Početna strana > Hronika > 387. dan rata u Ukrajini: Jan Gagin - Ruske jedinice preuzele kontrolu nad 70 odsto teritorije Bahmuta. Vazdušna opasnost u Kijevu, napad dronovima
Hronika

387. dan rata u Ukrajini: Jan Gagin - Ruske jedinice preuzele kontrolu nad 70 odsto teritorije Bahmuta. Vazdušna opasnost u Kijevu, napad dronovima

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. mart 2023.

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 387. dan. Nastavljaju se borbe na svim delovima fronta, a ukrajinske snage trpe velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Snage PVO oborile su dron iznad Krima. Poljska se sprema da u najskorije vreme preda Kijevu četiri lovca MiG-29.

21:38 17.03.2023

Vazdušna opasnost u Kijevu, napad dronovima

Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevu, kao i u nekoliko regiona na severu i istoku Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se precizira, reč je o Černigovskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Lokalni mediji javljaju i da se napadi sprovode, između ostalog, i dronovima.

19:46 17.03.2023

Ruska vojska kontroliše 70 odsto teritorije Artjomovska

Ruske jedinice preuzele su kontrolu nad 70 odsto teritorije Artjomovska, saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Takođe je rekao i da su ukrajinski vojnici pokušali da organizuju kontraofanzivu i da uđu u grad sa strane Časova Jara, međutim, ruska vojska je uspela da osujeti te planove.

„U tom potezu se nagomilala velika grupacija vojske, čak i u samom Artjomovsku trenutno se nalazi oko 10.000 ukrajinskih vojnika“, dodao je on.

15:54 17.03.2023

Amerika neće slati lovce Ukrajini

Amerika nije promenila stav po pitanju slanja lovaca F-16 Ukrajini, oni neće biti isporučeni, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu odbranu pri Beloj kući DŽon Kirbi.

On je tim rečima prokomentarisao odluku Slovačke po pitanju slanja lovaca Ukrajini i da li će ona uticati na stav Vašingtona.

„To je bilo suverena odluka Slovačke koja ne utiče na naše odlučivanje ni po kom pitanju“, rekao je Kirbi.

Podsetimo, Slovačka je odobrila slanje lovaca MiG-29 Ukrajini. Naime, Slovačka ima na raspolaganju 11 tih lovaca koji više nisu u upotrebi, a prema planu, jedan bi trebalo da ostane sačuvan u muzeju, tako da Ukrajini bi moglo da se isporuči preostalih 11.

13:49 17.03.2023

Ruske snage sprečile su pokušaje nekoliko ukrajinskih vodova da napuste Artjomovsk. Kako je rekao lider DNR Denis Pušilin, ruske jedinice napreduju ka centru grada, istiskujući protivnika ka severnom i južnom pravcu.

13:49 17.03.2023

Ruske jedinice uspele su da se utvrde u kombinatu AZOM u Artjomovsku, u toku je prodiranje po dubini industrijske zone, izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

12:13 17.03.2023

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Na delu fronta oko Donjecka likvidrano je 135 ukrajinskih vojnika, tri oklopna vozila, sistem „grad“, haubica D-30, skladište municije 53. mehanizovane brigade.

- U pravcu ka južnom Donjecku i Zaporožju snage Kijeva su u poslednja 24 sata izgubile 65 vojnika, dva oklopna vozila i drugu tehniku.

- Na hersonskom delu fronta likvidirano je 25 ukrajinskih vojnika, 10 vozila, dva oklopna, sistemi „grad“ i „akacija“.

- Kod naselja Mirno u Harkovskoj oblasti otkriven je položaj i uništen ukrajinski radar 36D6.

- Ka Kupjansku ukrajinske snage su posle ruskih udara izgubile 40 vojnika.

- Na delu fronta kod Krasnog Limana u poslednja 24 sata likvidirano je preko 70 ruskih vojnika, jedno vozilo pešadije i haubica D-30.

- Ruska PVO je istovremeno uništila 14 dronova, pet projektila „himars“ i raketu sistema „Točka-U“.

11:55 17.03.2023

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo izjavio je da je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa, koja je uništena na Kahovskoj brani, izvela najveći pokušaj prelaska preko Dnjepra.

Pored toga, Saljdo je istakao da ruski obaveštajci redovno prodiru na desnu obalu Hersonske oblasti, koji je pod kontrolom ukrajinske vojske i nanose štetu neprijatelju.

10:36 17.03.2023

Slovačka Vlada odobrila je predaju lovačkih aviona MiG-29 Ukrajini, saopštio je vršilac dužnosti premijera Eduard Heger.

Pored toga, u citiranoj izjavi premijera u bratislavskom izdanju „Pravda“ navodi se da će Kijevu biti predati i PVO sistemi „Kup“.

10:09 17.03.2023

09:15 17.03.2023

Ukrajinske snage i danas granatiraju Donjeck.

09:12 17.03.2023

Evropska unija spremna je na samoubistvo zbog SAD i služi njihovim interesima, rekao je u intervjuu za Sputnjik lider francuske partije „Patriote“ Florijan Filipo.

„Naša politika nije usmerena na dobro naroda. EU je spremna čak na samoubistvo zbog SAD“, rekao je Filipo komentarišući katastrofalne posledice antiruskih sankcija po Evropu.

On je istakao da zbog tih sankcija strada običan narod.

„Oni izdaju svoj narod. Nema nikakvog racionalnog objašnjenja, to što se dešava je pravo bezumlje“, kaže Filipo.

Prema njegovom mišljenju, Francuska bi mogla da bude most između anglo-američkog sveta i sveta BRIKS, ali umesto toga izabrala je da bude američka kolonija.

08:46 17.03.2023

Ukrajina planira da počne proizvodnju nuklearnog goriva koje će zameniti rusko, saopštilo je Ministarstvo energetike te zemlje na društvenim mrežama.

„Prema planu, ‘Energoatom’ planira da u roku od tri godine pokrene sopstvenu liniju proizvodnje nuklearnog goriva“, preciziralo je Ministarstvo.

Prema saopštenju, Ukrajina je već počela proizvodnju komponenti za blokove serije VVER-1000, a kasnije je u planu i proizvodnja goriva i za blokove VVER-440.

Projekat treba da realizuju „Energoatom“ u okviru saradnje sa američkom kompanijom „Vestinghaus“.

Ukrajina je, sa prestankom korišćenja ruskog nuklearnog goriva, prešla na nuklearno gorivo američkog proizvođača „Vestinghaus“.

07:27 17.03.2023

Ukrajinske snage sve aktivnije primenjuju oružje zapadne proizvodnje na delu fronta kod Kupjanska, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR Andrej Maročko.

Prema njegovim rečima, odredi koriste bešumne minobacače. Granate lete bez zvuka zbog čega nema mogućnosti za pravovremeni odgovor.

U pitanju je poljski minobacač LMP– 2017, a koriste ga grupe od 30 vojnika.

Maročko je ranije rekao da je u oblast kod Artjomovska stigla velika partija zapadnih protivtenkovskih raketnih kompleksa NLAW.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner