Početna strana > Hronika > Aleksandar Bocan Harčenko Kristoferu Hilu: Američka bahatost frapira, cilj im je slom Rusije i dezintegracija Srbije
Hronika

Aleksandar Bocan Harčenko Kristoferu Hilu: Američka bahatost frapira, cilj im je slom Rusije i dezintegracija Srbije

PDF Štampa El. pošta
sreda, 06. decembar 2023.

 Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko reagovao je na izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila o Zajednici srpskih opština navodeći da je očigledan otvoreno neprijateljski stav Vašingtona prema suverenoj Srbiji.

Harčenko kaže da glavna poruka Amerikanca frapira bahatošću – trebalo bi da Srbi naprave "nekoliko ustupaka" Prištini u zamenu za stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

"Radi se o 'sitnicama': dozvoliti kosovskim Albancima da budu 'međunarodno prepoznati' (treba čitati: pomiriti se sa 'nezavisnošću' Prištine) i normalizuju 'situaciju na granici' (drugim rečima, da prepuste pokrajinske Srbe sudbini)", kaže Harčenko.

Radi se o 'sitnicama': dozvoliti kosovskim Albancima da budu 'međunarodno prepoznati' (treba čitati: pomiriti se sa 'nezavisnošću' Prištine) i normalizuju 'situaciju na granici' (drugim rečima, da prepuste pokrajinske Srbe sudbini)

Dodaje da je u pitanju nastojanje da se obesmisli ne samo Rezolucija 1244 SB UN koja je temelj za rešavanje kosovskog pitanja, već i Briselski sporazumi iz 2013. i 2015. o formiranju ZSO.

"Mnogo toga razotkriva i 'naredba' Beogradu da preispita dobre odnose sa Moskvom. Razlog je, navodi američki ambasador, što Rusija 'ne zna šta želi u Ukrajini'. Da podsetimo: zadatke demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine definisao je predsednik Ruske Federacije u februaru 2022. godine. Ovi zadaci biće ostvareni u interesu zaštite civilnog stanovništva Donbasa i izgradnje sistema jednake i nedeljive bezbednosti u Evropi i Evroatlantskom regionu", napominje ruski ambasador.

Sa druge strane, pita Harčenko, koji su ciljevi varvarskih zločina koje svakodnevno čine militanti oružanih snaga Ukrajine nad civilnim stanovništvom Donbasa?

Generalno, ma kako se gospodin Hil i njegovi drugovi ubeđivali u suprotno, sve je očiglednija besperspektivnost politike Zapada usmerene ka slomu Rusije i dezintegraciji Srbije. Zalog toga je postojanost i doslednost Moskve i Beograda u promovisanju nacionalnih interesa, kao i proširenje obostrano korisne saradnje između naših država i drugih zemalja svetske većine

"Koji su ciljevi doslednog pustošenja Ukrajine od strane zapadnjaka finansiranog novcem američkih i evropskih poreskih obveznika – uprkos činjenici da je prednost nacističkog režima u Kijevu 'na bojnom polju' objektivno nedostižna? Vašingtonu i njegovim satelitima očigledno je sve teže da odgovore na ova pitanja – nije iznenađujuće što njihovi predstavnici kukavički beže od multilateralnih sastanaka, uključujući i nedavni sastanak Ministarskog saveta OEBS-a u Skoplju", ukazuje ruski ambasador.

Slična pitanja izazivaju i napori SAD i NATO da se naoružavaju i obučavaju tzv. Kosovske bezbednosne snage. U stvari, napominje Harčenko, ilegalna kvazi-vojska se sastavlja od onih koji ne kriju svoj kontinuitet sa terorističkom Oslobodilačkom vojskom Kosova i gaje velikoalbanske ideje – što je potvrđeno tokom nedavnih događaja KBS-a u Prištini.

"Generalno, ma kako se gospodin Hil i njegovi drugovi ubeđivali u suprotno, sve je očiglednija besperspektivnost politike Zapada usmerene ka slomu Rusije i dezintegraciji Srbije. Zalog toga je postojanost i doslednost Moskve i Beograda u promovisanju nacionalnih interesa, kao i proširenje obostrano korisne saradnje između naših država i drugih zemalja svetske većine", zaključuje Harčenko.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner