Početna strana > Hronika > 653. dan rata u Ukrajini: Ministarstva odbrane Rusije: Ukrajinska vojska izgubila 155 vojnika u DNR-u. Uništena 43. mehanizovana brigada, ukrajinska vojska izgubila oko 260 vojnika za 24 sata u rejonu Kupjanska i Krasnog Limana
Hronika

653. dan rata u Ukrajini: Ministarstva odbrane Rusije: Ukrajinska vojska izgubila 155 vojnika u DNR-u. Uništena 43. mehanizovana brigada, ukrajinska vojska izgubila oko 260 vojnika za 24 sata u rejonu Kupjanska i Krasnog Limana

PDF Štampa El. pošta
subota, 09. decembar 2023.

Specijalna operacija ruske vojske, 653. dan. Nastavljaju se borbe na više delova fronta. Pripadnici ruskih snaga Zapadnog vojnog okruga su uspešno neutralisali protivnika na kupjanskom pravcu.

13:16 09.12.2023

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska je uništila skladište municije u rejonu Harkov Voločanska, a uništena je vojna infrastruktura na aerodromu Kuljbakino u Nikolajevskoj oblasti;

- Oružane snage Rusije su nanele grupne napade visokopreciznim oružjem na pogone za porizvodnju oružja za raketne sisteme „oljha“, „grad“, kao i za operativno-taktičke rakete „grom“;

- U pravcu Kupjanska su jedinice grupe „Zapad“ uništile 43. mehanizovanu brigadu ukrajinske vojske i tehnike, kao i 113. brigadu teritorijalne odbrane u Harkovskoj oblasti;

- Ukrajinska vojska je izgubila 105 vojnika, tri automobila i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;

- U Donjeckoj Narodnoj Republici je ukrajinska vojska izgubila 155 vojnika, uništena su dva oklopna vozila i tri automobila;

- U pravcu Donjecka su jedinice grupe „Jug“ odbile pet napada ukrajinske vojske, 200 ukrajinskih vojnika je ubijeno i ranjeno, oštećena su dva oklopna vozila, dva automobila, haubica „Msta-B“;

- Ukrajinska vojska je za 24 sata u rejonu Kupjanska i Krasnog Limana izgubila oko 260 vojnika;

- U okolini Zaporožja je ruska vojska porazila ukrajinsku vojsku u naseljima Stepnogorsk, Pjatihatki, Verbojevo i Rabotino;

- Ruska PVO je uništila 11 ukrajinskih dronova u Luganskoj Narodnoj Republici, Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti.

12:40 09.12.2023

Rusija ne bi trebalo da računa na to da će se Nemačka i Zapad povući i da više neće biti u mogućnosti da pružaju finansijsku i vojnu podršku Ukrajini, izjavio je nemački kacelar Olaf Šolc.

„U trenutnoj situaciji, govorimo o vrlo jasnoj poruci, koju daju svet, Evropa i Nemačka. Ona bi trebalo da zvuči ovako: ne treba računati na to da ćemo se povući, da nećemo moći da obezbedimo ono što Ukrajini treba sa njenih 46 miliona stanovnika“, rekao je Šolc.

On je, ipak, tokom izlaganja na kongresu Socijaldemokratske partije Nemačke priznao da pružanje finansijske i vojne pomoći Ukrajini predstavlja veliki izazov za Nemačku.

09:26 09.12.2023

08:07 09.12.2023

U Hersonu, koji je pod kontrolom Kijeva, oštećen je važan infrastrukturni objekat, naveo je šef lokalne administracije Aleksandar Prokudin. Objekat je bio na meti ruskih napada tokom noći.

08:00 09.12.2023

Neodređenost po pitanju američke vojne pomoći sprečava Ukrajinu da planira aktivnosti na frontu, piše „Njujork tajms“.

„Ukrajina ne može da planira nekoliko meseci unapred jer ne zna na koliko municije može da računa“, rekao je za američki dnevnik analitičar Centra za strateška i međunarodna istraživanja Maks Bergman i dodao da to vodi ka haosu.

U članku se podseća da su u Vašingtonu već počeli da smanjuju pakete pomoći Kijevu – vrednost nabavljenog ili isporučenog naoružanja Kijevu krajem septembra pala je na nekoliko stotina miliona dolara, što je neuporedivo manje u poređenju sa 2,8 milijardi početkom januara.

List navodi i da su SAD krajem novembra obećale Kijevu oružje u vrednosti od 100 miliona dolara, a 6. decembra od 175 miliona. Novinari smatraju da Pentagon pokušava da rastegne preostala sredstva na što duži vremenski period.

„Američka vojna pomoć Kijevu je na izdisaju a to se na frontu ogleda u manjku municije“, navodi list reči još jednog analitičara Majkla Kofmana.

07:33 09.12.2023

Norveški vojnici, usled straha da bi ukrajinski sukob mogao da eskalira, sprovode obuke na kojima treniraju i sahrane, s ciljem da ojačaju duh vojske i psihološki se pripreme za potencijalni konflikt, objavio je NRK.

07:26 09.12.2023

Kijev namerno stvara lažni narativ o tome da će Rusija napasti Poljsku posle pobede nad ukrajinskim snagama, smatra analitičar poljskog portala "Misl Polska" Jan Engelgard.

"Postoji tzv. zvanični narativ i uverenje javnog mnjenja da će poraz Ukrajine značiti da će se Poljska sigurno naći na udaru Rusije, a to je lukavi propagandni potez Kijeva", naveo je autor.

Engelgard ističe da ukrajinske vlasti to rade kako bi obezbedile da se nastavi isporučivanje pomoći sa Zapada i to bez prekida.

Autor članka smatra i da će Zapad uskoro morati da odustane od pomoći Kijevu po principu "pomagaćemo dokle god bude potrebno", da će biti prinuđeni da prihvate mirovni sporazum po uslovima Rusije i prekinu ekspanziju NATO na istok.

07:21 09.12.2023

Ruske vazdušno-desantne snage su primenom bespilotne letelice uništile ukrajinski kvadrokopter kod Artjomovska, rečeno je Sputnjiku u Ministarstvu odbrane.

07:19 09.12.2023

Pripadnici grupe "Jug" uništili su uporište 79. desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske, rekao je načelnik pres centra Vadim Astafjev.

07:03 09.12.2023

Jedinice ruskog Zapadnog vojnog okruga uništile su samohodnom haubicom uporište ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, rečeno je za Sputnjik u ruskom Ministarstvu odbrane.

Posade udarnih helikoptera Ka-52 uništili su sakrivene položaje ukrajinskih snaga na tom pravcu.

I tenkisti ZVO uništili su skladište ukrajinske tehnike na istom delu fronta.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner