четвртак, 22. октобар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Виртуални интелектуалац као агент виртуалног капитала

Kоментари (31) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 16 децембар 2013 15:43
vasilije
tako je! zato neka patriote budu i dalje pismeni kao šta jesu(eto vi npr.), nikad im nikakvi agenti virtualnog kapitala neće moći ništa! ali šta je s patriotama koji vole nevirtualni kapital(da li ima drugačijih?)?? oni vole da biju civile Drugih topovima. pa im dođe taj kapital i stisne ih malo. sve do pašaluka. pa kukumavče. i treba da kukumavče. topovski junaci od nevirtualnog kapitala... petparačka propaganda za vaše pismene uši, ha, ha, ha
Препоруке:
3
43
2 понедељак, 16 децембар 2013 15:45
ЧАМЏИЋ
НСПМ, искрено задовољава све моје интелектуалне потребе што се тиче информација и политичко-економске теорије.Драго ми је што се и на економској сфери оставља довољно простора -за оправдану критику друштвено-економскиx односа.У том смислу препоручујем за читање текстове и за слушање говоре проф.др Алексе Милојевића.
Проф. др Алекса Милојевић, Бијељина, Босна и Херцеговина, Економски институт Бијељина.
Такође у вези са темом препоручујем књигу:"Политичка економија социјализма", аутор Бранко Xорват, Издавач:ООУР "Глобус" 1984.године.Књига се може наћи на интернету у ПДФ формату.Одлична књига.Такође постоје јако добри текстови о "Венецуеланском" моделу социјализма у 21 вијеку.
Препоруке:
26
0
3 понедељак, 16 децембар 2013 15:49
ЧАМЏИЋ
Себични, апстрактни, економски менталитет обликује и појединца и колектив. Сваки несебични импулс угушен је општом неверицом. Они који другачије мисле „изабрали“ су да се повуку, након што су обесмишљени, исмејани, маргинализовани. Концентрацијом виртуалног капитала, и спремношћу да у датом моменту на датом месту својим приливом обесмисли све, спречава се сваки облик другачијег промишљања. Виртуални интелектуалац је свештеник виртуалног капитала. Он благосиља апсолутну надмоћ економије у свим областима савременог живота. Највећа слобода виртуалног интелектуалца је слобода од одговорности за друге. Највећи страх је оправдана и непрестана бојазан од престанка ангажмана. Моћ виртуалног капитала је неприкосновена и све више самодовољна.

Тачно, све је ово противно људском духу и психи.Ово је неодрживо за нормална човјека.Баш зато вјерујем у социјализам, неку верзију социјализма која ће хуманизирати друштвено-економске односе, насупрот суровости капитализма...
Препоруке:
23
1
4 понедељак, 16 децембар 2013 15:59
ЧАМЏИЋ
- Код нас је криза политике. Сваки народ живи преко елите, код нас је елита против народа, плаши се народа. Немамо пословну елиту која је са својим народом градила предузећа, имамо пословно-политичку елиту која се обогатила на отимању и боји се сваке промјене и одузимања онога што су присвојили, спремни су на најгоре издаје и задуживања само да би остали на власти.Прије рата смо имали, били смо довели привреду у ранг средње развијене земље и били смо опасна пријетња, вирус који се могао проширити на друге земље. Вјерујем да је урађена приватизација по моделу Анте Марковића, Југославија би била најсретнија земља на свијету и да не би било рата, јер би се народ повезао преко власништва над привредом, политика би се темељито измијенила. Кад су међународне силе видјеле да смо ми опасан вирус, да можемо бити примјер за углед и преврат за њихово рушење и рушење њиховог капитала, нису могле дозволити да побиједи љевица у свијету на економској основи, па су нам организовале рат.
Препоруке:
17
4
5 понедељак, 16 децембар 2013 16:02
ЧАМЏИЋ
- Очито је да постоји велика разлика између статистичког мјерења бруто друштвеног производа (БДП) и стварности. Ко од нас може да вјерује да смо сада два и по пута богатији, два и по пута запосленији и да имамо два пута развијенију привреду него прије рата? Прије рата имали смо БДП по становнику 1.800 до 2.000 долара, а сада 5.000 долара. Значи да постоји методолошка грешка у мјерењу БДП-а и ми смо у статистици богати, а уствари смо сиромашни. С друге стране, када се узме садашња структура БДП-а, индустрије је све мање, а све више администрације, све више је запослених у администрацији, а све мање у индустрији, а БДП расте. Значи, БДП расте зато што буја администрација. Међутим, мислим да је основна грешка мјерења БДП-а што се инострана роба и инострани дугови уписују као наше богатство, тако да млијеко које ми увеземо из Словеније урачуна се као БДП у Словенији, а када се овдје прода у Мерцатору, упише се као наш БДП зато што је Мерцатор наше предузеће.
Препоруке:
14
1
6 понедељак, 16 децембар 2013 16:06
Mamon Veličanstveni
Svi ste vi moji vernici! I pismeni i nepismeni! Pametni i glupi! Kad su pare u pitanju, svi ste isti! Meni je prosto teško da odlučim ko je gori...HAHAHAHAHAHA
Препоруке:
3
33
7 понедељак, 16 децембар 2013 16:07
ЧАМЏИЋ
Енглеска је одавно примјетила да се не исплати силом освајати туђе територије и народе. Далеко су ефикасније преваре. Под привидом властитог политичког суверенитета, подмићујући и присиљавајући домаће политичаре остварује се успјешна економска колонизација. На тим основама, такорећи без метка, Енглеска је створила и најдуже задржала највеће колонијално царство. Знајући за то данас су сви „постали Енглези“. Сви развијени се, у колонијалном запосједању мање развијених, служе преварама. Подмићују се и присиљавају домаћи политичари да раде за рачун странаца (и наравно за свој), а против народа. Методи су веома усавршени којима је скоро немогуће супроставити се (хуманитарне помоћи, инвестирања, субвенционирања, помоћи експерата, школовања, невладине организације и слично). Све то наравно заврши у уништењу властите привреде, неподношљивим платним дефицитима и дуговима, распродајама природних и јавних добара. И ту је крај. То је већ колонијализам...
Препоруке:
25
0
8 понедељак, 16 децембар 2013 16:21
Gangula
Cetiri osnovne faze ideoloske subverzije drustva, su sledece:

* Demoralizacija
* Destabilizacija
* Kriza
* Normalizacija

Juri Bezmenov / Specijalista za propagandu u SSSR:u i odbegli Agent KGB:a Procitajte njegovu Knjigu "Love letter to America" a mozete pogledati serijal u pet delova na Youtubu upisite "Ideological subversion of western society" u sedam delova.

http://www.youtube.com/watch?v=RYw5aovtB28
Препоруке:
19
0
9 понедељак, 16 децембар 2013 16:41
софи
Интересантан текст који побуђује на размишљање. Елита у правом смислу више не постоји. Код нас је више реч о публицитету појединих ,,интелектуалаца'' које медији представљају као елиту. Наша ,,елита'' је верник у сопствене привилегије, а не објективна и промишљена схватања.
Једна замерка аутору: имали сте одличну шансу и да понишаните на неке ,,интелектуалце'', али нисте. Тиме сте, уствари, показали суштину ствари.
Ја ћу Вам помоћи: Зец, Ћулибрк, Радојка и др.
Препоруке:
15
0
10 понедељак, 16 децембар 2013 17:41
Deda Djole
Ovo je LEPO NAPISAN, nasminkan tekst

Ali onako, passe-partout.
Nigde primera naseg virtualnog intelektualca.
Ni definicije reci INTELEKTUALAC
ni definicije reci VIRTUELNI

Jel to neko ko sedi za kompjuterom ?
Neko u beloj kosulji sa kravatom ?
Neko ko radi u naucnom institutu ?
Препоруке:
4
21
11 понедељак, 16 децембар 2013 18:52
Troglavski
http://www.youtube.com/watch?v=5j8C7dNFsyo

kusturica na RT
Препоруке:
11
0
12 понедељак, 16 децембар 2013 19:25
Г.С.
Ако сте мислили на интелектуалце који се појављују на друштвеним мрежама,попут неких наших министара и министарки,јасно је о чему причате.То не даје тражени ефекат,слично као када бисте великом броју људи одржали говор после ручка а они сви поспани.Много бољи ефекат би се постигао у дуелима на ТВ-у.Нашем друштву је неопходан такав начин сучељавања мишљења.
Што се тиче друштвених мрежа,оне се могу селективно користити,нпр. you tube је супер, но неке од њих се следеће године,нпр.Фејсбук,наплаћивати одређену цену онима који желе да их види већи број људи.Линкедин ће бити добра мрежа за склапање послова....
Препоруке:
4
2
13 понедељак, 16 децембар 2013 19:41
Дринко Кончаревић
Просто и једноставно. Деловање виртуелних интелектуалаца осећа се на сваком кораку. Уништимо их. Како? Не поштујмо дипломе било ког степена образовања већ праве резултате нечијег рада. Не поштујмо витуелне ауторитете. Не поштујмо било чији его ако прелази у област другог егоа. Не поштујмо оне који траже да сузбијамо свој его у својој сфери. То што неко прича ово и оно нека прича. Ако нема конкретног резултата који је у складу са основним човековим потребама, све што нуди може да окачи мачку о реп. Наравно, уз један услов. Потребно је да добије сагласност за качење од стране друштва за заштиту животиња. Животиње у Србији су боље заштићене него грађани Србије. А све због виртуелности.
Препоруке:
12
1
14 понедељак, 16 децембар 2013 20:08
nn
Bravo za tekst!
Препоруке:
10
0
15 понедељак, 16 децембар 2013 20:19
Pol Korektan
Deo I.

Pošto postoji virtuelni intelektualac /kasnije V.I./, tada postoje intelektualci koji to nisu? Osobinu virtuelnosti uglavnom povezujete sa *terminskim kapitalizmom*/ pomalo zaboravljena sintagma/. Na primeru jednog događaja koji je na tragu Vašeg promišljanja pokušaćemo da Vam postavimo pitanja o prirodi Vašeg poimanja V.I.
U galeriji ''O3on'' je upriličena izložba, kustos i jedan od izlagača je slikar Momčilo Trajković / http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/427536/Slobodan-Trajkovic-Da-li-je-dovoljno-da-budem-srecan-samo-zato-sto-sam-ziv /.On nas uvodi u problematiku izložbe ovom rečenicom:''...Hteo sam da ruševine prikažem na način da ih vidimo kao tlo bogato uspomenama i otvoreno za nove mogućnosti i interpretacije. ''Ako je vaš V.I.van konteksta za drugim /mogućim intelektualcima/ tada su i 'ruševine' apsolutne ruševine. Mi ne mislimo o ruševinama u Nemačkoj, na primer, koje će postati fabrike ili zgrade za stanovanje već naš doživljaj fenomena vezujemo za lično iskustvo.
Препоруке:
1
4
16 понедељак, 16 децембар 2013 20:54
Grgur
Trebalo je da vrhunski intelektualci budu nasi semafori u nasem svakodnevnom
zivotu. Bukvlno, kada nam upale crveno svetlo, da stanemo. Na zelemo da krenemo i sve tako u zivotu. Nazalost, ta, nazovimo je, intelektualna elita, dosla je u posed nerazumnih i bahatih ljudi koji su ih placali da nam pale pogresna svetla, umesto crvenih zelena a umesto zelenih crvena, i tako nas svesno gurali u propast zarad nekih sitnih para. Nebi bila nikakva steta takve "intelektualce" postrojiti uza zid i potrositi koji redenik. To uopste nije mnogo u odnosu na zlocine koje su pocinil prema ovom jadnom narodu a da za te zlocine nisu odgovarali do danasnjih dana. Ono, sto je u celoj prici najtragicnije, oni se i dalje u medijima pojavljuju kao nekakva intelektualna elita. Valjalo bi da ih neko upita samo jednu stvar: Zasta ste vi gospodo zasluzni?
Препоруке:
9
0
17 понедељак, 16 децембар 2013 21:02
Pol Korektan
Deo III.

Besperspektivnost budi intelektualca pa ovaj pomišlja kako nije sve u redu i da bi trebao da od V.I. postane nešto drugo, da prvo popuni svoje biće drugom vrstom misli pa da potom popuni i činije / u simboličkom i doslovnom smislu /. Međutim mi smo svedoci da su činije prazne, kao što smo svedoci da od ruševina ne postaju zgrade koje koriste ljudima / bar ne u Srbiji /. Da li je, ako imamo u vidu ovu dvojnost - za prazne činije i ruševine koja bude entuzijazam Vaš V.I. odgovoran? I koliko? Kako da akumulira potenciju za rad na izgradnji ruševina i ispunjavanju praznih činija kada sistem/i/ to nikako ne dozvoljavaju?
Šta V.I. ostaje nego da bude to što jeste dok se ne pojavi neki V.I. sposoban da vidi svu hipokriziju svoga položaja/ što se kod M.Trajkovića implicite da naslutiti/? Da bi se sagledao položaj V.I. svakako treba imati u vidu dvostruku prirodu otpora:''... Otpor počinje lokalno./M.Fuko/. Ali rukovodi se univerzalnim etičkim načelima.
Препоруке:
4
0
18 понедељак, 16 децембар 2013 21:25
Sten
@Дринко Кончаревић
Ko ce da ocenjuje sta je to "конкретног резултата" kako rekoste? Pa oni i danas nagradjuju jedni druge za izuzetne rezultate.
Препоруке:
8
0
19 понедељак, 16 децембар 2013 21:50
Sten
@Pol Korektan
V.I. je verovatno sposoban da radi i neki drugi posten i odgovoran posao, ali se neminovno opredeljuje za "leba bez motike". Da li bi se onda moglo govoriti o neeticnom intelektualcu? Verujem da je autor clanka izabrao pravi termin koji odslikava nemoralnost onoga ko se deklarise kao intelektualac uzivaluci sve privilegije koje to donosi, a drustvo ga, iz ovih ili onih razloga, tako i tretira. Vi ste to sveli na borbu za opstanak mada je najcesce u pitanju manjak svesti ili kako autor lepo rece radi se o virtuelnom intelektualcu, a pojasnjeno to je intelektualac koji raspolaze svim osim moralom a cesto ni intelektom. I da ne duzim, intelektualca ne cini dobra plata nego intelekt.
Препоруке:
8
0
20 понедељак, 16 децембар 2013 22:12
Гале
Капитализам ствара тзв. техничку интелигенцију, а Фамилија управља шта ће и како да се учи на престижним факултетима и колеџима, када су друштвене науке у питању. Тако имамо читаве генерације осакаћених друштвених делатника који се залажу за слободно тржиште, класични испрани мозгови.
Препоруке:
14
0
21 понедељак, 16 децембар 2013 22:30
Дринко Кончаревић
@Sten
Нема потребе да неко оцењује или дефинише оно што је очито, конкретно. Нпр. пољопривредник посеје и пожање жито. То је конкретно. Он рачуна на конкретан износ новаца. То на његову жалост више није конкретно, него виртуелно. А зашто је виртуелно? Зато јер су виртуелни интелектуалци осмислили конкретан начин да опљачкају сељака... Страшно је сазнање да ти виртуелни стручњаци боље живе од жита него онај који га је произвео. Данас сам, онако успут, слушао пренос из Скупштине. Скупштина Србије је пуна виртуелних посланика. Једна посланица је казала како ће будући нараштаји бити поносни на чињеницу да су рођени као грађани "еу". О дуговима које праве данашњи политичари није рекла ни реч. Једно је сигурно. Плаћаће их поносни грађани "еу" из бивше Србије. Други би да школује стране студенте. У сваком мало већем месту, он би отворио Универзитет. Студенти ће му вероватно бити азиланти. То што немамо привреду, основу науке, није важно. Итд. Избори што пре али без виртуоза виртуалности ...
Препоруке:
16
2
22 понедељак, 16 децембар 2013 23:37
Pol Korektan
Pol Korektan@
@ Sten
Ukoliko Vam nije jasno šta ste pročitali , nije nužno da se producirate tekstom. Vaše ime i pamet ćemo, bez sumnje, videti na mestu gde oni imaju svrhu i efekta.
Препоруке:
3
4
23 уторак, 17 децембар 2013 03:52
Sten
@Pol Korektan
Cini se da se Vasa korektnost zavrsava na pseudonimu.
I slazem se s Vama, nisam se ni trebao javljati. To je bio moj trenutak slabosti prouzrokovan mojom altruistickom naivnoscu. Cesto mi se ucini da neki od komentatora nisu ni svesni onoga sto pisu u svojim komentarima. Pokusao sam samo da vas motivisem, bez zelje da se upustam u detaljiniju anlizu, da jos jedanput procitate ono sto pisete ne bi li uocili protivrecnosti od kojih vrvi Vas komentar.
Ni pismenost Vam nije jaca strana, ne samo zato sto ste nesposobni da na jednostavan i razumljiv nacin artikulisete svoje misli pa sami sebe zbunjujete, nego ne znate ni pravopis. U jeziku koji koristimo za komenterisanje na NSPM ne postoji rec "producirati". Tudjica koja je prihvacena u srpskom je "produkovati.
I nije istina da "se ja produciram", verovatno ste zeleli da kazete da ja produkujem teks. Cak i kada biste upotrebili pravu srpsku rec proizvoditi to ne bi bilo ispravno, jer na srpskom se tekst samo pise.
Препоруке:
6
0
24 уторак, 17 децембар 2013 12:23
Pol Korektan
Takva reakcija je i očekivana ; da nam pokažete kako Vam sujeta stoji ispred razuma. Inače - tipično za ljude koji nemaju nikakve argumente validne za temu koja se promišlja jeste da počnu da traže razne pravopisne ''anomalije'' u tuđim tekstovima kao da su oni odlučujući za ono što ''oponent'' misli. To su već potezi o kojima ne bih dalje pisao ...
Препоруке:
1
4
25 уторак, 17 децембар 2013 13:47
Невенка
Не знам зашто се стално противите слободном тржишту.
Да ли је то зато што сте уплашени, да на слободном тржишту нисте много вредни ?
 
Препоруке:
0
5
26 уторак, 17 децембар 2013 15:48
kaca
Sjajan tekst! Cestitke autoru.
Nasa zemlja je primer nad primerima virtualnih intelektualaca, ostrascenih i sa zastavom u rukama: SLOBODNO TRZISTE ,neshvatajuci da koncept koji nam plasiraju i sa kojim masu, dugorocno gledano radi protiv njih i nas, a u interesu TRECEG .
Препоруке:
5
0
27 уторак, 17 децембар 2013 16:36
Sten
@Pol Korektan
Moj prvi komentar je bio argumentovan, a drugi je samo prirodna reakcija na niske udarce koje koristite u nedostatku argumenata kako biste diskvalifikovali "oponenta". Pokusavate da mi osim sujete pripisete i neargumentovanost, a sami ne navodite ni jedan argument. Cesto koriscena taktika skrivanja svojih nedostataka pripisujuci ih drugima. I pismenost je vazna ne samo kao pokazatelj intelektualnosti, nego i indikator sposobnosti razmisljanja. Sposobnost razmisljanja je uslovljena i obrazovanjem, pa ne biva da je polupismen covek i obrazovan.
Препоруке:
7
0
28 уторак, 17 децембар 2013 16:51
Sten
@Невенка

Problem je sto je slobodno trziste utopisticka kategorija, ako govorite o trzistu slobodne konkurencije, a ako ste protiv drzavne trzisne regulative onda treba da imate na umu da interesi drzave nisu uvek saglasni interesima trzisnih ucesnika. Realno, ni komunizam ne bi imao nikakve mane, ali nije moguc.
Препоруке:
5
0
29 уторак, 17 децембар 2013 22:15
фристајло
Mamon Veličanstveni
Svi ste vi moji vernici! I pismeni i nepismeni! Pametni i glupi! Kad su pare u pitanju, svi ste isti! Meni je prosto teško da odlučim ko je gori...HAHAHAHAHAHA

Мислим да се теби може помоћи, али- не смеш да прескачеш терапију....
Препоруке:
7
0
30 уторак, 17 децембар 2013 23:51
Турас
Господине "Чамџићу"дали сте икада поверовали -у западно друштво као демократско ? Ја сам живео у многим з.државама .Све је под контролом власти.Услов за успешан развој друштва није "демократија".Ње нема .Зо је обмана као што смо приметили у задњим вековима .Тако је и са интелектуалцима -овим виртуалним .Прави су они који своје интелектуалне вредности безусловно стављају -слободном вољом- у корист друштва . И то чине јер воле свој народ .Сва друге приче су управо приче.
Препоруке:
6
0
31 среда, 18 децембар 2013 10:59
феудалац
уторак, 17 децембар 2013 23:51
Турас
Господине "Чамџићу"дали сте икада поверовали -у западно друштво као демократско ? Ја сам живео у многим з.државама .Све је под контролом власти.Услов за успешан развој друштва није "демократија".Ње нема .


Ја сам скоро уверен да је услов "хомеинизација" друштва. Превасходно мислим на шите, не суните-који су већином амерички слугерај и топовско месо истих.

Људи су покварени и злобни у суштини (види Кант- Radical evil). Или повратак неких средњевековних пракси. Много је било наравно злоупотреба, али намакање пекара/преваранта у воду, такођер жене која оговара,...и није лоше решење.
Препоруке:
1
5

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер