Početna strana > Rubrike > Dokumenti > Američko-srpski odnosi - "Napredak kroz partnerstvo"
Dokumenti

Američko-srpski odnosi - "Napredak kroz partnerstvo"

PDF Štampa El. pošta
Bela kuća   
četvrtak, 01. septembar 2016.
Bela kuća
Kabinet Potpredsednika
Za objavljivanje odmah
16. avgust 2016.
 

Potpredsednik DŽo Bajden je posetio Beograd 16. avgusta da bi odao počast i dao novu potvrdu od strane SAD snažnim bilateralnim odnosima, našoj stalnoj opredeljenosti za demokratski i ekonomski razvoj Srbije i našem zajedničkom cilju - članstvu Srbije u Evropskoj Uniji.

Partneri u bezbednosti

Ove godine se obeležava desetogodišnjica pristupanja Srbije programu Partnerstvo za mir NATO-a. Sjedinjene Države stalno iskazuju čvrstu i doslednu podršku naporima Srbije da ojača svoje odnose sa NATO-om. Cenimo, pogotovo, posvećenost Srbije multilateralnim naporima u cilju pobede nad ISIL-om i borbi protiv međunarodnog terorizma. Naš bilateralni Program državnog partnerstva, predvođen  Nacionalnom gardom Ohaja, pokrenut je 2006. godine, predstavlja temelj naših bezbednosnih veza i pružio je efikasnu platformu za razvoj dinamičnih i bliskih odnosa između naših oružanih snaga. Na sličan način, Sjedinjene Države i Srbija ostvaruju partnerstvo već više od devet godina kroz naš program Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke (International Military Education and Training – IMET) koji omogućava da srpski i američki oficiri i podoficiri treniraju zajedno i uče jedni od drugih u našim najprestižnijim vojnim školama.

Sjedinjene Države duboko cene i nastavljaju da podržavaju doprinos Srbije globalnim naporima u održavanju mira, pa smo stoga u avgustu 2016. isporučili 19 visokomobilnih višenamenskih terenskih vozila (HMMWV / hamera) Srbiji za srpske jedinice koje učestvuju u operacijama UN širom sveta. Ovo dovodi do 40 ukupan broj hamera isporučenih u okviru našeg programa Inostranog vojnog finansiranja (Foreign Military Financing – FMF), kroz koji je od 2011. godine realizovano više od 8,6 miliona $ pomoći Srbiji u oblasti bezbednosti, a za modernizaciju odbrane i obuku. Kao partner u Globalnoj inicijativi za mirovne operacije (Global Peace Operations Initiative – GPOI) od 2011. godine, Srbija je dobila dodatnih 9,7 miliona $ američke bezbednosne pomoći, čiji je cilj poboljšanje sposobnosti Beograda za obuku i raspoređivanje mirovnih snaga. Od kada je postala proaktivni partner GPOI Srbija je uvećala za više od 10 puta svoj doprinos mirovnim operacijama UN. Konačno, u julu, Srbija je pomogla SAD u ostvarivanju jednog od svojih ključnih spoljnopolitičkih i humanitarnih ciljeva, time što je prihvatila zbrinjavanje dva bivša zatočenika iz pritvorskih objekata Gvantanamo Bej.

Partneri u razvoju

Amerika je već dugo posvećena ekonomskom i demokratskom razvoju u Srbiji i širem regionu Balkana. Od 2001 - 2015. godine, SAD su uložile više od 728 miliona $ u stimulisanje ekonomskog rasta, jačanje pravosudnog sistema i promovisanje dobrog upravljanja u Srbiji. Projekti uključuju partnerstvo direktno sa Vladom Srbije radi jačanja firmi privatnog sektora u 12 opština u ekonomski nerazvijenim regionima južne i jugozapadne Srbije, i radi stvaranja radnih mesta i podsticanje malog biznisa kroz podršku Opportunity banke Srbije, koja pruža male zajmove klijentima koji ne mogu dobiti pristup finansijskim uslugama tradicionalnih banaka. Javno-privatno partnerstvo pruža stručnu obuku ženama da poboljšaju kvalitet svojih sposobnosti u skladu sa potrebama industrije u Sremskom okrugu u Srbiji.

Naši programi pomoći dobrom upravljanju sarađuju sa organizacijama civilnog društva i vladinim agencijama kako bi se poboljšala primena novog Zakona o zaštiti uzbunjivača u Srbiji. Grantovi Komisije za demokratiju (Democracy Commission) daju podršku slobodi informisanja, kampanjama podizanja svesti i javnog zagovaranja u borbi protiv korupcije, dok Akademija za žensko liderstvo (Women’s Leadership Academy)  podržava žene lidere u nastojanju da se poveća procenat žena u lokalnim samoupravama i da se insistira na ostvarivanju rodne ravnopravnosti u političkim procesima. Pored toga, mi razvijamo programe pomoći medijima, koji će podržati nezavisnost medijskih regulatornih tela, posmatranje medija od strane civilnog društva, poboljšati sposobnost javnosti da analizira medijski sadržaj i poboljšavati mogućnosti nezavisnih medija za proizvodnju i distribuciju istraživačkog i kvalitetnog novostnog sadržaja.

U partnerstvu sa Vladom i pravosuđem Srbije, mi jačamo vladavinu prava u Srbiji, pomažući da se poboljša transparentnost, efikasnost i profesionalnost pravosudnog sistema. Naša pomoć ključnim nezavisnim agencijama jača njihove sposobnosti i povećava javnu odgovornost. Mi pružamo podršku civilnom društvu da efikasnije interaguje sa vladom i zastupa javni interes.

Od završetka sukoba na Balkanu 1990-ih, vlada SAD je obezbedila preko $ 900 miliona u regionu da se obezbede trajna rešenja za izbeglice i raseljena lica, uključujući povratak, lokalnu integraciju, kao i pružanje humanitarne pomoći da se ublaže patnje i podrži samoodrživost. U Srbiji, ovim sredstvima je pružena pomoć za više od 50.000 raseljenih i izbeglih porodica koji su se sklonile u Srbiju tokom balkanskih ratova i sukoba na Kosovu, putem obezbeđenja stanovanja, pravne pomoći, zaposlenja i drugih vidova podrške. Pored toga, od 2015. godine, SAD su reagovale na širu evropsku migrantsku krizu sa više od 67 miliona $ podrške naporima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) da pruži zaštitu i humanitarnu pomoć za više od milion migranata i izbeglica koji su na zapadnobalkanskoj ruti putovali kroz Srbiju. Pored toga, kroz Fond za kompleksne krize (Complex Crisis Fund – CCF), Amerika je obezbedila $ 2 miliona za ublažavanje uticaja migranata na lokalne zajednice i poboljšanje koordinacije odgovora između pružalaca usluga iz vlade i civilnog društva.

Partneri u biznisu

Od 2001. godine, preduzeća iz SAD investirala su oko 3,8 milijardi $ u Srbiji, stvarajući ili štiteći preko 16.000 srpskih radnih mesta. Ključni američki investitori su KKR, Ball Packaging, Cooper Tires i Coca-Cola. U Srbiji deluje i veoma aktivna Američka privredna komora, sa 195 članova iz svih sektora srpske privrede. Američke kompanije imaju aktivne programe korporativne socijalne odgovornosti, kojima uzvraćaju i doprinose razvoju zajednica u kojima rade. Kompanije kao što su Eaton, Apatinska pivara i Actavis dale su doprinos svojim zajednicama kroz kampanje javnih usluga, obrazovne i ekološke inicijative, kao i medicinske donacije.

Partneri u pravdi

Od 2003. godine, Sjedinjene Države su u partnerstvu sa Srbijom da bi se u njoj poboljšala vladavina prava i borba protiv korupcije, kao i da bi se modernizovale njene institucije za sprovođenje zakona, odnosno organi prinude. Ciljana pomoć pravosuđu Srbije, Visokom savetu sudstva i Pravosudnoj akademiji podstiče profesionalizaciju sudija i osoblja, pojačava odgovornost i nezavisnost, modernizuje praksu. Sjedinjene Države finansiraju i nadgledaju nekoliko programa koji rade blisko sa srpskim tužiocima, sudijama i organima prinude, pružajući podršku u zakonodavnim i strukturnim reformama, obuci, regionalnoj saradnji i tehničkoj pomoći. Sjedinjene Države su potrošile $ 40 miliona dolara na te programe, u cilju pružanja ekspertskih saveta preko rezidentnih pravnih savetnika, implementiranja profesionalnih programa obuke i obezbeđivanje donacija opreme. Sve ove aktivnosti imaju za cilj poboljšanje pravosuđa, tužilaštva i agencija, odnosno organa prinude Srbije, tako da bolje mogu da se uhvate u koštac sa kompleksnim i transnacionalnim kriminalom, uključujući korupciju, prevare, organizovani kriminal i terorizam. Ovi napori su bili kritični u razvoju odeljenja za zaštitu svedoka, službe za istragu ratnih zločina i Mreže za operativnu analizu (Operational Analysis Network), koja olakšava obaveštajno vođene krivične istrage.

Naši rezidentni pravni savetnici su takođe pomogli srpsku vladu da izvrši važne reforme pravnog sistema, uključujući Zakon o krivičnom postupku, sa vodećom ulogom  tužioca, Zakon o zaštiti uzbunjivača i Zakon o policiji. Podrška Sjedinjenih Država Pravosudnoj akademiji u Srbiji, stvorila je značajne kapacitete važne za proces pristupanja Evropskoj uniji. U februaru, Srbija je usvojila revolucionarni zakon o povraćaju imovine žrtava Holokausta koje nemaju naslednika, jedan od prvih takve vrste u Evropi, koji predviđa restituciju jevrejske imovine, eksproprisane tokom Holokausta, iako nema naslednika ni zahteva za povraćaj.

Partneri u obrazovanju i kulturi

Najjače veze između SAD i Srbije nastavljaju da budu neposredne veze između ljudi. Više od 20.000 Srba poseti Sjedinjene Države svake godine, a skoro 1.000 srpskih studenata pohađa univerzitete u SAD. Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju snažan program kulturne i obrazovne razmene sa Srbijom, sa više od 3.500 učesnika prošle godine. Svake godine, naš FLEX program dovodi četrdeset srednjoškolaca iz Srbije u Sjedinjene Države da žive u porodicama domaćina i pohađaju škole u SAD tokom cele školske godine. Naš Fulbrajtov program je aktivan od 2001. godine i neguje akademsku razmenu i zajednička istraživanja u nizu oblasti, uključujući pravo, ekonomiju, informacione tehnologije i medicinu. Naši American Corners u Beogradu, Bujanovcu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Subotici i Vranju pružaju mogućnosti Srbima da uče engleski jezik i da se upoznaju sa kulturom i obrazovnim mogućnostima SAD. Oni takođe pružaju platforme za interakciju između gostujućih predavača i izvođača iz SAD i građana svih uzrasta u Srbiji. Naš International Visitor Leadership Program je obezbedio perspektivnim srpskim liderima mogućnosti za istraživanje američkog iskustva u svojim izabranim poljima, kao i da izgrade trajna prijateljstva sa američkim kolegama.

Link ka originalu:

https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/08/16/fact-sheet-us-serbia-relations-progress-through-partnership

Preveo i priredio Vladimir Kršljanin

    

 

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner