Početna strana > Rubrike > Dokumenti > Zaključci sa Pete sednice Skupštine AP KiM - Srbi da bojkotuju prištinske institucije, izabrani na nelegalnim izborima da podnesu ostavke
Dokumenti

Zaključci sa Pete sednice Skupštine AP KiM - Srbi da bojkotuju prištinske institucije, izabrani na nelegalnim izborima da podnesu ostavke

PDF Štampa El. pošta
Skupština AP KiM   
petak, 12. septembar 2014.

Zaključci sa Pete sednice Skupštine AP KiM, održane 10. septembra 2014. godine 

1. Pozivanje i izdavanje naloga za hapšenje predsednika opštine Zubin Potok, gospodina Slaviše Ristića i drugih od strane Euleks policije, zbog navodno izvršenih teških krivičnih dela, jasno i nedvosmisleno potvrđuje da je krajnji cilj da se preostali srpski narod zastraši i primora na iseljavanje sa KiM.

2. Poslanici i rukovodstvo Skupštine AP Kim u više navrata su javno iskazali zabrinutost i neslaganje sa državnim vrhom R. Srbije  i međunarodnom zajednicom povodom postignutog Briselskog sporazuma. Naime, iznet je jasan stav da je Briselski sporazum štetan za srpski i ostali nealbanski narod, da je obavezujući samo za srpsku srtanu i da implemtentacija sporazuma znači iseljavanje Srba sa KiM. Kao primer naše tvrdnje, treba navesti tzv. Zajednicu srpskih opština, čije se nadležnosti ne znaju i koja do današnjeg dana nije formirana.

3. Neusvajanjem zakona o amnestiji po Briselskom sporazumu, od strane tzv. parlamenta Kosova, ostavljen je prostor tzv. institucijama Kosova i međunarodnoj zajednici za nezakonito pozivanje, hapšenje i pritvaranje Srba i ostalih nealbanaca, koji su se borili za očuvanje države Srbije na KiM. Ovakav scenario je već primenjen i primenjuje se u Hrvatskoj i BiH sa ciljem da se Seri ne bi vratili na svoja vekovna ognjišta.

4. Učestvovanje Srba i ostalih nealbanaca na lokalnim i parlamentarnim izborima po zakonima tzv. R. Kosova nije ništa drugo do priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti KiM i dodatno ohrabrenje albanskih separatista i terorista da dalje zastrašivanje i progon Srba vrše kroz tzv. institucije Kosoca. Nažalost, u tome ih zdušno podržavaju i aktivno učestvuju Euleks misija, neke međunarodne organizacije, ambasade na KiM, kao i Srbi koji učestvuju u institucijama tzv. države Kosova.

5. Da bi se od daljeg progona, zastrašivanja i nezakonitog hapšenja zaštitio preostali srpski narod na KiM, pozivamo sve one koji su izabrani na lažnim i montiranim kosovskim izborima (tzv. gradonačelnici, odbornici, poslanici) da podnesu neopozive ostavke i na taj način daju svoj doprinos očuvanju države Srbnije na KiM i da prekinu svaki vid saradnje sa Euleks misijom, nevladinim i drugim organizacijama koje se zalažu sa potpunu nezavisnost Kosova.

6. Od državnog vrha i institucija R. Srbije zahtevamo da pruže svaki vid podrške u pomoći svojim građanima, koji su nezakonito optuženi, uhapšeni i pritvoreni, da prekinu dalju implementaciju Briselskog sporazuma i da prestanu sa obmanama, prevarama i davanjem lažnih obećanja sopstvenom narodu i da ne hapse svoje građane i predaju ih na milost i nemilost tzv. pravosudnom sistemu Kosova, gde pravde za Srbe nema.

7. Od predsednice Narodne skupštine R. Srbije zahtevamo da raspiše lokalne izbore na KiM, u opštinama gde su odlukama Vlade Repulike Srbije nelegalno raspuštene skupštine opštine i obrazovani privremeni organi (Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić). Time bi se omogućilo ponovo uspostavljanje lokalnih samouprava po zakonima i važećem Ustavu R. Srbije i prekinulo bezvlašće i samovolja pojedinica koji su na privremene funkcije došli preko stranačkih organa i koji svoje pozicije podređuju ličnim i partijskim interesima.

8. Poziva se Ustavni sud R. Srbije da što hitnije sprovede i okonča postupak ocene ustavnosti „Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa“ između Vlade Srbije i Privremenih institucija samouprave u Prištini od 19. aprila 2013. godine, odnosno da pokrene i sprovede postupak po inicijativi za ocenu ustavnosti, kako Zaključka Vlade kojim je prihvaćen Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa 05 brojh 02-3570/2213. od 22. 4. 2013. godine, tako i odluke Narodne skupštine Republike Srbije o prihvatanju izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, uz posredovanje Evropske unije, uključujući i proces implementacije postignutih dogovora od 26. aprila 2013.

Podržava se podnošenje Inicijative za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti četiri odluke Vlade Republike Srbije od 10. 9. 2013. o raspuštanju skupština opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

9. Pozivamo srpski i ostali nealbanski narod na slogu, jedinistvo i potpuni bojkot tzv. institucija Kosova i da daju punu podršku radu u funkcionisanju skupštini AP KiM kao jedinoj legalnog i legitimnoj instituciji na KiM, koja je konstituisana po zakonima i Ustavu Republike Srbije.

Kosovska Mitrovica

10. 9. 2014.

Predsednik Skupštine AP KiM

Dobrosav Dobrić

 

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner