕШНА ШКЛОПОЦАВО СКЛЕПАНА ГЛУПОСТ! То је ПРАКСА, врхунски начин ПРОВЕРЕ СВАКЕ ТЕОРИЈЕ (што ПРИЗНАЈУ и Ваши "класици" марксизма!), НЕДВОЈБЕНО ПОКАЗАЛА! Јер, ако волите СВЕ ЉУДЕ, на шта ПРЕТЕНДУЈЕТЕ, не можете их ВОЛЕТИ ПО НЕКОМ КРИТЕРИЈУМУ, у Вашем случају КЛАСНОМ, већ управо ИРАЦИОНАЛНО! Све БЕЗ РАЗЛИКЕ! А такав етички приступ је НЕМОГУЋ са "принципом" дијалектичко-сензуалистичког материјализма! QED.
Препоруке:
4
3
67 понедељак, 21 јануар 2013 12:37
Reddy
@Tinkering maize

Ovakav bezobrazluk još nije viđen! Izvesni "ex petar" utvrdi, ni zvan ni pozvan, da je socijalizam izgubio samo zbog toga što je propustio priliku da nauči čoveka da su čula jedini neposredni izvor spoznaje a logika produžena ruka čula i posredni način spoznaje te da je zbilja jedini predmet spoznaje. Na to reagovaše samoumišljeni Tinkering koji izvede fantastično galopirajući zaključak da je ovde do krajnjih konsekvenci doveden princip dijačektičko-senzualističkog materijalizma! Priznajem da mi je posle ovakvog mentalnog hica bila potrebna pauza od nekih deseatak minuta duševne rehabilitacije. Ne zbog isforsirane parade srbijanskog intelektualnog vrapca već mere do koje je spreman da iskonstruiše "tuđu" a možda i "sopstvenu" glupost. Jer, pod velikim znakom pitanja je ko je prethodne besmislice i mogao saopštiti. No, poenta je u tome što je ovaj vrsni manipulator uspeo da u sintagmu senzualističkog materijalizma naknadno, bez imalo zazora, ubaci i dijalektiku
Препоруке:
3
3
68 понедељак, 21 јануар 2013 12:42
Висарион за све, непосредно пре овога коментара
Сјајно.Радујем се што смо дошли на терен идеја и што то трагање за излазима не трујемо свађама.Свађе су на овом сајту чешће него у политици, оној која се обелодањује (изузетак Скупштина).Мора се помишљатина напоре једног дела човечанстав да сања бољи свет.Није толоко тренутно важно хоћемо ли се сложити, олико је важно тражћити.Социјализам је био тај сан.Човек га је, ајде да не кажем онередио већ прокоцкао.Како , видели смо.Али од тих тежњи ка бољем свету не смемо одустати.
Трка у наоружању кад би се обуставила . свет би нагађам)живео боље за 50%Могао би мање да ради да би егзистирао.А запсоленост (свеједно шта о њој мислили) већ у социјализму је била неупоредиво већа и трајнија.Било је грешака и спасавања нерадника али је принцип да је радно место некаква сигурност, важно достигнуће.Сад незапосленост расте заједно са психијатријом која нас лечи од синдрома стресова и неизвесности.Хвала свима што смо овај сајт поводом једног Остапа Бендера довели на озбиљан терен.Ко тражи наћи ће
Препоруке:
5
1
69 понедељак, 21 јануар 2013 12:52
Reddy
@Tinkering

...te tako dobismo teorijski aperitiv dijalektičko-senzualnog materijalizma!?!?!?!? A da mu u razvijanju samopostavljene i sklepane teze nema ravnog bilo je očigledno u sledu koji je potom vrhunio u njemu spasonosnoj doskočnoj dasci ili tezi o klasnom kriterijumu! I onda vrhunaravni zaključak da "ako volite sve ljude na šta pretendujete /odakle mu sad ovo?/ ne možete ih voleti po klasnom principu već iracionalno!?!?!? I konačno skok u rezimirajuću besmislicu! "Takav etički pristup je nemoguć sa principom "dijalektičko senzualističkog materijalizma"!?!?!?!? Ovo je jedino moguće razumeti pod jednom jedinom pretpostavkom. Ili je neko iz neopravoslavno-konzervišućeg kružoka ubacio kosku ili je to učinio sam umo i mudrotvorac kakav je ovaj srbijanski intelektualni odžačar, Tinkering maize! Drugog nema. Mislio sam do sada da penjanje uzbrdicom oduzima dah a prosvetljava misao. Ustanovih posle najnovijeg iskustva dragog mi zgubidana da stvar stoji dijametralno suprotno,
Препоруке:
5
4
70 понедељак, 21 јануар 2013 13:26
thinking maize@ "sajber marksista"
"Добри" "мој" ЦРВЕНИ ТУПСОНЧИЋУ! (Јер, ако сам ја "zgubidan", што ти не био био ЦРВЕНИ ТУПСОН!?) Чуо сам и ја за полемику Лока и Канта око сензуализма са супростављеним тезама "Ништа у уму нема сем што не потиче чулних осећаја." (Лок) vs. "Ништа у уму нема сем самог ума." (Кант). Овај ТВОЈ је истрчао са Локовским редукционизмом, али ни ти ниси много даље, јер да јеси не би стајао у МЕТОДОЛОШКОМ ПОГЛЕДУ на 19-товековним ПОЗИТИВИСТИЧКИМ становиштима, као и ТВОЈИ Маркс, Енглез& Лењин!? У погледу МЕТОДОЛОГИЈЕ ЧАК је и један Карл Попер ДАЛЕКО ИЗНАД Вас!? Да то није тако не би наука и технологија у Америци у односу на Совјетски савез већ 1960-тих (а о 1970-тим, 80-тим 90-тим и 2000-тим да и говоримо!) ЖЕСТОКО ИСКОРАЧИЛА НАПРЕД и самим тим омогућила да Америка, као предводник капитализма СЛОМИ Совјетски Савез као ДРЖАВУ! Можеш "ДУБИТИ НА ГЛАВИ", али то ти је тако! Према томе не видим ЗАШТО НЕ БИХ ПОЕНТИРАО на ГЛУПОСТИ ТВОЈИХ!? За остало немам времена и живаца да се бакћем са тобом и твојима!
Препоруке:
2
4
71 понедељак, 21 јануар 2013 13:58
zevs
Ne svidja mi se pristup ovog prikaza,nije odnos prema delu već prema autoru. Uzgred,autor nije poželjan predstvnik srpskih interesa, ali njegovo delu zasigurno nije simulakrum! ovako, sve podseća na navijačko orkestriranje
Препоруке:
4
0
72 понедељак, 21 јануар 2013 14:53
ex petar
Reddy

Cula ne grese, greska je uvek u proceni.
Препоруке:
2
5
73 понедељак, 21 јануар 2013 15:10
thinking maize@ ex petar
Шта ћемо са кратковидима/далековидима, далтоностима, дислексичнима и уопште свим хендикепиранима са чулима и чулним функцијама!? Јесте ли Ви чули за нпр. "слепу мрљу", па сублиминални стимулус и гомилу тога што показује ОГРАНИЧЕНОСТ ЧУЛА!? Да идемо даље, Фејманове дефиниције кваркова са "шармантни", "дивни", "чудесни", "звучни" и сл. НЕМАЈУ АМА БАШ НИКАКВИХ ВЕЗА са ЧУЛИМА, а доста прецизно описују неке субатомске феномене!? И Хајзенбергов принцип искључења, КРУЦИЈАЛАН за СВЕТ у МАЛОМ!? И нпр. квантно-механичко тунелирање, итд., итсл.!? И све то и те како утиче на наш СТВАРАН, ЗБИЉСКИ ЖИВОТ!? Па онда Теслина истраживања и дан-данас фасцинантна у макро-космосу!? Па стандардни модел космоса са његовим суперструнама, па алтернативни модели космоса и све то не на основу чула и логике, већ трансцеденције ЧУЛА и ЛОГИКЕ!? Стварно се методологија марксиста задржала на 19-то вековном позитивизму!? А Ви би да га вратите и на 17-то-18-то вековни Локов сензуализам!? Да није ТУЖНО, било би СМЕШНО!
Препоруке:
2
2
74 понедељак, 21 јануар 2013 15:14
Reddy
@Tinkering maize ili...Teško da si naslutio zašto te oslovljavam zgubidanom. Jer da je tako ne bi ovde mlatio praznu slamu. Ti se, međutim, što je za pohvalu, držiš jedne konstante. Ne odstupaš od izmišljanja i podmetanja! Prvo si to uradio sa nekim "ex petrom" kome si priheftao tvoj najnoviji izum, "dijalektičko senzualni materijalizam". Šta je to samo ti, prepostavljam, umeš razjasniti. Za mnoge to ostade tajna. Ali, dobro. Podmetnuo si minu koja te je makar oprljila, ne i opametila. Za tako šta bi trebala neka protivtenkovska, priznajem, jer količina nebuloza i gluparija koje raznosiš ovim sajtom jednaka je otprilike tonaži nekog pedesetotonca. Smešno je da podmećeš svoje umobolne tvorevine nekom "ex petru" pa da na njih kobajagi reaguješ. Sam hteo, sam se zapleo! O metodologiji više nemaš šta reći jer si tu omirisao prašinu sa tvojom teorijom sistema i sličnim glupostima. Poperovština je daleko od aleje velikana. A pre će biti da si ti još na nivou
Препоруке:
4
2
75 понедељак, 21 јануар 2013 15:23
Reddy
@Tinkering maize

...Nihil in intellectu quod prius non fuerit in sensu. Jer da nije tako ne bi kao dokaz podastirao glušpost o tome da je Amerika "naukom i tehniologijom slomila SSSR. Za tebe će to zauvek ostati tajna sa sedam brava, sve zajedno uz tvoju primenjenu sistemsku teoriju! Za mnoge a zašto ne i za jednog zgubidana dijalektika takvog ishoda je daleko složenija i zagonetnija. Tebe tome privoditi takvom poznanju bilo bi zgubidanstvo i neoprostiv greh. Ostaj ti meni u zdravorazumskom štimungu dosadnih naklapanja o kojekakvom pozitivizmu koji pokušavaš gebelsovskom upornošću nametnuti. Eto tajne tvog zgubidanluka!
Препоруке:
5
1
76 понедељак, 21 јануар 2013 15:29
Reddy
@ex petar

Da pogreši može samo onaj ko misli, Da li čula misle ili samo osećaju ili nije li to isto. Ali, ako je isto onda nešto nije u redu sa vašom tezom.
Препоруке:
4
1
77 понедељак, 21 јануар 2013 15:46
Reddy
Bio bi red Tinkering da se ovde svima izvinite za ovakvu glupost jer podmećete izvesnom "ex petru" koga ste podmetnuli kao "drugo ja" a kome tobož oponirate, izručujući ovde tone nama kobajagi "nedohvatljivih istina" iz subfizičkog univerzuma. Smešni ste sa tim vašim umišljenim pedagogisanjem kome, o kakve sreće, blagonaklono prigovaraju i sugerišu jedan Hajzenberg, Tesla i sl. Nije ovo prilika niti scena gde ćeš nekome držati lekcije jer za to nema potrebe sem tvoje nezajažljive želje da Marksa "rasturiš" ko Panta pitu. Odakle tebi pravo da ti nekoga smeštaš u pozitivističke okvire i somnambulne recepture. Marks je davno raskrstio sa takvim materijalizmom i pozitivizmom o čemu je već i dosadno razglabati. A ti baš odlučio da Marksa držiš za ono ispod pojasa pa ti se omililo. Pa bi i da publiku zabavljaš izmišljotinama kao što je "ekonomski redukcionizam" i sličnim gluparijama. Imaš zanimljiv srbijanski manir kao onaj....drž'te lopova a on glavom lopov sam!
Препоруке:
4
2
78 понедељак, 21 јануар 2013 16:02
thinking maize@ "sajber marksista"
На ОВОМ РАСИЗМУ "Imaš zanimljiv srbijanski manir" одговорићу ти у "стилу" твог ИДОЛА Броза: "Hvala ljepa!" Ко што се ТВОЈ ИДОЛ Броз није "држо закона ко пијан плота" тако се и ти не држиш било каквих узуса већ блатиш у стилу најгорих УДБ-овских батинаша! Да, Маркс јесте 19-то вековни позитивиста! Зашто је још увек актуелан!? па зато што је и даље опстао онај капитализам кога је он сецирао и то доста добро! Да ли је у праву за "царство слободе"!? Није, јер НИЈЕ ПРОРОК! Довољно нам је ЛАЖНИХ ПРОРОКА да би везивао сопствену будућност за једног БАЈАТОГ 19-товековног полит-философа и полит-економисту. Та анализа може да се примени на економију и БЕЗ његових ПСЕУДО-ЕСХАТОЛОШКИХ САЊАРИЈА! Ајд здраво, ипам преча посла него да се гањам са фанатиком попут тебе!
Препоруке:
2
5
79 понедељак, 21 јануар 2013 16:11
ex petar
Thinking maize

Pa imenujte onda taj novi izvor spoznaje. Dakle, cula i logika su jedini izvor spoznaje. Kako se zove taj vas novi izvor spoznaje? Dakle, njegovo ime, a ne prazno trucanje?
I moral je kod vas samo prazno trucanje, odnosno sredstvo profitera da se covek eliminise iz konkurencije da bi ga se izrabljivalo.
Ali je moral produkt ljudskih praksi, sto znaci da nije moguc u drustvu gde ogroman broj pojedinaca nije osvescen, odnosno nema znanje da su cula jedini izvor spoznaje.
Препоруке:
0
4
80 понедељак, 21 јануар 2013 16:20
Reddy
@Tinkering maize

Pa, bilo bi bar pristojno da znaš o čemu pišeš i dumaš! ...."Та анализа може да се примени на економију и БЕЗ његових ПСЕУДО-ЕСХАТОЛОШКИХ САЊАРИЈА!".Да, Маркс јесте 19-то вековни позитивиста! Зашто је још увек актуелан!? па зато што је и даље опстао онај капитализам кога је он сецирао и то доста добро! Ma, pre svega, u pitanju nije analiza ekonomije nego polit-ekonomije! Ti ni to ne razlikuješ, kukavče! Šta reći na poslednju tvrdnju? To si ti glavom samom!!! Imaš pravo! Čovek ima pametnija posla no baviti se ovakvom zlosrećom!
Препоруке:
5
2
81 понедељак, 21 јануар 2013 16:25
Reddy
@Tinkering maize

Opet ispadoh Brozov miljenik i njegov obožavalac a ne provedoh ni dan u Savezu komunista Jugoslavije za razliku od tebe! Objasni mi, mjolim te, kako je takvu akrobatiku moguće izvesti pa da se i ja nekako prišljamčim ovim tvojim današnjim miljenicima na vlasti. Do juče si, pak, leteo na krilima DOS-a pa onda DSS-a. A sada su ti mala i široka nebesa!
Препоруке:
6
3
82 понедељак, 21 јануар 2013 21:11
ex petar
Reddy

Bioloski oblik zivota spoznaje culima i logicki. Kada spoznaje culima, spoznaje neposredno. A kada spoznaje logicki, opet spoznaje culima, ali posredno. I, sta vi pitate? Pitate da li su posredna i neposredna spoznaja jedno te isto? Ili sta?

A to da. Socijalizam je izgubio samo zbog toga sto je propustio priliku da nauci coveka da je zbilja jedini predmet spoznaje, a cula jedini izvor spoznaje.

Zizek na globalnom, a Thinking maize na lokalnom planu, tako osvescene pojedince ne bi mogli da eliminisu iz konkurencije i pripreme za izrabljivanje, za sto su placeni novcem i privilegijama od strane profitera.
Препоруке:
0
4
83 понедељак, 21 јануар 2013 22:07
ex petar
Jerbo sta? Jedina funkcija cula je spoznaja zbilje. A filozifija kao posredna spoznaja nema sta da radi sem da pomaze culima u spoznaji zbilje. U suprotom odmaze culima u spoznaji zbilje. E ovu drugopomenutu filozofiju, ciji su predstavnici Zizek i Thinking maize, finansiraju profiteri da bi skrajnuli proletere od zbilje i takve izrabljivali.

Tako je preko 90% populacije skrajnuto od zbilje. Da nije, profiteri ne bi bili moguci, jerbo bi tako osvesceni proleteri umeli da se organizuju i optimalno naplate svoju robu - radnu snagu - koja je inace jedini izvor profita.

Jednostavno je to, profiteri finansiraju kvazifilozofe poput Zizeka i Thinking maizea da kvazifilozofijom eliminisu proletere iz konkurencije i placaju ih novcem i privilegijama.

I koliko su oni uspesni u toj raboti, to je strasno. Ovih 90% populacije, ne samo da je skrajnuto od zbilje, nego ih ta zbilja intelektualno vise i ne zanima. A ona je jedini izvor spoznaje.

Da ne povereujes, jelda?
Препоруке:
0
3
84 понедељак, 21 јануар 2013 22:33
thinking maize@ "sajber marksista", "ex petar" и остали ЦРВЕНИ...
Прво, толико се мигољиш да ти не верујем, не ни једну реч, већ ни једну, једину ЗАПЕТУ! Ниси ово, ниси оно, шта си!? То показује не твоју доследност у нечем значајном, већ само и једино доследност у недоследности, а све због неке ДОГМАТСКЕ КОНТРЕ! Са тобом не вреди полемисати, али не због аргумената, већ зато што злоупотребљаваш правила полемике! Под два, Марксова тзв. "политичко-социолошка мисао" је једноставно ГЛУПОСТ! Оће човек да докине експлоатацију!? Крив капитализам! Ајде да га укинемо!? Укинисмо га! Шта ћемо са тржишном пртивредом!? Добро укинућемо и њу! Договорна "економија"!? Шта ћемо даље!? "Од свакога према способностима, сваком према потребама!?" Шта ако су "заслуге" неког појединца за друштво МИНИМАЛНЕ, а ПОТРЕБЕ МАКСИМАЛНЕ, ШТА ЋЕМО ТАДА!? Даље, подела рада, шта ћемо са њом!? Да ли СВАКО МОЖЕ да РАДИ СВЕ!? Сумњам! Технолошки напредак!? Јел ти СТВАРНО МИСЛИШ да су сви алтруисти као Тесла!? Па и Тесла је ПРОДАВАО ЊЕГОВЕ ИЗУМЕ, а НЕ ПОКЛАЊАО! Једном речју Маркс је ГЛУПОСТ!
Препоруке:
3
4
85 понедељак, 21 јануар 2013 22:49
thinking maize@ "sajber marksista", "ex petar" и остали ЦРВЕНИ Т..., наставак
ПРОЧИТАЈТЕ "Марксизам и језуитизам" Николе Милошевића и песму Бране Петровића "Лењин пљачка банку" или ако сте толико underminded, ПОГЛЕДАЈТЕ се у ОГЛЕДАЛУ! За крај један виц: "Ateista se šeta šumom i razmišlja: - Kako je veličanstveno drveće! Kako su moćne reke! Kako su divne životinje! U žbunju iza njega začulo se šuštanje. Ateista se okrenu i ugleda ogromnog grizlija kako ide prema njemu. Potrčao je koliko ga noge nose. Osvrtao se preko ramena, a medved je bio sve bliže i bliži. U panici se saplete i pade. Pokuša da ustane, ali vide da je medved iznad njega i pruža se da ga dohvati šapom. U tom trenutku ateista uzviknu: "O, Bože!" ... Vreme se zaustavi. Medved se ukoči. Tišina zavlada šumom...Čovek bi osvetljen nekom blistavom svetlošću, a sa neba se začu glas: - Ti poričeš moje postojanje sve ove godine, učiš druge da ja ne postojim, čak i stvaranje sveta pripisuješ nekom kosmičkom slučaju. Da li od mene očekuješ da ti sada pomognem u nevolji? ...""
Препоруке:
3
4
86 понедељак, 21 јануар 2013 22:57
thinking maize@ "sajber marksista", "ex petar" и остали ЦРВЕНИ ... , КРАЈ!
"... Treba li, od sada, da te računam kao vernika?Ateista pogleda u blistavu svetlost i reče: - Zaista bi bilo licemerno s moje strane, da sad, iznenada, zahtevam od tebe da me tretiraš kao hrišćanina. Ali možda bi mogao da hrišćaninom učiniš medveda! - U redu! - reče glas. ... Svetlost nestade... Zvuci u šumi ponovo oživeše... Medved spusti svoju desnu šapu, prinese je levoj, pogne glavu kao u molitvi irazgovetno progovori: - "Bože, blagoslovi ovu hranu koju mi pružaš danas kroz našeg Gospoda Isusa Hrista. Amin!" Или ЈОШ ЈЕДАН, да Вам буде ЈАСНИЈЕ: "Лењин пита Стаљина: - Јосифе Висарионовичу, да ли бисте могли тек тако да наредите да се стреља 100000 људи! - Бих Владимире Иљичу! - А 200000? - Бих Владимире Иљичу! - А милион? Да ли бисте мо0гли да пострељате и милион људи Јосифе Висарионовичу? - Да, Владимире Иљичу, ја то могу! - Наредите да пуцају, драги мој! Наредите да пуцају! За то ће Вас осудити историја!" Према томе, АДИО ... у ПОКУШАЈУ! Адио! Историја Вас је ПРЕГАЗИЛА!
Препоруке:
3
5
87 понедељак, 21 јануар 2013 23:54
ex petar
Thinking maize

Pri razmeni robe za robu, obje strane poznaju proces u celosti, i stoga izostaje profit. Pri razmeni rada za robu, strana koja je vlasnik rada, ne poznaje proces u celosti, i otud profit. Rad je jedini izvor profita. Ako bi ovih preko 90% populacije spoznalo proces u celosti, optimalno bi naplatili svoju robu - rad - i profit ne bi bio moguc.

TO JE PITANJE LOGIKE A NE BOJE.

A LOGIKA JE JEDINI IZVOR (POSREDNE) SPOZNAJE.

Dakle, socijalizam je izgubio jer nije iskoristio priliku da osvesti proletere, da ih nauci da je zbilja jedini predmet spoznaje a cula jedini izvor spoznaje.
Препоруке:
1
5
88 уторак, 22 јануар 2013 07:12
Reddy
@Tinkering maizeKakva, bre, političko-sociološka misao? O čemu ti zboriš? Podmećeš i maštaš kako bi zgodnije uglavio svoje besmislice. Lupetanja oko kapitalizma, socijalizma, eksploatacije. Kakav SAD, SSSR. Nikada te nisam čuo da zboriš o kapitalu, vrednosti, robi. Bežiš od toga kao đavo od krsta.
Препоруке:
7
1
89 уторак, 22 јануар 2013 07:55
Reddy
@Tinkering maizeTi sve više ličiš na onog Fukujamu sa njegovim Krajem istorije. Dobro, kod tebe se istorija nastavlja u neopravoslavnoj epizodi. Ali, poenta je u tome da je istorija imala prazan hod sa svojom socijalističkom etapom. Kakva veličanstvena ideologema! Pa, zar ti ovaj prethodnik nije bio upozorenje? Tako je to kada se nezvanac dohvati pameti pa iskopa jednog Arnolda te upadne u smesu sujete, predrasude i kratkovidosti začinjene blagoglagoljivošću.
Препоруке:
6
2
90 уторак, 22 јануар 2013 08:32
Reddy
@ex pera

Ma, Pero, nije rad već neplaćeni rad izvor profita. Nauči, Pero, prvo osnove političke ekonomije pa onda u potragu za istinom. Ti kao tvoj blizanac, Tinkering maize. Sama igra nije dovoljna, potrebna je i veština da bi ova ispunila funkciju.
Препоруке:
7
2
91 уторак, 22 јануар 2013 08:55
thinking maize@ "ex petar"
"А сада да те питам бато" ("Повратак отписаних") КОЈЕ ЛОГИКЕ!? Двовалентне (истинито vs. лажно) Аристотелове, а што користи и Ваш Маркс или можда МОДЕРНЕ тровалентне, где је укључена и ВЕРОВАТНОЋА!? И да ли модерни робно-новчани односи и подела рада могу да се појме САМО са двовалентном логиком!? Али ОДГОВОРИТЕ ми на ОВО ПИТАЊЕ СУВИСЛО, а не идеолошки (thinking i Žižek)!? Шта ја по Богу имам са Жижеком, сем у ТВОЈОЈ ИДЕОЛОГИЗОВАНОЈ МАШТИ!? Него, ОДГОВОРИ ми и ОПИШИ модерне робно-новчане односе и ПОДЕЛУ РАДА у терминима тровалентне логике!? Да ли се И ТУ МОЖЕ ПРИМЕНИТИ Ваш марксистички МАКИЈАВЕЛИЗАМ БЕЛОГ (Ви) и ЦРНОГ (цело остало човечанство)!? Иди бегај, ДОСАДАН СИ!
Препоруке:
3
5
92 уторак, 22 јануар 2013 11:16
ex petar
ReddyNije rad nego neplaceni rad, kazete. A ja sam mislio da je placeni rad problem - pobogu! Zizek i Thinking maize svesno obmanjuju proletere, stoga su manje zlo od vas u tom smislu, jerbo vi to cinite nesvesno.Cula su jedini izvor spoznaje, a zbilja je jedini predmet spoznaje, iz toga sledi sve. Kada proleteri to nauce, lako ce da se organizuju i optimalno naplate svim rad. Socijalizam je izgubio samo zato sto je propustio priliku da osvesti proletere. Osvescenom proletarijatu ne biste mogli da prodajete ....
Препоруке:
0
6
93 уторак, 22 јануар 2013 11:42
ex petar
Thinking maizeTo je pitanje sucmuraste logike. Nisi mi odgovorio na pitanje, a prazno trucas, to ti jedino i ostaje.Sem cula i logike, koji spoznajni apatat poznajes?Imenuj ga.Osvesceni proletarijat, to bi znacilo preko 90% situirane populacije, a 0% profitera. Takvo jedno stanje ne bi bilo daleko od raja na zemlji.
Препоруке:
0
5
94 уторак, 22 јануар 2013 11:51
Reddy
@Tinkering ili ex pera

Zabavan si sa tim svojim metamorfozama. Šta bih bez tebe?
Препоруке:
6
1
95 уторак, 22 јануар 2013 12:18
ex petar
Da rezimiram. Zizek i Thinking maize su svesni obmanjivaci proletera, placeni su novcem i privilegijama od strane profitera da skrajnu proletere od zbilje kako bi ih ovi izrabljivali. A pojedinci poput Reddya su nesvesni obmanjivaci proletera. Takvi pojedinci misle da su siriko formulisani termini kojim se koriste placeni obmanjivaci nekakvo znanje pa pokusavaju da spoznaju te njihove siroko formulisane termine. Ali siroko formulisani termini nisu znanje, jerbo je znanje matematicki precizno definisano. Dakle, gospodine Reddy, od vas bi mogao da postane osvesceni proleter ako shvatite da su CULA I LOGIKA JEDINI IZVOR SPOZNAJE, A DA IZA SIROKO FORMULISANIH TERMINA NE STOJI ZNANJE, DA TU NEMA STA DA SE SPOZNA, DA SU ONI SKOVANI NE RADI SPOZNAJE, NEGO DA SKRAJNU PROLETERE OD SPOZNAJE.
Препоруке:
0
6
96 уторак, 22 јануар 2013 13:06
Луди Ванко ЕКС Петру
Знате шта ЕКС Петре,бојим се да постоје и алтернативни и нама недоступни путеви сазнања.Узмите те ситне,минијатире од живота, вирусе, бактерије и сличне врсте које стварају велике проблеме човеку.Уђу у наш организам, навале да га разједају, прле и изазивају најразличитије врсте болести.Ми нашим разумом начинимо лекове,Побијемо их једном, побијемо их сто пута а сто први пут оне неђу начина да постану имуне,Чиме?Није све у чулима, ни логикама.У нашем организму постоје особине да се од свих налета болести бранимо а да то није ствар наше памети, него наше отпорности.Како се то организам брани кад ви мислите да је све у чулима и разуму.Мени се, кад посматрам овај свет а и нас овде на овом сајту, чини да је разум грешка.Могли смо оним невидљивиим способностима можда много даље и реалније него разумом.Разорили смо планету, раскопавамо је , уништавамо.Шта ће бити кад све упропастимо, кад се облакодерима испемо на небо а ништа за јело не преостане.Разумом нећемо преко 1000 светлосних никад
Препоруке:
4
0
97 уторак, 22 јануар 2013 13:31
Луди Ванко све луђи и луђи
Много смо постали самоуверени.Мислим ми људска врста.Чини ми се да нас разум није довео до благостања.Ми смо једина врста на планети, која се међусобно хоће да поубија.И не само то.Разум нам је омогућио да то убиство буде колективно, планетарно, да уништимо сав живи свет ни крив ни дужан.
Пазите, ми правимо филмове о ванземаљцима.Нађите један у коме нешто од савршенијих живих бића има да научимо.Ми их свуда и инстинктивно доживљавамо као непријатеље.А ту смо стигли разумом.Да смо на плану жибвотиња гледали бисмо да се прилагодимо ономе што је боље.
Све што смо открили разумом служи и да нас убија.
Китови или морске корњаче , без разума, налазе начин да стигну непогрешиво на одговарајуће место на пленети удаљено десетинама километара.Нама је требало много напора да пронађемо начин да се наши бродови крећу тако да стигну тамо где смо наумили.Која је њихова сазнајана моћ.Не чула ни логика него нешто друго што ми још не знамо да одредимо.Нешто што спиритуалније,нама недоступно
Препоруке:
4
2
98 уторак, 22 јануар 2013 14:27
ex petar
Ljudi Vanko, iz vaseg teksta je vidljivo da ni vi niste osvesceni proleter. To znaci da za vas logika nije vrhovni autoritet, pa cu stoga posegnuti za Teslom kao autoritetom da bih vam odgovorio. Elem, u Arhivu Muzeja Nikole Tesle, mozete da pronadjete 'Jedan cudan dozivljaj', ciji je Tesla autor. Tu Tesla objasnjava sustinu pisma koje je pisao svom prijatelju pesniku Vireku. Da skratim, on objasnjava i tumaci neke dogadjaje iz proslosti kada je mislio da je primio poruku o trenutku smrti majke. Na kraju pisma zakljucio je da sve sto je izgledalo misticno objasnio fizickim cinjenicama i da i dalje smatra da objasnjenja neobicnih pojava u covekovom zivotu treba traziti na bazi mehanicisticke teorije zivota. Ovo mozete lako da proverite u Arhivu Muzeja Nikole Tesle.
Препоруке:
0
4
99 уторак, 22 јануар 2013 14:55
Reddy
@inkering ili ex pera

Oladi malo, bajo! Previ[e je tvoje sujete.
Препоруке:
5
2
100 уторак, 22 јануар 2013 14:58
Reddy
@Tinkering maize ili ex pera

Oladi malo, bajo! Previše je tvoje sujete.
Препоруке:
5
3
101 уторак, 22 јануар 2013 16:02
ex petar
Reddy, preko 90% populacije nije, ili je sasvim lose situirano. A svo bogatstvo zavrsava u rukama 5% profitera. To je samo stoga sto ovih 90% populacije ne ume da rasudjuje logicki. Kada bi umeli da rasudjuju logicki, lako bi se organizovali i optimalno naplatili svoju robu. Logicki nacin rasudjivanja je inace najtezi nacin rasudjivanja. Ali to je manji problem u procesu osvescavanja proletera od problema koji stvaraju kvaziintelektualci skrajnjujuci proletere od zbilje. Jerbo kada bi bi zbilja postala jedini intelektualni predmet proletera, kvaziintelektualci bi se pokazali karikaturama. Kvaziintelektualci inace ne raspolazu znanjem, oni barataju samo siroko formulisanim terminima koje niko ne moze da fiksira, jerbo je njihova uloga samo ta da skrajnu proletere od zbilje i logike kao jedinog posrednog spoznavatelja zbilje. Jel pratite? Ako da, onda ima nade da se osvestite.
Препоруке:
1
5
102 уторак, 22 јануар 2013 18:59
Reddy
@ex pera/Tinkering maize/

Ti možeš zabavljati ali sa distance. Sve drugo je preterivanje.
Препоруке:
5
1
103 уторак, 22 јануар 2013 20:29
ex petar
Reddy

Znanje je produkt logike. Matematicki precizno definisano. A ti siroko formulisani termini kojima se sluze Zizek i Thinking maize i koje svako moze da interpretira kako hoce a niko da fiksira, nije znanje. To su smislili kvazifilozofi da bi skrajnuli proletere od zbilje kao jedinog predmeta spoznaje i logike kao jedinog nacina spoznaje, za sto su naravno placeni novcem i privilegijama od strane profitera. Tako da proletere intelektualno uopste vise ne zanima zbilja koja je jedini predmet spoznaje, nego se frljaju tim nedefinisanim terminima koji su im namesto zbilje postavljeni kao predmet spoznaje. Tragedija. Ili mozda komedija.
Препоруке:
1
5
104 уторак, 22 јануар 2013 20:57
thinking maize@ "НАС ТРИ БРАТА ОБА РАТУЈЕМО..." или "sajber marksista" са НЕПРИЗНАТИМ братом-близанцем "ex Perom"
Смешно је да се двојица марксиста због мене свађају! А ја "ни лук јео, ни лук мирисао"! Па се мишљах, дал да започињем са СУШТИНСКИ ЗАЛУДНИМ ДОКАЗИВАЊЕМ још ЗАЛУДНИЈЕМ "ex Peri", да ЧУЛА и РАЗУМ/ЛОГИКА НИСУ ЈЕДИНИ НАЧИНИ спознаје света, кад прочитах његове "СОВЈЕТЕ ЗДРАВАГО РАЗУМА" упућене "Лудом Ванку": "niste OSVEŠĆENI PROLETER"!!?? Ово ваља УКЛЕСАТИ у МЕРМЕР! За ове ЛИКОВЕ је Илија Чворовић чист и непатворени СУВИ РЕАЛИСТА! Још кад прочитах у једном другом тексту како "sajber marksista" ПЉУЈЕ РАТНОГ ХЕРОЈА пуковника Горана Јевтовића ЗБОГ Лењина (при чему "сајберишки" НИЈЕ ПРВИ ПУТ ДА ПЉУЈЕ РАТНЕ ХЕРОЈЕ!), дошао сам до ЛОГИЧНОГ ЗАКЉУЧКА да је некад БОЉЕ ОСТАВИТИ "ВЕСЕЉАКЕ" да се САМИ ЗАБАВЉАЈУ у извесној установи!? Са ове стране решетака ипак је пријатније!? Што се чудите, ОНИ САМИ су ПОДИГЛИ РЕШЕТКЕ ИЗМЕЂУ СЕБЕ и ОСТАЛИХ њиховим ИДОЛОПОКЛОНИЧКИМ СТАВОМ према једној ПРОПАЛОЈ ИДЕОЛОГИЈИ! Само за њих НАРУЧУЈЕМ хит Мице Трофртаљке: "Америка и Енглеска биће земља пролетерска!"
Препоруке:
2
5
105 уторак, 22 јануар 2013 22:50
ex petar
Thinking maize

Zbilja je jedini predmet spoznaje, a cula i logika su jedini aparat spoznaje. Profiteri finansiraju vas kvaziintelektualce da proleterima razarate logiku, tako sto im skrajnjujete zbilju a servirate nekakve siroko formulisane jezicke konstrukte kao predmet spoznaje. Sa tim je potrebno upoznati decu jos u maloj skolici, a onda ne bi 90% te dece gladovalo dok bi se svo bogatstvo slevalo u ruke 5% profitera i placenih zbunjivaca. '...Svu muku tvoju, napor crna roba, zgazice silni pri gozbi i piru, a tebi samo k'o psu u sindziru, bacice mrve. O sram! I grdoba! I niko nece cuti jad ni vapaj, NITI CE GANUT BOL P'JANU GOSPODU..."
Препоруке:
4
4
106 уторак, 22 јануар 2013 23:44
thinking maize
Смешни створови! Ако им је БАШ до марксизма, боље да УЧЕ КИНЕСКИ! Уосталом, шта они знају о кинеској УМЕТНОСТИ 36 стратегема и још ОБЈАШЊЕНОЈ са марксистичке тачке гледишта!? Ништа! И опет НИШТА! Што но би рекла БИВША браћа Хрвати: "Мартин у Загреб, Мартин из Загреба!" Ајд здраво, одох да спавам!
Препоруке:
5
5
107 среда, 23 јануар 2013 00:15
ex petar
Na osnovu tvojih cudnovatih izjava ovde, mislio sam da ti mozda i ne moras da spavas. Kad ono dabome, cudnovatosti su osobina govora, a ne zbilje. Ipak moras da spavas. Pa dobro onda, zamisljaj da si drustvu p'jane gospode, ne daj da te bol seljaka golje omete u snu.
Препоруке:
2
5
108 среда, 23 јануар 2013 14:54
Луди Ванко Ex Petru
Хвала Вам поштовани господине што сте ме упутили у мизеј Николе Тесле где сам иначе био пре једно 30 година.
Не делим свет на комунисте и њихове непријатеље или опоненте.Занимало ме је кад сам био млад да начинимо свет у коме ће владати нека правда.Одмах сан схватио да комунисти код млада света злоупотребљавају и експлоатишу тај лепи нагон.
Но мене је Тесла ( не само телепатским појавама) пре свега фасцинирао разним облицима невидљивих таласа:Он је разумом појмио да је свемир компактна целина и да силе које га држе и обликлују нису у свери наших појмовних представа.Учинило ми се збога тога да смо ми у једном огромном, за наше појмове фантастично великом организму.И ту видим како нас разум гања да тај бескрајно мали његов део разарамо.Са мало маште и доста лудила све остало, што нам се догађа, може се ,том претпоставком,осветлити са потпуно нове стране коју, колико знам нико није начео.Тесла је видео изван разума.И ко зна колико је патио због његових ограничења.Али то су тајне
Препоруке:
2
1
109 среда, 23 јануар 2013 15:03
ex petar
Da rezimiram. Cula i logika su jedan i jedini aparat spoznaje. A zbilja je jedan i jedini predmet spoznaje. Profiteri finansiraju kvaziintelektualce da skrajnu proletere od cula i zbilje i ovi smisljaju siroko formulisane termine koji namesto zbilje postaju predmet spoznaje proletera. To je taj mehanizam. Da vidimo ko ima prigovor gornjem, ali da se taj prigovor ne argumentuje siroko formulisanim terminima koje svako moze da tumaci kako hoce a niko ne moze da fiksira? Odnosno, da vidimo ima li ko logicki prigovor? Deder braco Srbi?
Препоруке:
1
3
110 среда, 23 јануар 2013 20:49
ex petar
Ludi Vanko, kod nas je to bio samo deklarativno komunisticko drustveno uredjenje, gde su pojedinci bili komunisti samo deklarativno, tako da nikako ne moze da stoji da ste objektivni kada kazete da su komunisti iskoristavali taj potencijal, jednostavno stoga sto nije bilo ni komunista ni komunizma. Dakle, vase izjave su nelogicne. Ali posto je logika jedini nacin spoznaje, mi nikako ne mozemo da stignemo do iste te spoznaje, ako vi nastupate nelogicno. Tako nastupa i Thinking maize, on nista logicno nije izjavio. Dobro, nije izjavio ni nista nelogicno, jerbo se sluzio samo siroko formulisanim terminima kojima svako moze da pripise sta mu milo a niko da ih fiksira. Stoga je on samo trucao. Odgovoricu i na drugi deo vaseg pitanja.
Препоруке:
0
2
111 среда, 23 јануар 2013 21:21
ex petar
Dakle, da su kvazikomunisti iskoristili priliku i osvestili proletere, mi bismo danas imali preko 90% osvescene i situirane populacije sveta. Tu ratovi vise ne bi bili moguci, ni pod tackom razno, to je ocigledno, jerbo tamo gde je preko 90% populacije osvesceno i situirano, ne bi imao ko da ratuje. Isto tako ne bi bilo moguce da profiteri finansiraju najstrasnije sisteme za unistavanje coveka i prirode, dok jedan celi kontinent umire od gladi. Ne, tamo gde je 90% populacije oscesceno i situirano, to ne bi bilo moguce. Niti bi bilo moguce da dnevno samo zbog gladi sirom sveta umire 50000 dece. Nista od toga ne bi bilo moguce. A svo to zlo je samo s nezajazljive zelje za profitom, te najnazadnije covekove zelje. Zasto najnazadnije? Upravo zato sto preci sve ono gore pobrojano. Covecanstvo gde bi 90% populacije bilo osvesceno, ocigledno je, to bi bilo najpotencijalne covecanstvo za razvoj istog tog covecanstva.
Препоруке:
1
2
112 среда, 23 јануар 2013 21:53
ex petar
Ludi Vanko, da se vratimo na Teslu, tog velikog Srbina, koji nikada nije dovoljno slavljen. Znate li da su ovi zvali Ajnstajna i nudili mu predsednicko mesto, a Ajnstajnovo naucno delo nije ni prici onome sto je uradio Tesla. A Tesla je doziveo da je dva puta odbijen od strane Matice Srpske, a kada je on odbijen prihvacena je molba sina jednog tadasnjeg funkcionera u Novom Sadu. No, dobro, drugo sam hteo da kazem o tom velikom Srbinu. Elem, logika je dakle jedini nacin spoznaje. Spoznaje cega? Spoznaje zbilje jerbo je zbilja jedini predmet spoznaje. Ako cemo dakle logicki, a hocemo ako nam je do spoznaje, onda ce prvenstveno i jedino da nas zanima kako je Tesla ziveo tu zbilju, a ne sta su babe pricale. A on se posvetio nauci toliko da nije mogao vise. Dakle, stvar je ocigledna. A kada je stvar ocigledna, u logici se o njoj vise ne raspravlja, jerbo je logika samo produzena ruka cula.
Препоруке:
0
2
113 среда, 23 јануар 2013 23:54
ex petar
Jos ovo, pa na pocinak, Ludi Vanko. Ako bi se ovde pojavio proleter koji nije osvescen i krenuo da cita tekstove Thinking maizea, on bi se pomislio, jao kakvo znanje, sta ovaj sve zna, toliko pametnih reci itd. A istina je da se Thinking maize koristi upravo sve samo nedefinisanim pojmovima, dok je znanje upravo matematicki precizno definisano, sto znaci da je Thinking maizeov nastup preciznim hirurskim rezom odsecen od znanja, da je to samo jedna prazna tlapnja koja ne bi bila vredna osvrta da nije svesno postavljena da zavede i skrajne proletera od logike i zbilje kako bi postao lak plen profitera.
Препоруке:
2
2
114 четвртак, 24 јануар 2013 11:37
Луди Ванко Ex Petru
Gospodine Eks Petre.
Хвала Вам што сте ми посветили пажњу.Нисам сигуран да се довољно разумем у логику како је ви схватате.Држим се једне максиме коју је изрекао јунак "Записа из подземља "Достојесског "да два и два нису четири" ато значи да ништа није коначно, нити завршено, нити апсолутно.Тај разговор са Вама тражио би много више времена а бојим се да никуд не би довео.Стога извините што сам Вам се обратио.
Препоруке:
2
1
115 четвртак, 24 јануар 2013 15:00
ex petar
Nema sta da se izvinjavate, pobogu, Ludi Vanko. A ako smatrate da dva i dva nisu cetiri, onda se slazem da vi i ja ne mozemo ozbiljno da razgovaramo. Ali nista zato, ostaje vam Thinking maize, tako da ne moze da vam bude dosadno. A sigurno ce da vam se pridruzi i Reddy, jerbo in on voli da se frlja siroko formulisanim terminima koji su preciznim hirurskim rezom nespojivo odseceni od spoznaje. Uzivajte.
Препоруке:
0
2
116 четвртак, 24 јануар 2013 15:49
Reddy
"Pero", ajde malo prošetaj! Čistog vazduha na pretek a koristi naročito onima koji nemaju mnogo toga u tintari.
Препоруке:
4
0
117 четвртак, 24 јануар 2013 16:33
ex petar
Reddy, ko je obavio eksperiment i dokazao da cist vazduh korist drugopomenutima vise od prvopomenutih? Niko. Vi se tako olako sluzite neproverenim glasinama kao proverenim istinama, poput pubertetlije, a ovamo bi da se sukobljavate sa matematicki preciznim rasudjivanjem profitera? Pobogu!
Препоруке:
0
2
118 четвртак, 24 јануар 2013 20:08
ex petar
Reddy, ko je obavio eksperiment i dokazao da cist vazduh korist drugopomenutima vise od prvopomenutih? Niko. Vi se tako olako sluzite neproverenim glasinama kao proverenim istinama, poput pubertetlije, a ovamo bi da se sukobljavate sa matematicki preciznim rasudjivanjem profitera? Pobogu!
Препоруке:
0
2
119 уторак, 29 јануар 2013 17:21
Roza
Mario je legenda !
Препоруке:
1
1

Анкета

Да ли мислите да ће црногогорски „Закон о слободи вероисповести“ бити повучен?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер