уторак, 09. август 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Духовна и културна свест српског народа посматрана кроз призму Миланског едикта

Kоментари (81) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 недеља, 06 октобар 2013 23:29
thinking maize
Велико ХВАЛА сајту НСПМ и г-дину Шеровићу што су нам једним лепим текстом приказали КОРЕНЕ ДУХОВНОСТИ нашег рода и тиме показали да НИСМО "тикве без корена", како неки "наши" ЗАГОВОРНИЦИ (западно)европских НОВОТАРИЈА СВИХ боја ПАПАГАЈСКИ понављају, све апелујући на ОПСЕНУ ПРОСТОТЕ неким (западно)европским "вреднотама" "модернитета", шта год то значило!? За почетак ваља те НИКОГОВИЋЕ вратити да ДОУЧЕ песме Милана Ракића, а посебно његову "На Газиместану"!? Човек је био ГОСПОДИН, ДИПЛОМАТА, ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ, ЕВРОПЕЈАЦ у најбољем смислу и... ПРЕ СВЕГА Србин! И тиме ЛИЧНИМ ПРИМЕРОМ показао да је све то ЗАЈЕДНО МОГУЋЕ!? А могуће је, зато што је био на трагу светог Саве и наше НЕУПОРЕДИВЕ УЧИТЕЉИЦЕ-Византије!
Препоруке:
35
21
2 недеља, 06 октобар 2013 23:53
Горан Јевтовић
Наиме, првих година седмог столећа отпочела је масовна словенска колонизација Балканског полуострва од Дунава па све до јужне Јеладе (Грчке). Словени су преплавили не само дунавске провинције већ и скоро целу Македонију, док је Тракија опустошена све до самих зидина престонице. Велики талас колонизације запљуснуо је и просторе средње Јеладе, Пелопонеза, па чак и неких острва у Егејском мору.

Када се ово горе прочита, а то се зове лажна ватиканска историја која нам је наметнута силом преко домаћих сатрапа масона и језуитских агената и убачена у гене у 19 веку, излишно је било шта даље читати и коментарисати.
Страшно, немам речи.
Препоруке:
79
21
3 понедељак, 07 октобар 2013 00:23
ПП
Овде је исписана чиста германско-скандинавска школа историје.

Прво, много је чињеница које недвосмислено потврђују да није било никаквих досељавања неписмених и дивљих Словена који су тек тако упали у Римску империју, поробли је и наметнули Римљанима српски језик. Било би сасвим бесмислено да оповргавам нешто што нема никаквог историјског утемељења, осим књиге коју је наводно писао Порфирогенит, као упутство своме сину за владање, а објавио Ватикан 900 година касније.

Друго, Рим су подигли Рашани, а завали су га Рума, баш онако како се зове и наша Рума у Срему.

Треће Константин јесте Србин и то је потпуно јасно. Његов отац Констанције је био Крајишник, са истим духовним карактеристикама данашњих крајишника. Седиште му је било у Триру (три рода), међу народом Триверима (вера у три бога).

Константин није знао добро ни грчки ни латински језик, већ га је тим језицима учио његов ујак. А који је онда знао?

Од Ликинија и Костанције воде порекло Неманићи.
Препоруке:
69
18
4 понедељак, 07 октобар 2013 01:14
Горан Јевтовић
ПП

Браво за коментар! На малом простору написали сте суштину.
Многи на жалост незнају да назив "словени" који никада није постојао, јесте измишљен управо у 7. веку од стране Ватикана, који је у то доба већ отпао од Хришћанства, у намери да се Илири, Дардани, Трачани, Далмати, Херцеговци, Македонци... све чиста српска племена, прогласе мртвим (несталим), како би се оправдала измишљена најезда словенских варвара.
Препоруке:
34
20
5 понедељак, 07 октобар 2013 03:44
@ ПП
Odakle onda ima jezicke slicnosti ruskog, poljskog, srpskog, bugarskog ...? Ako su vasi navodi tacni, odnosno da niej bilo pomeranja naroda, objasnite mi odakle onda madjari, po lingvistickom principu, tu gde jesu danas? Imaju sao jednog rodjaka u Evropi - Fince, a ostali rodjaci su tako aleko da o njima i ne misle.
Da li hocete da kazete i da je i mongolska invazija Evrope, kada su stigli do danasnjeg Zagreba, kako sto rekli i za spise Porfirogeneta???
Препоруке:
10
20
6 понедељак, 07 октобар 2013 03:49
Др
Сада су већину поданика Царства Ромеја, углавном сведеног на просторе Мале Азије, Балкана и јужне Италије, чинили Јелини, али је дошло и до великог уплива словенског елемента. Наиме, првих година седмог столећа отпочела је масовна словенска колонизација Балканског полуострва од Дунава па све до јужне Јеладе (Грчке).Оваквим реченицама се Србима одузима историјско право на тероторије и потура веома опасна чињеница да Срби нису на своме него су ”ето дошли однекуд”. Пре би се рекло да су они који подмећу овакве ствари населили српске територије у Немачкој, Северу Италије, Аустрији, Западној Елнглеској итд.
Препоруке:
27
6
7 понедељак, 07 октобар 2013 06:02
Митар
Све је добро сем ,,СЕОБА СЛОВЕНА''.
Нико сем Порфирогенет не забележи ,,сеобу'' а забележене су мале миграције.
Па као добар историчар требао би знати да Порфирогенет бележи догађаје који су се десили после њега.
Нпр ,,словени су дошли преко турске'' што је био израз за мађарску а мађари су дошли у 9 веку а ,,историчар'' Порфирогенет умро пре тог догађаја век и по.
,,De administrando imperio'' је написао Порфирогенет а допуна ФАЛСИФИКАТ је учињен у Марсеју 1711 године кад је у ЈЕДИНОМ историјском спису извршено ,,пресељење словена на балкан''
Препоруке:
35
6
8 понедељак, 07 октобар 2013 08:53
Драгославић
Хвала аутору!
...одолева пред изазовима сталних друштвено-историјских и економских промена тако што им се, некада са више а некада са мање успеха, прилагођава не мењајући при том своју основну суштину....

Управо то је проблем и зато нам се намеће промена свести!
Препоруке:
15
1
9 понедељак, 07 октобар 2013 12:11
Ђура
Постепеном рецепцијом једног тако узвишеног „стања духа“ од стране латинског Рима и оружјем његових непобедивих легија дошло је с временом до стварања, консолидације и даљег ширења Римског царства (Imperium Romanorum) диљем готово целе тада познате васељене.


"тада познате васељене"!?
Чист европоцентризам, проблем који већ више од 2000 година растаче континент и сеје зло по свету.
Азијска култура је била далеко напреднија у то време од европске, и њихова царства су била већа и она су заиста заузимала већину "целе тада позанте васељене".
Међутим, и дан данас, за Европу се каже "стари континент", ептет "европски" се сматра за најузвишенији могући, а на народе других континената се гледа као на какве примитивце. Ми Срби би требали бити имуни на такве будалаштине, поготово што неретко и нас посматрају тако.
Читам неку књигу о Конфучију, па у уводу пише "азијски Платон" - а Конфучије 130 година пре Платона рођен.
Препоруке:
23
3
10 понедељак, 07 октобар 2013 14:36
Рђосав
Потпуно депласиран текст. Јел` аутор неки богомољац? Са Богословије или тако нечег?

Догађаји о којима се говори - немају везе с нама. У та времена ми смо, као срећни и слободни пагани, живели живот тамо иза Карпата. Као слободни људи. Имали своје богове: Вида, Перуна, Весну...

Па онда дођосмо на несрећни Балкан. Па нам је онда Бизант - `огњем и мачем` - наметнуо ту бесмислену хришћанску причу, која је у суштини сурова прича пустињских народа са Блиског Истока (Јевреја и Арапа.) Види се по суровости те приче да нема везе са Словенском Душом. Једноставно - та Велика Лаж (Хришћанство) наметнута нам је као Нови Светски Поредак онога доба. Од Империје се нисмо могли одбранити.
Препоруке:
6
31
11 понедељак, 07 октобар 2013 15:02
srb a ne srp
Moja malenkost, je svojim ocima videla selo Paklenicu u Himalajima i Srbsku planinu na Sinajskom poluostrvu.Kako to,a i svi Srbi slavise Boga Dagona ,recimo u Mezopotamiji.A ,tek kada su se Slovo-nosci sreli sa Nemima,pa gos.Kljosov sa genima,.Ponosan da budem SRB.A ,selio sam se ja,naravno.
Препоруке:
3
8
12 понедељак, 07 октобар 2013 15:09
ѕ.ј Изнад, све паметна главица до главице. Од паганофилских нео-романтичара, до оних којима сеобе уграђују неки комплекс ниже вредности
Историјске чињенице су јасне. Словенски народ, као и сви други народи, па и Грци, и оно пре њих, су дошли у Европу преко Азије, у ово ило оно доба.

Срби, као и остали Словени, су Балканске пределе највероватније у већим бројевима населили у 6. веку, али из археолошких окрића се назире да се може радити и о нешто ранијем периоду. Одређени гробни обичаји везани за Србе се први пут појављују у овом региону у 4. веку, што може бити доказ о ранијим фазама насељавања. Јасно је да нема тог народа који је 'чисто' ово или оно, па тако ни ми Срби нисмо чисти потомци само тих досељеника. Ми имамо и друге словенске, као и не-словенске крви. Но, то не треба узимати као повод за болесно фантазирање, инспирисано патетичним и увредљивим комплексом ниже вредности - не вређајте нам историју! Она је довољно светла да јој не требају ваше вештачке сијалице!

Идентитет народа се базира на самосвести и традиције - не базира се на вештачком оживљавању обичаја мртвих полу-предака с Карпата
Препоруке:
17
3
13 понедељак, 07 октобар 2013 15:15
ПП
Odakle onda ima jezicke slicnosti ruskog, poljskog, srpskog, bugarskog ...?

Бугари су преузели српски када су се доселили на Хемско полуострво. Кварењем српског настао је бугарски. По истом принципу и тзв. "хрватски". То је општепознато. Остали народи су српска племена. Ово је између осталог писано и на овом цењеном сајту пре неколико дана, а поводом генских научних истраживања г. Кљосова. Цела Европа је била Вендска-Српска (Велика Србија). И данас Лужичке Србе називају Вендима. Венди су били и "келтско", односно "селско" српско племе које је дало име данашњој Бретањи, по речи "брет", што значи "брат", а од ове речи је и настала чувена српска речца "бре". Имате келтско-енглески речник, па у њему видите колико има келтских речи које данас у српском језику имају исто значење. Немојте мислити да "еуропљани" безразложно нападају Србе. Кад би само знали колико су до сада истребили и протерали Срба, запрепастили би се.
Препоруке:
13
5
14 понедељак, 07 октобар 2013 15:18
ѕ.ј Наш идентитет је јасан
Он се заснива на нашој националној и културној самосвести, која своје основе има у српству, православљу, ромејској култури, словенској и српској крви (чиме назначавам и ширу и ужу припадност), и другим стварима које су саставни део нашег бића. Наш идентитет није заснован на непоткрепљеним теоријама овог или оног квази-историчара - који ће остати као такав све док научно не поткрепи своје теорије - или беспосленог хулигана који мрзи све око себе, па је одлучио да му сада смета и словенство и православље, и корене тражи у некој магловитој и бајковитој само-интерпретацији пра-прошлости. Не мешајте историју, још мање лажну историју и нестале идентитете, са традицијом и савременим идентитетом. То вам је као да ја сада кажем, 'ја сам клеопатра', и почнем да је изигравам (онако како је замишљам). Ту нема никакве разлике, јер се ради о негирању онога што неко јесте, у корист нечега другог. То је ништа до издаја свога идентитета и уништење истог.
Препоруке:
13
2
15 понедељак, 07 октобар 2013 15:25
ПП
Ako su vasi navodi tacni, odnosno da niej bilo pomeranja naroda, objasnite mi odakle onda madjari, po lingvistickom principu, tu gde jesu danas?


Свако ко је уништавао Србе имао је пуну подршку Ватикана. Погледајте само колики су Срби оставили утицај на почетак мађарске државности. Први крсташки рат је протутњао преко Земуна, Београда, Шумадије, Ниша!!! Поменућу још и податак да је Бела Барток (чувени мађарски композитор) Србин. Довољно је само прочитати податке на Википедији на енглеском језику, а да се не улази у дубље детаље, па да видите да је истина ово што пишем. Проучите, такође, Столни Београд и Вишеград северно од Пеште. Ја знам да су ово за многе "шокантне великосрпске информације", али су оне то само за незналице.
Разликујете пролазак неких војски преко неке територије и домицилно стновништво. Срби су сламали многе армије, али многе територије су и изгубили заувек, јер је на њима извршен геноцид и колонизација.
Препоруке:
14
6
16 понедељак, 07 октобар 2013 15:27
ѕ.ј @ Ћура
Велики сам поштовалац дела Кунфучија, и филозофске школе коју је основао. Ако сте читали његово главно дело, вероватно знате у чему лежи једно од његових основних учења: у чувању свих нивоа и сфера нашег личног и колективног бића, и преображавања истих.

Значи, ваш став је сасвим оправдан. ЕУ и цели 'еуропски' пројекат је заснован на фашистоликом величању Европе и запада. Српски политичари и јавност су увелико преузели тај модел, и сада нам соле памет о 'Европи' - термин који неоправдано користе као синоним за ЕУ, што представља омаловажавање свих осталих Европљана - и о неким 'европским вредностима ' (којима то? Ради се о континету колонијалних сила и зачетника светских ратова).

Али, то не значи да требамо да одбацимо оно што јесмо, јер није идентитет проблем, већ недостатак моралне вредности. Значи, нема ничега лошег у томе што свет посматрамо кроз призму свог света, али има нечега лошег у наметању тога другима - што запад управо и чини. Значи, одбацимо само зло.
Препоруке:
11
2
17 понедељак, 07 октобар 2013 15:42
ѕ.ј @ПП - Комплекс ниже вредности
Ваш цели појам о свету је заснован на прихватању једнореченичких исечака из разноразних квази-историјских извора и интернет форума, које узимате као доказе за једно, при том негирајући читав историјски контекст из кога потичу, који јасно говоре да ти исечци говоре нешто сасвим друго.

Наравно да су Срби и остали Словени живели на простору данашње Мађарске пре самих Мађара. Ко то оспорава? Још битније, који малоумник то узима као доказ да су Срби на том простру 'одувек'? Живели су, да, јер су преко тих предела прешли у својим сеобама на Балкан. Многи од њих су ту и остали и касније били 'помађарени' - боље рећи, постали део народа који је каније оформио данашње Мађаре, јер је сулудо говорити о Мађарима пре и после досељења као о једној идентичној целини, што важи за све етничке групе. О томе сведочи и чињеница да је неких 20% мађарског језичког корпуса, словенског порекла.

Да се врстим на сеобе. Археолошки се може тачно пратити досељавање Словена, па је сулудо негирати их.
Препоруке:
6
9
18 понедељак, 07 октобар 2013 15:42
Рђосав
(неки мрсоје, ваљда да покаже интелектуалност):
Срби, као и остали Словени, су Балканске пределе највероватније у већим бројевима населили у 6. веку,
Наравно. Време христијанизације може се сасвим тачно утврдити - документованом појавом хришћанских имена код српских (бугарских, руских...) кнежева - краљева - царева. Зна се које је то време: на Балкану - негде 9-ти-10-ти век. Код Руса касније (колективна баптизација - пази ово! ми немамо ни реч за баптизацију, па и `крштење` изводимо из `крста`?!)
Идентитет народа се базира на самосвести и традиције - не базира се на вештачком оживљавању обичаја мртвих полу-предака с Карпата
... али се не базира ни на патолошком непријатељству према предхришћанској - паганској прошлости. То само искомлексирани Срби раде - хоће да докажу . малте-не - да су били `хришћани` пре Христа? Зашто свако дете на Планети зна за германског Тора - а ниједно за словенског Перуна?- Комплекс инфериорности. Као и код Тебе.
Препоруке:
8
13
19 понедељак, 07 октобар 2013 15:56
ѕ.ј @Горан Јевтовић
Ви стварно немате стида. Безброј пута смо доказали да немате појма о историји, али ви опет по старом.

Ви негирате веродостојност разних историјских списа и целокупне савремене историографије, а при том користите исте као селективне изворе. Одакле мислите да нам потиче знање о терминима 'Трачани', 'Дачани' итд. Ко је те називе проналазио и преводио? Ако негирате стручност оних на чијем се раду заснива сво ваше познавање историје и 'историје', како можете користити било шта што од њих потиче у формирању своје квази-историје? Да ли запажате колико сте нелогични?

А што се Ватикана тиче, стварно сте смешни. Говорите о Ватикану 8. века као да се ради о истој институцији кја нам је позната из наше крваве историје. Па Ватикан у 8. веку није ни постоја у овој форми у којој га познајемо. А и да јесте, био је маргиналан и на рубу тадашњих великих политичких догађања.

Маните се глупости. Ако вам српство, свако како јесте, није довољно 'велико', тражите себи места негде друго. Оставите нас
Препоруке:
21
10
20 понедељак, 07 октобар 2013 16:13
ѕ.ј @Рђосав - Не базира се ни на патолошкој мржњи пост-паганског
Као прво, није 'тебе' већ 'вас'. Томе вас је мајка требала научити.

Као друго, користим "ѕ.ј" зато што неко други већ користи "с.ј", па не желим да стварам свађу. То користим већ дуже време - што се вас уопште не тиче, али неко ко нема основне културе и у најмањим ситницама проналази повода за вређање и клевету, мисли да има право на све да прокоментарише. Мисли, а нема, и потање је колико стварно мисли.

Што се самог идентитета тиче, грешите. Сасвим је могуће идентитет базорати на патолошком непријатељству, и према прошлсти и садашњости. Ваш коментар о Тору и Перуни нема никакве вредности. Не знају сви на планети Тора, а и да знају, логично је да знају више о нечему што је у вези са, за сада, надмоћнијим Германима.

Ми као православни Срби (вас не приморавам да се определите као такви) свакако да имамо презир према свим врстама идолопоклонства, као што имамо и аверзију према приморавају нас да заменимо жив идентитет са квази-историјским вампир-идентитетом ко неки промовишу.
Препоруке:
10
1
21 понедељак, 07 октобар 2013 16:36
Радознао@ѕ.ј @Горан Јевтовић
"Ви стварно немате стида. Безброј пута смо доказали да немате појма о историји."

КОЈИ СУ ТО "МИ"?
Препоруке:
12
12
22 понедељак, 07 октобар 2013 16:40
Deksi
Pisac clanka svoj tekst svesno zasniva na laznim istorijskim cinjenicama nametnutim na Berlinskom kongresu 1878.godine iz "kuhinje"berlinsko-becke istorijske skole.Po tome ispada da su Srbi(inace stariji termin od termina Sloveni)do dolaska(bolje reci ponovnog dolaska na Balkan gde su zatekli svoje sunarodnike koji su govorili istim jezikom)postojali samo u necijoj masti ili su mozda pali sa neba.Voleo bih da autor ovog clanka napise nesto vise o srpskoj istoriji pre Nemanjica i sv.Save.Istorija Srba ne pocinje od Nemanjica!
Препоруке:
9
5
23 понедељак, 07 октобар 2013 16:45
Рђосав
неки серча, што воли дугачке потписе:
Као прво, није 'тебе' већ 'вас'.
Ајде?! - па нисам ја из Париза или Беча - ја сам човек-сељак, по рођењу и опредељењу. А поготово моја мајка - она жена сељанка, свакоме је говорила `ти`. А и како би `ви` - кад си један, нема вас више?!

Ми као православни Срби ... свакако да имамо презир према свим врстама идолопоклонства,
- преведено на практични језик: крајње сте нетолерантни према свему нехришћанском. На Вашу (велико В!) жалост - Срби су 90% Пагани (упореди: српска Слава - да је Слава хришћанска славили би и Шпанци, и Талијани, и Немци, и Руси...) - па српски `гробљански` обичаји (на нашим гробљима може да се прехрани цела Циган-мала, то се нигде у Хришћанству не ради, да се износи и оставља клопа и пиће по гробиштима), па наша народна имена (и после хиљаду година византијско-хришћанског терора међ` Србима преовлађују народна - етничка - паганска! имена.)
Препоруке:
9
16
24 понедељак, 07 октобар 2013 16:49
s.j @Радознао
Персирам господина, ако на то мислите. Ако мислите на то ко је доказао (а ово се односи искључиво на тврдње Јевтовића, а не на оправдане коментаре о проблемима у историографији - ни ја се не слажем са свим што се износи за чињеницу од стране неких наметљивих 'историчара'), ради се а разним особама које су одговарале на његове коментаре. Особама које знају далеко више о историји него ја, а тек да не помињем г. Јевтовића.
Препоруке:
8
3
25 понедељак, 07 октобар 2013 17:07
Рђосав
Срби су - већином својих обичаја - Пагани. Примери? - српска Слава. Да је Слава хришћанска - славило би се од Шпаније до Русије, и попреко. Па онда: српска гробља. Цела Циган-мала може да се прехрани од српских задушница. Ко још оставља онолику храну по гробиштима? Па наша имена. И после 1000 година византијско - хришћанског терора - међ` Србљем преовлађују етничка - народна - паганска! - имена.
Препоруке:
7
15
26 понедељак, 07 октобар 2013 17:28
Рђосав
s.j:
Персирам господина,...

Мене немој, жив ти ја. Ја сам човек комуниста. Ти како `оћеш - ал` ја ћу Теби: Ти. С великим уважавањем.

Иначе, ја у својој простоти и даље верујем да је правилно `персирам господину.` Само јалови Бг-интелектуалци (узалудног смера) имају обичај да, рецимо, инсистирају на философији, скизофренији и осталим перверзијама. Не би ли показали да су ерудите. А у ствари су...
Препоруке:
5
12
27 понедељак, 07 октобар 2013 17:29
Боб
...мртвих полу-предака с Карпата


Ово је сад занимљиво. Да ли је Влад Дракул био Србин?
Препоруке:
12
2
28 понедељак, 07 октобар 2013 17:38
ѕ.ј @Рђосав
Погрешно тумачење следе погрешни закључци.

Једна од мојих бака је била неписмена, на пример, чега се не стидим, али то не значи ни да промовишем неписменост. Покушајте наћи компромис између стицања културе и поштовања оних чија није тако углађена. То двоје није међусобно искључиво, али ви сте довољно паметни да знате.

Ваше патетичне провокације ми уопште не сметају, баш као ни безвредни појмови о 'толеранцији'. Да ли ви толеришете силовање? Не? Сматрате да силоватењи требају бити послани у затвор? То знали да сте "нетолерантни", зар не, јер не толерише те силовање? Толеранција не подразумева ништа позитивно нити морално, па размислите у којој мери желите бити толерантни.

Што се моје сопствене 'нетолеранције' тиче, постоји разлика између поштовања суди, и поштовања идеја. Паганство не поштујем, пагане поштујем. Тиме, не желим ништа од те повампирене квази-историје у свом народу, али не браним неком Амазонском племену да остане оно што јесте. Морал, видите, изнад толеранције.
Препоруке:
10
3
29 понедељак, 07 октобар 2013 17:44
ѕ.ј @Рђосав
А што се хришћанства тиче, стварно су смешни аргументи које неки од вас излажете. Па мислите ли ви да ми не познајемо историју? Да ли ви мислите да ми у нашој глави литургију, обичаје и све друго видимо као нешто што је пало с неба? Мислите ли да ми мислимо да је Христос све то одједном изучио, створивши нешто 'ванземаљско'? Обреди, вера, погребни обичаји - две је то постојало пре Христа. Наша литургија има корене у јеврејским храмовима обичајима, наше појање у синтези нових ранохришћанских као и старојеврејских, грчких и разних других музичких традиција. Наши погребни обичају су наставак човекове тежње да искаже поштовање према ближњима. Шта желите да кажете? Стварно је смешна идеја вас, и разних 'атеиста' (боље рећи атеистотеиста, јер од неверовања праве веру) - у које вас не сврставам - који мисле да ми то незнамо.
Препоруке:
9
2
30 понедељак, 07 октобар 2013 18:07
пеца
Ало! мудраци....прикочите мало...овде је реч о србима словенима....а ми смо потомци срба православних хришћана који су веру и индетитет добили од својих владара Светог Саве и осталих.Могли смо да дођемо и са Марса али то више уопште није битно...нису нас убијали и убијају нас зато што смо срби,већ зато што смо "православни" срби.
Овај јубилеј су по мени требали да одраде чисто формално,јесте,велика је то одлука била али колико је хришћанству помогло толико је и одмогло...без невоље нема богомоље...
Препоруке:
11
2
31 понедељак, 07 октобар 2013 18:24
МР
Само да додам нешто за дискусију. Наиме на немачком Slawe значи словен, а кад се дода једно к добије се реч Sklawe, tj. роб. Такође на енглеском Slav значи словен, а slave значи роб. (Ту су и придеви : немачки slawisch и sklawisch ; енглески slavish и Slavic) Из неких извора сазнао сам да смо ми словени били баш то за германе. Волео бих да се неко јави ко има тачније податке о тим стварима. И да ли је такав став укорењен код германа?
Препоруке:
8
7
32 понедељак, 07 октобар 2013 18:26
НСПМ web @ s.j @ Рђосав
Коментаре који немају никакве везе са темом текста нећемо објављивати.
Препоруке:
9
2
33 понедељак, 07 октобар 2013 18:27
Рђосав
Пази овога! - он мисли да су Срби Словени и данашњи Срби - два различита народа?!

пеца:
Ало! мудраци....прикочите мало...овде је реч о србима словенима....а ми смо потомци срба православних хришћана
... којима је хришћанство наметнуто силом. У ондашњој великој операцији `промене свести.` Ево - у јеку је још једна, иста таква. Операција промене свести.
Препоруке:
6
12
34 понедељак, 07 октобар 2013 18:36
@Рђосав
- "ја сам човек-сељак, по рођењу и опредељењу. Ја сам човек комуниста."…I sve to zajedno!? Blago vama, gospodine Rđo. Imate originalan nastup. Pretpostavljam da nije daleko trenutak kada ćete preći na onomatopeje....
Препоруке:
11
2
35 понедељак, 07 октобар 2013 18:43
Рђосав
МР:
Само да додам нешто за дискусију. Наиме на немачком Slawe значи словен, а кад се дода једно к добије се реч Sklawe, tj. роб. Такође на енглеском Slav значи словен, а slave значи роб....
Слово - реч - словити - Словен - онај који `слови`, говори, то јест онај кога разумеш. Супротно: Немац (Њемец, у већини словенских језика) - онај кога не разумеш, као да је мутав, нем.

Случајна сличност речи `роб` и `Словен` је, наравно, врло рабљена од наших душмана. Злонамерно и нетачно. Велика већина словенских маса била је - и остала - ван граница античких империја. Да су били `робови` - говорили би неким од ропских језика. А ропски (робовски) језици су искварени латински: француски (поробљени и романизовани Гали), шпански (поробљени и романизовани Ибери), румунски (поробљени и романизовани Дачани) и тако даље. Само је италијански - `слободни` нововременски латински, остало - све робље...
Препоруке:
9
8
36 понедељак, 07 октобар 2013 18:43
s.j @MP
Знамо из историје да ми нисмо били ничији робови, што не значи да неки од нас нису били њихови робови. Логика тога је на равни са, тврдњом да су сви Немци гнеми, зато што их Срби (и још неки Словени) зову Немцима, што потиче од речи 'нем'. Научници обично спекулишу да су стари словени делили људе на оне које разумеју и оне који не разумеју. Једне су прозвали 'немцима' (негде је забележена употреба тог термина за неки не-германски народ, ако добро памтим, што би поткрепило теорију), а друге 'Словенима', што потиче од кореан 'слово' (реч/корен са више значења у старословенском, обично повезаних са речима и говором, али не могу дати тачну дефиницију).

Значи, манимо се тог 'ово звучи као'. На кинеском се реч 'мајка' и 'коњ' разликују само по акценту. То не значи да је нечија мајка кобила.
Препоруке:
10
1
37 понедељак, 07 октобар 2013 18:53
s.j
@РђосавТврдите да сте човек-сељак и комуниста. Колико ми је познато, комунизам су изумили грађани, а свако примање истог од стране "човека-сељака" је било пропраћено 'грађанизацијом' истог. Рекло би се да тај покондирени назови-сељак комуниста није остајао сељак, а понекад ни човек.
Препоруке:
15
0
38 понедељак, 07 октобар 2013 19:01
Бранислав Г. Ромчевић
Гор Видал (парафраза): "Једнобожје јесте највећа несрећа која је снашла човечанство". Поздрав Рђосаву!
Препоруке:
6
10
39 понедељак, 07 октобар 2013 19:03
пеца
Наравно да је од тих словенских племена из прошлости до сада дошло до мешања гена.
Понављате као папагаји...променили историју...променили историју...па они на ваше очи мењају садашњост и ви то гутате као истину...тога је било и биће али суштина свега је доћи до праве ИСТИНЕ а ви сте далеко од ње, она вам је испред носа али је не видите као и сви остали пагани!

с Богом !!!
Препоруке:
8
0
40 понедељак, 07 октобар 2013 19:12
Рђосав
Бранислав Г. Ромчевић:
Гор Видал (парафраза): "Једнобожје јесте највећа несрећа која је снашла човечанство". Поздрав Рђосаву!

Хвала, хвала, слуга покорни...

- да допуним: хришћанство је уназадило европску Цивилизацију за једно - 17 векова. Од-прилике.

Још је Ератостен, два века пре Христа, измерио Земљу (буквално - штапом и канапом, и грубом проценом раздаљине између Сијене и Александрије) - и то врло приближно данашњим подацима. А нова `мерења` - нове процене величине Земље - уследила су тек крајем 15-тог века и Великих Путовања. У међувремену су они који су размишљали `о проблему` - уредно потпаљивани на ломачама Инквизиције.

Ето толико. Само толико. 1700 година. 17 векова је хришћанство уназадило људско сазнање.
Препоруке:
3
12
41 понедељак, 07 октобар 2013 19:26
ѕ.ј @Рђосав@МР
Слажем се са делом у вези са Словенима, али ово за говорнике романских језика је нетачно. Наиме, латински је био језик Рима и околних сродних племена, који су насељавали само један мали део данашњег апенинског полуострва. Остатак полуострва је био поробљен и латинизован, баш као што је случај и са Галима, Иберима и другима. То не значи чак ни да се ваша теоррија о италијанском може сузити на сам Рим, јер су робови сачињавали трећину становништва, а било је и доста грађана који нису били потомци пра-римљанских племена. Значи, италијански није ништа другачији од француског, или било ког другог језика. А и да јесте, овакво увредљиве теорије су боље остављене у глави теоретичара.
Препоруке:
9
0
42 понедељак, 07 октобар 2013 19:32
МОСКОВСКИ УНИВЕРЗИТЕТ
понедељак, 07 октобар 2013 01:14
Горан Јевтовић
ПП

Браво за коментар! На малом простору написали сте суштину.
Многи на жалост незнају да назив "словени" који никада није постојао, јесте измишљен управо у 7. веку од стране Ватикана


Пишете нетачности, јер византијски хроничар Симотака помиње Словене под именом "Словени" (Slavs), раније.

Пише, Словени кои су се раније звали Гети. Не Готи, већ Гети (Дачани).

То је потврда да су прециРумуна били Словени (вероватно Срби), јер постоје имена Бесарабија, итд.
Препоруке:
6
1
43 понедељак, 07 октобар 2013 19:38
Рђосав
ѕ.ј @Рђосав@МР
... Значи, италијански није ништа другачији од француског, или било ког другог језика....

Како није другачији? Па који је савремени језик наследник латинског, ако не талијански? То је као да тврдите да савремени грчки није наследник античког грчког?
Препоруке:
2
7
44 понедељак, 07 октобар 2013 19:38
с.ј @Рђосав - Познавање историје равно нули, услед идеолошки мотивисаног тумачења исте
Џаба вам је износити чињенице кад су вам тумачења неисправна.

Наиме, говорите о Европи као да се сва сачињавала од једног малог грчког ћошкића. Сазнања поменутог су можда била позната у Грчкој - али не и општеприхваћена - али у највећем делу Европе су живела нецивилизована племена, која о науци нису имала појма. Најездом разних народа, дошло је до губљења доста старог знања, али оно што је остало је баш Црква чувала и по целој Европи и целом свету ширила. Но, таман да је и све то што износите тачно, црква је Европу морално унапредила вековима небројивим размерама. Сав наш савремени морални поредак има своје корене у Хришћансту или је барем дотакнут идејама истог. Чак и идеје вашег комунизма имају у себи црте - ма како искривљене - Христовог учења. Хтели ви или не, никада се нећете лишити Христа у себи. Поштовање и не копрцајте се : )
Препоруке:
11
0
45 понедељак, 07 октобар 2013 19:42
МОСКОВСКИ УНИВЕРЗИТЕТ - наставак
"The Getae belong the Carpi"

http://books.google.com/books?id=ijJ4o2iorhkC&lpg=PA124&ots=Pgaxc_Mrkg&dq=getae%20slavs&pg=PA124#v=onepage&q=getae%20slavs&f=trueTheophylact Simocatta, Histories

The Getae or Slavs ravage the borders of Thrace.


http://www.tertullian.org/fathers/photius_03bibliotheca.htm
Препоруке:
1
0
46 понедељак, 07 октобар 2013 20:03
thinking maize@ онако, успут, о којечему,... сад о НАУЦИ!?
Узгред, јел неко ПОМЕНУО ДНК или физико-хемијске анализе и сличне "трице", као МЕТОДЕ за потврђивање/ оповргавање археолошких и/ или историјских ПРЕТПОСТАВКИ!? Док се са ДНК или физико-хемијским анализама НЕ ПОТВРДИ или ОПОВРГНЕ било оно што тврди бечко-берлинска школа, било Милоје Ст. Милојевић и настављачи за мене су то све ХИПОТЕЗЕ!? Узгред, јел чуо неко од Вас ЗАПЕНУШАНИХ за НЕОЛИТСКИ ГРАД Аркаим у Русији, на јужном Уралу, по свему судећи НАЈСТАРИЈИ ГРАД на СВЕТУ, СТАРИЈИ од Јерихона и Дамаска!? Подигнут баш тамо, где је ПО СВЕМУ СУДЕЋИ настала МЕТАЛУРГИЈА, ПРИПИТОМЉЕН КОЊ и ИЗУМЉЕНА КОЛА у која су ПРЕЗАНЕ ЖИВОТИЊЕ!? Наравно драги Србљи, браћа Руси ИМАЈУ Аркаим и врло ПОМНО га ПРОУЧАВАЈУ, да им се не би десило КО НАМА да им Запад НАМЕТНЕ "истину"!? Ако хоћете да ПОТВРДИТЕ нешто што сматрате ВАЖНИМ обратите се НАУЦИ, а НЕ ПАДАЈТЕ у ВАТРУ!?
Препоруке:
9
7
47 понедељак, 07 октобар 2013 20:04
ПП
@s.j.
Извините, али постојање Вишеграда северно од Пеште је тврдња чијим даљим детаљисањем се откривају многе скривене ствари. Међутим, за Вас то није важно. Вама је чињеница да су биле неке велике сеобе народа у средњем веку, што нема благе везе с било каквим валидним чињеницама. А оснава те Ваше "чињенице" је да су то писали у књигама поборници германске историјске школе. Мени је таква аргументација потпуно бесмислена.

Ако у српском језику постоји огроман број речи (нпр. комплетни родбински односи) идентичних са санскртским језиком (кажу најстаријим), какав вам још треба доказ о старини нашег народа? Или смо, по Вама, те речи "украли" од Латина и Германа?

Зар Лужички Срби нису Венди? Зашто се тај податак скрива? Који ученик у Србији зна за то? Је ли то за Србе неважно? Овде на сајту се један спрдао с тим када сам раније поменуо овај назив, па је рекао да он само зна за певачицу Венди. Е, то је историја вас поборника германске школе.

Где су, по вама нестали Трачани и Илири?
Препоруке:
7
3
48 понедељак, 07 октобар 2013 20:32
Рђосав
ПП:
Извините, али постојање Вишеграда северно од Пеште је...

Не брзајте. Читав тај простор - од Албаније до Румуније, и од Грчке до Мађарске (ако не и шире) препун је српских топонима. То сви знамо.

Само да дам мали допринос: нисам имао појма да је на македонском (старосрпском) `пештера` - пећина. Био с неким пријатељима на Матки (клисура Треске, код Скопља) кад видим пише: Пештера. А старословенско `шт` прелази у новосрпско `ћ` (упореди: свешта - свећа, свештеник - свећеник, општи - опћи, с тим што у западносрпском - и `хрватском`, и `босанском` - иде доследно `ћ`, а у источном имамо остатке шт, `општина`...) - па имамо паралелно и Пећ-, и Пешт-. Дакле: сваки топоним врсте `Пећ-`, `Печ-`, `Пешт-` је свакако словенски - српски.

А то да су словенски језици најближи санскрту - то се зна. Сама реч `санскрт` је неизговорљива за Енглезе, па су морали да убаце самогласник: санскрит.
Препоруке:
3
8
49 понедељак, 07 октобар 2013 20:46
ѕ.ј @ПП
Извините, али постојање Вишеграда ... Чијим даљим детаљисањем се откривају многе скривене ствари.


И, то у ваших глави значи да су Срби основали Европу, или шта већ? Истоветне топониме можете наћи широм словенског света. То не значи ама баш ништа ако није гледано у контексту. Постоји много словенских и конкретно српских топонима у Мађарској. Неки потичу од пре-Мађарског досељавања, други су последица сеоба Срба, који су се склањали од Турака.

огроман број речи ... идентичних са санскртским језиком ... какав вам још треба доказ о старини нашег народа? Или смо, по Вама, те речи "украли" од Латина и Германа?


Господе Боже, смилуј се! Да ли ви схватате да исте сличности налазимо у свим Индоевропским језицима?
Препоруке:
8
1
50 понедељак, 07 октобар 2013 21:04
Бранислав Г. Ромчевић
За неверне томе, текст из Википедије, која није ни нарочито просрпска ни увек тачна, али ово прихватам: Starosedelačka teorija

Ova teorija se ne bavi poreklom srpskog imena, već poreklom Srba u antropološkom i genetskom smislu. Osnovu ove teorije čini ideja da su Srbi starosedeoci na Balkanu, odnosno da su oni direktni naslednici kulture Lepenskog Vira, pa potom Vinčanske kulture i tako dalje, sve do današnjih dana. Tvrdi se da su Srbi u jednom trenutku napustili Balkan i krenuli u seobu, da bi se na kraju ponovo vratili na Balkanske prostore.

Po najnovijim istrazivanjima ova teorija je verovatno i najtacnija. Ako uzmemo u obzir da Srbi poseduju samo 15% haplogrupa R1 , halpogrupa koji vodi poreklo iz Azije i koji genetski odredjuje Slovenske narode, a cak 48% haplogrupa I2) koja je najstarija halpogrupa u evropi i verovatno jedina koji vodi poreklo direktno iz evrope.
Препоруке:
8
2
51 понедељак, 07 октобар 2013 21:07
ѕ.ј @Рђосав
'Пештера' свакако јесте пећина, и могуће је да од тог назива и потиче топоним 'Пешта'. Ипак, могуће није исто што и тачно и доказано. Значи, немамо довољно познавања Мађарског, нити других језика који су постојали на топ простору током прошлости, да са сигурношћу говоримо о доказаним чињеницама.

Што се санскрита тиче, ово ми се стварно више попело на главу. Квази-историчари који пате од комплекса ниже вредности, тиме омаловажавајући српство, узимају сличности санскиртског са словенским језицима, а говоре као да се ради искључиво о српском. Нико не говори о бројним језицима Индије, а и Ирана, који су далеко сличнији том језику од словенских језика. Значи, 'чињенице' су нетачне, а све и да нису, метод закључивања је у бити нелогичан и погрешан.

А то за енглески је невиђена глупост. Германски, а хибридни језик као енглески изнад свих, су мање конзервативни од словенских језика. Логично је да словенски језици деле више са старијим варијантама индоевропских језика.
Препоруке:
5
1
52 понедељак, 07 октобар 2013 21:07
Рђосав
с.ј:
@Рђосав - Познавање историје равно нули, услед идеолошки мотивисаног тумачења исте
Џаба вам је износити чињенице кад су вам тумачења неисправна.

Наиме, говорите о Европи као да се сва сачињавала од једног малог грчког ћошкића.


У то време - Цивилизација се звала: Грчка. Није то `мали грчки ћошкић` - него сав ондашњи цивилизовани свет. А он није само у Елади, него и у Египту, Сицилији, Јадрану, Италији, Француској (многа насеља на француској обали основали су Грци.)
Препоруке:
1
10
53 понедељак, 07 октобар 2013 21:23
Рђосав
s.j:
Што се санскрита тиче, ово ми се стварно више попело на главу. Квази-историчари који пате од комплекса ниже вредности, тиме омаловажавајући српство, узимају сличности санскиртског са словенским језицима, а говоре као да се ради искључиво о српском.

Ма коме Ви то? У мом посту лепо пише: А то да су словенски језици најближи санскрту - то се зна.
А то за енглески је невиђена глупост.

Са којом мојом тезом Ви полемишете? Овом:

"Сама реч `санскрт` је неизговорљива за Енглезе, па су морали да убаце самогласник: санскрит."

Тврдим: тешке сугласничке склопове Словени изговарају с лакоћом, а Романи и Германи морају да убацују самогласнике. Ко ће - ако није Словен - да изговори име руског града: Псков?! Или неку нашу Прћиловицу? А Вражогрнце? А `прпошан`, а `кршан`, а...
Препоруке:
8
9
54 понедељак, 07 октобар 2013 22:00
thinking maize@ Рђосав
Не бих баш да се мешам "Рђосаве" у Вашу полемику са г-дином "s.j.", али да нисте можда ОБОЈИЦА пренаглили са: "Цивилизација се звала: Грчка. Није то `мали грчки ћошкић` - него сав ондашњи цивилизовани свет. А он није само у Елади, него и у Египту, Сицилији, Јадрану, Италији, Француској (многа насеља на француској обали основали су Грци.)" Камо га Феничани и њихова Картагина, Тир, Библос..., а камо древни Египат и старо Аксумско, као протоетиопско царство!? Па древни Израел, а обашка Месопотамија, Сирија, Кавказ и Иран, да већ не говоримо о Хатском-Хетитском царству, првој индоевропској држави!? Па још прве индијске и то преиндоевропске градови-државе у долини Инда-Харапа и Мохенђо-Даро, да већ не говоримо о принцу Гаутами, потоњем Буди и царству Маурија!? Па древна Кина пре уједињења под династијом Чин!? Чак ни раномајанске и раноперуанске културе нису за одбацити!? Колико га је "s.j." ПРЕТЕРАО са "малим грчким ћошкићем", толико сте и Ви пренаглили са "Цивилизација се звала: Грчка"!?
Препоруке:
2
9
55 понедељак, 07 октобар 2013 22:19
Рђосав
thinking maize@ Рђосав
Колико га је "s.j." ПРЕТЕРАО са "малим грчким ћошкићем", толико сте и Ви пренаглили са "Цивилизација се звала: Грчка"!?

Говорим о времену када је Ератостен измерио Земљу. А он је живео - ево Вики ми шапуће: минус 276 - минус 194-та година. И - ево видим: рођен у данашњој Либији?! Значи, и то била Грчка.

Да, у Ератостеново време, европски цивилизовани свет се звао: Грчка. Нешто нејасно?
Препоруке:
2
10
56 понедељак, 07 октобар 2013 22:47
ПП
Истоветне топониме можете наћи широм словенског света. То не значи ама баш ништа ако није гледано у контексту.

За Вас не значи ништа! А за мене значи да је на том простору живео исти народ. Који? Можемо се спорити. Ви можете да тврдите нпр. Германи, и ја ћу Вам поверовати, ако имате бар неке доказе. Онда бисмо потегли друге аргументе: археолошке, религију, традицију тога живља. Затим на основу ових података утврђујемо ко је највише задржао обележја тих старих народа. Не постоји "репа без корена". Ништа не постоји без континуитета. Само је германска школа историје скоковита историја.
Да ли ви схватате да исте сличности налазимо у свим Индоевропским језицима?

Па наведите своје доказе. Мора да сте Ви паметнији од људи (не наших) који су написали књиге у вези с овим.

Не рекосте ништа о Вендима. А о Вендима имате књигу двојице Словенаца, католичких великодостојника, којима је била доступна Ватиканска библиотека. Да видите шта они пишу, тек би се чудили
Препоруке:
4
3
57 понедељак, 07 октобар 2013 23:02
ЛазарМ
Да, у Ератостеново време, европски цивилизовани свет се звао: Грчка. Нешто нејасно?

Грчка у старом веку никад, али никад није постојала. Време о коме говориш је време педесетак година после смрти Александра Великог. То је време борби за превласт између Александрових војсковођа, односно њихових наследника.

То приписивање историје старог века некаквој Грчкој је чисто латинско масло. Наведи нам те "грчке" војсковође и цареве тако великог царства.
Препоруке:
5
1
58 понедељак, 07 октобар 2013 23:36
Рђосав
ЛазарМ:
То приписивање историје старог века некаквој Грчкој је чисто латинско масло. Наведи нам те "грчке" војсковође и цареве тако великог царства.

Ма не зановетај - речено је: грчка цивилизација. Не - грчка држава, или државе, или полиси, него: хеленска - грчка - цивилизација.

Тврдиш да није ни постојала? - извини, превише си паметан за мене. Полемиши с неким другим.
Препоруке:
1
10
59 понедељак, 07 октобар 2013 23:46
thinking maize@ Рђосав
"Оправдавате" nick name! Прво је Грчка била "цео цивилизовани свет"!? Па је онда била "цео цивилизовани европски свет"!? И на крају "цео цивилизовани свет у време Ератостена"!? Ајте, леба Вам, договорите се сами са собом, па "ркните у јавност", овако нас само збуњујете!? Узгред буди речено, Ератостен, иако Грк, био је ЕГИПАТСКИ ПОДАНИК!? Оно јес да је владајући и део средњег слоја египатског друштва био ГРЧКИ, али мало после његовог времена у тој ИСТОЈ Александрији бавио се гностичким спекулацијама Филон, александријски ЈЕВРЕЈ, покушавајући да ПОМИРИ Стари Завет, грчку мудрост и египатске увиде!? Даље ту су "Премудрости Соломонове", последњи Старозаветни текст, готово на граници Новог Завета!? Обашка "Септуагинта" и библиотекарска делатност при Серапиону-храму ЕГИПАТСКОГ божанства Сераписа, да већ не говоримо о лекарству, где су Египћани вероватно превазилазили Грке!? И наравно Халдејци (већ под влашћу Парчћана), који БАШ тад поставише основе астрологије, астрономије и календара!?
Препоруке:
3
8
60 понедељак, 07 октобар 2013 23:50
ЛазарМ
Ма не зановетај - речено је: грчка цивилизација.

Па од кога ти је потекла та "грчка цивилизација"? Од Зевса? Или од Ромеја?
Препоруке:
4
0
61 уторак, 08 октобар 2013 00:32
Горан Јевтовић
ѕ.ј @Горан Јевтовић
Ви стварно немате стида. Безброј пута смо доказали да немате појма о историји, али ви опет по старом.

Тек малочас сам уочио да се развила дискусија коју нисам благовремено испратио.

Ако ја "немам стида" и ако сте "безброј пута доказали да немам појма о историји"(још да приложите тих "безброј доказа" па да будемо сигурни у "истрагу потурица" коју сте овде, "очигледно је", водили!), дајте, коначно, да видимо те ваше доказе.

Али конкретне, не празну причу и типичан стил оспоравања баш онако како је зацртано бечко-берлинском или бечко-нордијском школом, а изнад свега ватиканском "науком".
Наведите их и наравно предочите библиографију.
Притом, избегните, молим вас, Порфирогенитове трактате и упуства која је остављао свом сину, зато што је одавно проваљено да су фалсификовани и надограђени од стране хрватских католика.

Уколико то учините, ја ћу вам онда навести доказе којима располажем и врло прецизно их "постројити" на овом истом простору.
Препоруке:
6
10
62 уторак, 08 октобар 2013 00:47
thinking maize@ Рђосав, ЈОПЕТ
Умало да заборавим, мало после Ератостена Нагарђуна је у северној Индији спроводио његове спекулације у будистичкој философији постављајући основе потоње махајане сводећи цео Универзум и Постојање на Ништа, нашта је европска мисао дошла тек код... модерних теоријских физичара у 20-том веку! На страну оновремени увиди у лекарству (јога) засновани на ортодоксним системима индијске мисли!? У време смрти Ератостена кинеско царство Западних Хана доживљава врхунац ступањем на престо цара Ву Дија, кад њихова војска допире до данашњег Синкјанга 5000 километара западно од тадање престонице Чангана (модерни Сијан у чијој је близини у ово време нађена подземна гробница првог кинеског императора Ши Хуанг Дија), што подразумева изврсну администрацију, а посебно поштанску службу!? Тад почиње и изградња Великог Канала који ће спајати Хоангхо и Јангцекјанг, што ће Европљани урадити тек у 17-том веку! Неки век по смрти Ератостена "варварски" Кинези пронашли су барут, бусолу и папир!? Ситнице, зар не!?
Препоруке:
5
9
63 уторак, 08 октобар 2013 09:56
Рђосав
Θинкинг Меиз, како би било да се мало концентришете? Са којом Ви мојом тезом полемишете? Видите ли корен расправе? Еве га, тамо горе (иди види да нисам тамо):
s.j:
Наиме, говорите о Европи као да се сва сачињавала од једног малог грчког ћошкића.

Capisci? Почетна провокација је стигла од s.j. А онда иде мој одговоор: У то време - Цивилизација се звала: Грчка. Није то `мали грчки ћошкић` - него сав ондашњи цивилизовани свет. А он није само у Елади, него и у Египту, Сицилији, Јадрану, Италији, Француској (многа насеља на француској обали основали су Грци.)

Мисли се: европскa Цивилизација, ооо, зловољни Θинкинг Меиз, цела расправа иде о томе како је хришћанство уназадили европску цивилизацију. Хришћанство дакле. Које се није раширило на Кину и Индију – а није ни могло да уназади тамошње цивилизације - него првенствено на Европу.

Јесте ли чули за ограничење 1000 карактера? Још нешто нејасно?
Препоруке:
1
12
64 уторак, 08 октобар 2013 10:11
Istok
U clanku ima istine i religiske I kulturne. Ali u clanku ima i neistina koje imaju istoricari koji ne prate novo genetsko desifrovanje naseg porekla. Kod toga konkretno za Srbe. Genetski Srbi su starosedeoci Balkana. To je definitivno dokazano jer pretezno nose(muskarci) Haplogrupu I konkretno I2a.Dakle Srbi su Iliri. Recenica poput ove;Остатака романизованог балканског аутохтоног становништва je nedopustivo za istoricara. U ovo authtono stanovnistvo trebao bi da zna ubrajaju se Iliri, Dacani i Tracani. I Rumuni I Srbi I Bugari svi nose pretezno ovu I2a Haplogrupu. Koliko je Slovena doslo i kako su romanizirani Iliri, Dacani i Tracani prihvatili Slovenski jezik to je vec druga prica. Svi Imperatori koji su bili Ilirskog porekla ukljucujuci i Cara Konstantina su preci Srba jer su poticali iz Zapadnog Balkana. Normalno da i Hrvati i Makedonci i Bosanci(muslimani) spadaju u starosedeoce Zapadnog Balkana. Slovenci imaju najveci procenat slovenske Haplogrupe R1a a ostali juzni Sl. manje.
Препоруке:
3
2
65 уторак, 08 октобар 2013 10:11
Рђосав
ЛазарМ:
Па од кога ти је потекла та "грчка цивилизација"? Од Зевса? Или од Ромеја?

Да ниси ти Македонац? Они су у фази да негирају грчку - хеленску цивилизацију. О.К, имам одговор који ће Тебе задовољити: све су то Македонци створили. Није важно који Македонци - важно да су Македонци.

Задовољан?
Препоруке:
1
11
66 уторак, 08 октобар 2013 10:29
Istok
Genetsko poreklo ne zavisi direktno od jezika kulture, religije ili istorije. Ono govori gde ste svrstani po svojoim etnickim genetskim karakteristikama- tj haplogrupama. Dakle Srbi i svi balkanski narodi su svrstani genetski u starosedeoce Evrope.
Madjari govore madjarski ali genetski su mesavina "slovenske" haplogrupe R1a i "Germanske" R1b.Grci i Albanci pretezno nose haplogrupu E1b1b za nju se tvrdi da je dosla iz severne Afrike na Bliski Istok preko Sinaja a iz Male Azije prenesena na Balkan duz reke Vardar. Berberi u Severnoj Africi nose istu tu Haplogrupu. Turci u turskoj kji govore Turski su po genima Evropljani jer sa Evropljanima dele 5 osnovnih Evropskih haplogrupa. Turkmestanski geni su se pretopili jer njih nije bilo dovoljno da promene genetski kod Malo Aziskih antickih naroda. Sloveni nisu dosli sa istoka iz Azije kako tvrde zapadni istoricari ali je istina da se haplogrupa R1a selila na istok stvarajuci Arijevce i Indo-Evropljane.
Препоруке:
2
0
67 уторак, 08 октобар 2013 11:04
thinking maize@ онако, успут, о којечему, ... о антиномији/"антиномији" аутохтонија vs. сеобе
Пошто видим да су се сви размахали, ред је да кажем нешто "гледе" аутохтоније vs. бечко-берлинске школе. Сами Руси, који су иницирали наведена генетска истраживања (доста се може видети у ПОПУЛАРНОЈ форми на сајту www.rodstvo.com) тврде да су ОНИ ДОШЛИ са Балкана! Значи ОБРНУТО су текле СЕОБЕ, али како они сами кажу, одвијале су се у НЕОЛИТУ! Ареал тзв. Трипољске културе то ПОТВРЂУЈЕ! Друго, у науци се ЗНА да ОПШТЕСЛОВЕНСКО ИМЕ словенских народ "Словен" НИЈЕ СТАРИЈЕ од 6-ог века! КАКО је то ОПШТЕСЛОВЕНСКО ИМЕ ГЛАСИЛО РАНИЈЕ НИКО са СИГУРНОШЋУ НЕ МОЖЕ да КАЖЕ! Код "оца историје" (али и "оца лажи"!) има натукница да су "Трачани ИСТОВЕТНИ са Скитима, а ОНИ ЗАЈЕДНО су НАЈБРОЈНИЈИ НАРОД на ЗЕМЉИ после Индуса!" И стварно, Словени су ЗБИРНО БРОЈНИЈИ од Семита и од ДРУГИХ ИНДОЕВРОПЉАНА сем индијских Аријеваца, што се ПОКЛАПА са Херодоту тад ПОЗНАТОМ СВЕТУ! Јер, Херодот НИЈЕ ЗНАО за нпр. Кинезе и Индомалајце! Даље, и данас има словенских народа који носе ОПШТЕСЛОВЕНСКО ИМЕ: Словаци и Словенци!
Препоруке:
6
7
68 уторак, 08 октобар 2013 11:12
брм
"Срби, као и остали Словени, су Балканске пределе највероватније у већим бројевима населили у 6. веку, али из археолошких окрића се назире да се може радити и о нешто ранијем периоду."

А КАкО су онда "СВЕ САМа ПАМЕТНА ГЛАВИЦЕ", генетски доминатни расни типови прастара аутохтона становништва (Динарци и разни Медитеранци)?
постоје и друге науке сем идеологије зване историја..
наравно да ће археолози и историчари КАД ТРАЖЕ СЛОВЕНСКЕ/српске НАСЕОБИНЕ наћи (с тешком муком јер их је мало) словенске насеобине и проћи поред "римских" којих је многоструко више ко поред румунске цркве... кад им је речено да те немају везе са нама...
коментатори су добро приметили да је први део текста тако тако али други типична идеолошка брука..
уједни захваљујем Богу што се слажем са Јефтовићем .. доказ да је слога међу Србима могућа.
Препоруке:
4
1
69 уторак, 08 октобар 2013 11:15
thinking maize@ онако, успут, о којечему, ... о антиномији/"антиномији" аутохтонија vs. сеобе, наставак
Шта то ПРАКТИЧНО ЗНАЧИ имајући у виду да актуелно општесловенско име "Словен" НИЈЕ ПОСВЕДОЧЕНО да је старије од 6-тог века и да је највероватније настало у додиру словенских и германских племена, где су Словени ИНОЈЕЗИЧКЕ Германе ПРОЗВАЛИ "Немцима", тј. онима који "НЕ ПРИЧАЈУ РАЗУМЉИВО", што је ИСТОВЕТНО са ПРВОБИТНИМ ЗНАЧЕЊЕМ грчког термина "варвар(ин)", тј. "онај који прича неразумљиво"!? У том смислу РАЗУМНО је претпоставити да су тадања словенска племена, иако издељена имала СВЕСТ о ЗАЈЕДНИШТВИ која је била ИЗРАЖЕНА и ЗБИРНИМ НАРОДНОСНИМ ИМЕНОМ! Могуће је да је то ПРЕДСЛОВЕНСКО ОПШТЕСЛОВЕНСКО ЗБИРНО НАРОДНОСНО ИМЕ било БАШ Србин!? што НИЈЕ НЕМОГУЋЕ пошто и дан-данас ПОСТОЈЕ ДВА СЛОВЕНСКА НАРОДА БАШ ТОГ ИМЕНА, а међусобно су прилично удаљена! У том смислу И НИЈЕ НЕМОГУЋА СЕОБА ДЕЛА полапских Словена Срба-Венда на Балкан у 7-ом веку, а на позив ромејског цара Ираклија!? Ти Словени су тад били УКЉЕШТЕНИ између германских племена и Авара и постојао је МОТИВ за сеобу!?
Препоруке:
7
7
70 уторак, 08 октобар 2013 11:20
Рђосав
Istok:
.... Sloveni nisu dosli sa istoka iz Azije...

Нису са истока из Азије - него са истока из Европе. Ваљда знаш да је Европа до Урала? Прапостојбина Словена је негде на просторима данашње Украјине, Русије, Источне Немачке, Пољске, ... - до Карпата, Дунава и Паноније. Од-прилике.
Препоруке:
1
11
71 уторак, 08 октобар 2013 11:26
уторак, 08 октобар 2013 11:15 thinking maize@ онако, успут, о којечему, ... о антиномији/"антиномији" аутохтонија vs. сеобе, други наставак
Те сеобе се МОГУ РЕКОНСТРУИСАТИ генетским истраживањима, како садање популације, тако и ГРОБНИХ ОСТАТАКА из раног средњег века, али и физико-хемијским анализама тих истих гробних остатака!? Тако је нрп. ПОСЕБНО ЗАНИМЉИВА анализа односа два изотопа кисеоника О16/О18, која је карактеристична за различита европска тла& воде, али која се сјајно одражава на ТВРДА ТКИВА, посебно ЗУБЕ!? Зашто је то важно!? Зато што се зуби формирају у младости неке особе, па можемо да рекоструишемо у КОМ ДЕЛУ Европе је ПРОВЕЛА НАЈВЕЋИ ДЕО МЛАДОСТИ НЕКА ОСОБА која је нпр. сахрањена у 7-ом веку у централној Босни!? Британци су тако установили да је неолитски званичник, сахрањен код Стоунхенџа пре око 5000 година, ПРОВЕО НАЈВЕЋИ ДЕО МЛАДОСТИ у Швајцарској! Пошто се у гробним хумкама најчешће налазе остаци ИСТАКНУТИХ ЛИЧНОСТИ оног доба, могуће је РЕКОСТРУИСАТИ где је ОДРАСТАЛА ПОЗНОАНТИЧКА/РАНОСРЕДЊОВЕКОВНА ВЛАСТЕЛА балканског 6-тог и 7-ог века! Шта то значи!? Доказивање или оповргавање ДА ЛИ је тадања СРПСКА...
Препоруке:
8
7
72 уторак, 08 октобар 2013 11:34
уторак, 08 октобар 2013 11:15 thinking maize@ онако, успут, о којечему, ... о антиномији/"антиномији" аутохтонија vs. сеобе, трећи наставак
Шта то значи!? Доказивање или оповргавање да ли је СРПСКА ПОЗНОАНТИЧКА/РАНОСРЕДЊОВЕКОВНА ВЛАСТЕЛА АУТОХТОНА или ИПАК ПОРЕКЛОМ од полапских Словена-Срба-Венда!? Тој ХИПОТЕЗИ иде у прилог и ЧИЊЕНИЦА да се до ДУБОКО у СРЕДЊИ ВЕК задржало ДВОСТВО у српском друштву између Срба и ВЛАХА!? Сад питање је КО су Власи!? Социјална или етничка категорија!? Етничка категорија, која је постала и социјална-сточарење и живот у планинама, као главни вид егзистенције тог дела раносредњовековног балканског становништва!? У КАКВОМ су етничком односу били Власи спрам несумњиво СЛОВЕНСКЕ раносредњовековне аристократије!? Да ли су се РАЗУМЕЛИ, тј. да ли су говорили СРОДНИМ или ИСТИМ ЈЕЗИКОМ!? Факат је да су становници приморских градова говорили латинским дијалектом, али КОЈИМ ЈЕЗИКОМ се ГОВОРИЛО у УНУТРАШЊОСТИ Балкана у 6-том и 7-ом веку!? Можда је СРОДНОСТ ДОШАВШЕ АРИСТОКРАТИЈЕ и ПОДЛОЖНОГ СТАНОВНИШТВА ипак МНОГО ВЕЋА него што смо досад претпостављали!? И можда је то ГЛАВНА "КВАКА" поменуте контроверзе!?
Препоруке:
8
8
73 уторак, 08 октобар 2013 11:40
ЕГЗОТИЧНО СТВОРЕЊЕ
понедељак, 07 октобар 2013 22:00
thinking maize@ Рђосав
Не бих баш да се мешам "Рђосаве" у Вашу полемику са г-дином "s.j.", али да нисте можда ОБОЈИЦА пренаглили са: "Цивилизација се звала: Грчка. Није то `мали грчки ћошкић` - него сав ондашњи цивилизовани свет. А он није само у Елади, него и у Египту, Сицилији, Јадрану, Италији, Француској (многа насеља на француској обали основали су Грци.)" Камо га Феничани и њихова Картагина, Тир, Библос..., а камо древни Египат и старо Аксумско...


Да додам: и Британија је добила име које су јој они дали, нешто као "Братунац" (братанац, или сл.?).

Вероватно су били полу-словенског порекла. И Европа је њихов назив.

А Стари Грци су само преузели културу Микена. Вероватно исто неког словенског (српског?) карактера. Познато је да су Хети Троју звали "Вилуша". А Вилуша постоји у ЦГ.

Култура Микена се простирала чак у сев. Истри.

Какве то везе има са Расенима (Етруски), који су аутори имена Трста (Тергесте - корен ТРГ)?
Препоруке:
3
0
74 уторак, 08 октобар 2013 11:45
ЕГЗОТИЧНО СТВОРЕЊЕ
уторак, 08 октобар 2013 11:04
thinking maize@ онако, успут, о којечему, ... о антиномији/"антиномији" аутохтонија vs. сеобе
Пошто видим да су се сви размахали, ред је да кажем нешто "гледе" аутохтоније vs. бечко-берлинске школе. Сами Руси, који су иницирали наведена генетска истраживања (доста се може видети у ПОПУЛАРНОЈ форми на сајту www.rodstvo.com) тврде да су ОНИ ДОШЛИ са Балкана!


Ако можете да дате тачну адресу. Треба ми наиме тај део...

Словени су врло вероватно били Трачани. Нпр., само њихова богиња Семеле (Земља) значи земљу, итд.
Препоруке:
3
0
75 уторак, 08 октобар 2013 11:45
уторак, 08 октобар 2013 11:15 thinking maize@ онако, успут, о којечему, ... о антиномији/"антиномији" аутохтонија vs. сеобе, идемо даље...
У том контексту занимљиво је приметити, да АКО је ДОШЛО до СЕОБЕ, НИКО од МОДЕРНИХ ИСТОРИЧАРА, чак и ненаклоњених аутохтонији НЕ ГОВОРИ о СЛОВЕНСКИМ МАСАМА које се ваљају преко Дунава, већ о РАТНИЧКИМ ДРУЖИНАМА са породицама, све у свему свега пар десетина хиљада људи!? За "миграторне Србе" конкретно 30000 људи, што је НЕДОВОЉНО за ЦЕО НАРОД, али сасвим довољно за РАТНИЧКУ АРИСТОКРАТИЈУ! Даље, нашим суседима Бугарима се ДОКАЗАНО НАМЕТНУЛА ТУЂА и то НЕСЛОВЕНСКА РАТНИЧКА АРИСТОКРАТИЈА, али од старог турано-бугарског језика у језику НОВЕ словено-туранске нацији данас НЕМА ни ДЕСЕТАК РЕЧИ!? А ми Срби ипак говоримо мање више ЈЕДИНСТВЕНИМ ЈЕЗИКОМ! То СУГЕРИШЕ да се та ПРЕТПОСТАВЉЕНА РАТНИЧКА АРИСТОКРАТИЈА дошавших полапски Словена-Венда-Срба ИЗВРСНО РАЗУМЕЛА са домицилним ПОКОРЕНИМ СТАНОВНИШТВОМ!? Или ако вам се ВИШЕ СВИЂА, ОСЛОБОЂЕНИМ балканским Илирима& Трачанима, ОСЛОБОЂЕНИМ од РИМСКОГ ЈАРМА који им је намицан још од 2-ог века пре нове ере! Све се ЛЕПО УКЛАПА, али ваља ДОКАЗАТИ!
Препоруке:
6
8
76 уторак, 08 октобар 2013 12:01
брм
"Све се ЛЕПО УКЛАПА, али ваља ДОКАЗАТИ!"
али у оба случаја - и да су староседеоци сродни дошавшим ратницима и да немају везе, тј. да су говорили сасвим различиртим језицима, - пореклом смо доминантно од староседелаца и римска традиција је НАША (и све пре ње). КОнстантин је НАШ, св Јероним је НАШ, Дукљанин (Диоклецијан) је НАШ ... хруишћанство смо примили директно од св Павла.. личности које су доминатно обележиле европску историју СУ преци СРВА ..
та историја је много славнија него одо ове кад јуримо разне коњанике ратнике сличног имена по Авганистану и Балтику... и ископавам само оне који се зову Срби..
Препоруке:
3
2
77 уторак, 08 октобар 2013 12:34
уторак, 08 октобар 2013 11:15 thinking maize@ онако, успут, о којечему, ... о антиномији/"антиномији" аутохтонија vs. сеобе, КРАЈ!
Ето, у "ДОКАЗАТИ" разликујем се од аутохтониста и у томе сам на ИСТОМ ТРАГУ као и браћа Руси који имају у рукама ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ БИСЕР, древни неолитски град Аркаим, али НЕ ЖУРЕ са БРЗОПЛЕТИМ ХИПОТЕЗАМА, већ све лагано откопавају и НАУЧНИМ МЕТОДАМА ВЕРИФИКУЈУ сопствену, а тиме И НАШУ СТАРИНУ! САМО ЗНАЊЕМ се може СУЗБИЈАТИ бечко-берлинско НАСИЉЕ над ИСТИНОМ, а не ДЕКРЕТИМА и ИДЕОЛОГИЈАМА браћо Срби и сестре Српкиње! У том контексту, Ви пренебрегавате ОСНОВНУ ПОЕНТУ ауторовог текста, а то је да је за САДАШЊИ НАРОДНОСНИ ЛИК Срба НАЈЗАСЛУЖНИЈИ ЈЕДАН ЧОВЕК (уз наравну приљежност настављача његовог БОГОУГОДНОГ дела!), Растко Немањић, у монаштву наречен САВА! Кроз ТОГ ЧОВЕКА, као кроз ФОКУС, збирало се дело равноапостолне браће Ћирила и Методија, дело отаца цркве, апостола и самог Исуса Христа са једне стране, али и дело свих оних Срба и Словена ПРЕ ЊЕГА, уз КРЕАТИВНО УСВАЈАЊЕ НЕКИХ АСПЕКАТА већ тад РАЗЛИЧИТЕ ЗАПАДНЕ КУЛТУРЕ! Да је то тако сведочи чињеница да је свети Сава И РУСКИ СВЕТАЦ!
Препоруке:
5
8
78 уторак, 08 октобар 2013 12:47
thinking maize@ брм
Ако је ТАЧНА ХИПОТЕЗА коју сам изнео и која би ПОМИРИЛА аутохтонисте и "мигратористе" то значи да се у раном 7-ом веку ДЕСИЛО исто оно што се десило и 1944-45!? ПРОЦЕНТУАЛНО и ГЕНЕТСКИ Србија НИЈЕ МНОГО ИЗМЕЊЕНА нашом динарском САБРАЋОМ, али смо КАО ДРУШТВО после 2-ог Светског Рата тако ПРОТРЕШЕНИ, да се то и дан-данас ОСЕЋА! Једном речју, ФАЛИ нам КРЕАТИВНО ПРОМИШЉАЊЕ и ПРОЖИМАЊЕ СВИХ НАШИХ КРАЈНОСТИ од 1944-45, па до данас, баш како су у 12-13-том веку учинили ЈЕДАН Немања, Свети Сава и Стефан Немањић-Првовенчани!? Исти онај за кога су КАТОЛИЦИ-становници ЊЕГОВЕ ДРЖАВЕ говорили: "Ми НЕМАМО ДРУГОГ ПАПУ него НАШЕГ краља Стефана!" Тадањи "ОКУПИТЕЉИ Срба" су ондашње Србе ЗБИРАЛИ ЛЕПОМ РЕЧЈУ и ПОСТУПКОМ, али Бога ми и ОГЊЕМ и МАЧЕМ, јер зна се да са ДРЖАВОМ НЕМА ИГРАЊА! Размислите о томе!
Препоруке:
5
9
79 уторак, 08 октобар 2013 13:41
thinking maize@ брм, ЈОПЕТ
Оно што сам изнео је ХИПОТЕЗА заснована на КОНВЕРГЕНЦИЈАМА ВЕРОВАТНОЋА и самим тим ПОДЛОЖНА КРИТИЦИ& ПРОВЕРИ! То је оно докле СМЕМ да идем као човек науке! Све преко се ПРОВЕРАВА наведеним СРЕДСТВИМА и МЕТОДАМА и НИЧИМ ДРУГИМ! Лепо је то што пишу Милоје Ст. Милојевић и настављачи, прилично ГОДИ нашој српској СУЈЕТИ, али ваља ствари ПРОВЕРИТИ, а не ВЕРОВАТИ БЕЗ ДОКАЗА! ВЕРУЈЕ се САМО у Бога и АПСОЛУТ, а СТВАРИ ОПИПЉИВЕ се ПРОВЕРАВАЈУ! Уосталом, српски аутохтонисти ИНСИСТИРАЊЕМ на њиховим (хипо)тезама БЕЗ ПРОВЕРЕ упадају у ГРЕХ ЕТНОФИЛЕТИЗМА, што би баш згодно дошло НАШИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА! Према томе, дабоме! Или како би рекао један прилично контроверзни српски "јавни радник" (ајде да га тако назовем!): "Школе браћо, школе, а не звона и прапорце!" А ово што наши аутохтонисти раде БЕЗ ПРОВЕРЕ јесу "звона и прапорци"! Према томе, ако смо ИСТОРИЈСКИ НАРОД, а требало би да јесмо, оно што се ради нам НЕ ПРИЛИЧИ! То је можда добро за гусле, али мислим да нас НЕ БИ ЛЕПО ГЛЕДАО Свети Сава!?
Препоруке:
10
10
80 уторак, 08 октобар 2013 17:35
@Сале @Рђосав @Istok:
"Ваљда знаш да је Европа до Урала?"

ЕВРОПА ЈЕ ДОНДЕ ДОКЛЕ ГЕОСТРАТЕЗИ, ГЕОГРАФИ И КАРТОГРАФИ КАЖУ ДА ЈЕ ЕВРОПА.
То са Уралом се тренутно увелико оспорава у Западној Европи са образложењем да је то конструкција руских историографа и географа. Руси - колико знам - ћуте. Питање је актуелизовано због ширења ЕУ. Поента је у следећем. Према оснивачким актима Европске заједнице све европске земље ће сукцесивно постати чланице те уједињене Европе. Елем, које су то земље? Докле ће се Уједињена Европа простирати?
Што се тиче Азијата, они Европу све више третирају као једно полуострвце Азије.
Препоруке:
4
0
81 среда, 09 октобар 2013 20:58
Турас
Још један "доктор" усвојене историје после Берлинског Конгреса. Човек се поред нових архео-геолошких налаза који оповргавају његову "собу словена"у 7 веку, упорно не дознаје.Што упућује да је као и Џ.Кенеди (нека му је лака земља)један Берлинац !?
Препоруке:
4
0

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер