Početna strana > Rubrike > Dokumenti > Predlog „Sporazuma o normalizaciji odnosa Republike Kosovo i Republike Srbije“
Dokumenti

Predlog „Sporazuma o normalizaciji odnosa Republike Kosovo i Republike Srbije“

PDF Štampa El. pošta
„Vlada Kosova“   
utorak, 18. decembar 2018.

Prema nacrtu sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova sa Srbijom koji je predložila vlada Ramuša Haradinaja, u koji je N1 imao uvid, Srbija i Kosovo bi se međusobno priznale kao suverene države koje pristaju da se podržavaju u međunarodnim organizacijama uključujući UN.

Dve strane bi se, prema sporazumu, obavezale na političku, privrednu i društvenu saradnju kroz vladine i nevladine strukture radi zaštite i unapređenja interesa naroda obe države rukovodeći se potrebom za unapređenje mira, tolerancije, interkulturalnog i međureligijskog poštovanja i dijaloga među svim zajednicama. Mehanizmi će biti obezbeđeni za poštovanje ljudskih prava građana obe države, a biće uspostavljene zajedničke strukture za rešavanje pitanja preostalih iz rata kao što su reparacije, nestali, seksualno nasilje i ratni zločini.

Srbija i Kosovo bi, prema nacrtu sporazuma, uspostavile zajednički fond za akademske, istraživačke projekte i razmene mladih. Strane su saglasne da se u institucijama javnog obrazovanja Kosova organizuju predavanja na srpskom i na albanskom, uključujući one institucije obrazovanja koje rade u okviru nastavnih planova Srbije na Kosovu.

Obe strane će podržati pravo izbeglica i raseljenih lica na povratak i povraćaj imovine.

Srpska zajednica na Kosovu bi imala specifična prava garantovana ustavom i zakonima koji mogu biti izmenjeni samo glasovima većine manjinskih poslanika.

Kosovo će uspostaviti Zajednicu srpskih opština u skladu sa ustavom ali će njen statut biti podnet Ustavnom sudu na procenu, kaže se u nacrtu sporazuma.

Kosovo se obavezuje da uspostavi multietničku policiju, a u opštinama u kojima su Srbi većina, komandire policijskih stanica i podstanica će postavljati MUP po preporuci lokalnih vlasti.

Srpska zajednica će imati pravo na sopstvene medije i na informisanje na sopstvenom jeziku, a vlasti Kosova se obavezuju da ne ometaju aktivnosti srpske zajednice u lokalnim, regionalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama.

Srbi će imati pravo na najmanje dva zamenika ministra, dvoje sudija Ustavnog suda i dva člana Pravosudnog saveta kao i na 15 odsto sudija Vrhovnog suda, jedno mesto člana Centralne izborne komisije i mesto potpredsednika opština u kojima nisu u većini.

Beograd i Priština bi formirale zajedničku ratnu arhivu u kojoj će se prikupljati dokazi o žrtvama rata, ratnim zarobljenicima, žrtvama seksualnog nasilja i drugoj društvenoj i materijanoj šteti.

Srbija bi pojačala napore u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina protiv kosovskih Albanaca, a Kosovo bi prihvatilo primenu obaveza i ustavnih i pravnih odredbi Specijanog suda za ratne zločine na Kosovu.

Obe strane se obavezuju da uspostave mehanizme za kompenzaciju žrtavama zločina tokom rata.

Nacrt (na engleskom) pogledajte na linku ispod:

Kosovski nacrt sporazuma

(N1)

 

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner