Početna strana > Rubrike > Dokumenti > Tekst "Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske", koju su potpisali Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović
Dokumenti

Tekst "Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske", koju su potpisali Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović

PDF Štampa El. pošta
Dokumenti   
ponedeljak, 20. jun 2016.

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potpisaće danas "Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja".

N1 ekskluzivno donosi tekst deklaracije u kojoj se navodi da je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države, aktivno pokrenu ili ubrzaju sledeći procesi.

Ti procesi su: unapređenje bilateralne zaštite manjina - srpske u hrvatskoj i hravtske u Srbiji na osnovu Sporazuma između Srbije i crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori potpisanog 15. novembra 2004. godine u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Saveta Evrope 10. novemnra 1994. godine.

Druga tačka konvencije navodi da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava.

"Dve države nemaju nikakvih teritorijalnih zehteva, a u slučaju da bilateralni pregovori u razumnom vremenu ne uspeju, obe države su spremne da svoj teritorijalni spor iunesu pred međunarodne pravosudne institucije".

Treća tačka Deklaracije je saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. godine u Beču a četvrta saglasnost da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

U nastavku deklaracije se navodi da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize kao i da su spremne da aktivno i koordinirano deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

"Obe države su spremne da aktivno učestvuju u zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima EU",  navodi se na kraju deklaracije.

Videti još:

Mandatar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja

(N1) 

 

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner