Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Si Đinping ove godine u poseti Srbiji. Odnosi Srbije i Kine na istorijskom vrhuncu
Hronika

Aleksandar Vučić: Si Đinping ove godine u poseti Srbiji. Odnosi Srbije i Kine na istorijskom vrhuncu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 26. februar 2024.

Snažno verujem u budućnost odnosa Srbije i Kine, koji su na istorijskom vrhuncu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti povodom obeležavanja lunarne Nove godine. Ističe da će Srbiju u toku ove godine posetiti kineski predsednik Si Đinping. Ambasador Li Ming ističe da se čelično prijateljstvo Srbije i Kine podiže na viši nivo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečanost u Vili Mir za ambasadora Kine u Srbiji Li Minga i njegove saradnike, povodom obeležavanja lunarne Nove godine.

"Ovo je Srbija" u izvedbi kineskih diplomata

Na kraju svečanosti diplomate kineske ambasade izvele su pesmu Ovo je Srbija.

"Za dobre želje nikad nije kasno, iako je kineska lunarna Nova godina stupila 10. februara, danas na izmaku praznika upućujem vam srdačne čestitke i najbolje želje za napredak Kine i blagostanje kineskog naroda", rekao je Vučić na početku obraćanja.

Naveo je da, zmaj, kako kažu, simbolizuje blagost i plemenitost, a drvo rast i evoluciju.

"Uvereni smo da će vaša zemlja u godini 'Drvenog zmaja' sa istom snagom i mudrošću nastaviti putem napretka", rekao je Vučić i istakao da snažno veruje u budućnost odnosa Srbije i Kine.

Odnosi Srbije i Kine na istorijskom vrhuncu

On je rekao da su odnosi Srbije i Kine dobili novi kvalitet zajedničkim zalaganjem u gotovo svim oblastima i da su na istorijskom vrhuncu.

"Za dalje jačanje saradnje, posebno na ekonomskom planu, od izuzetnog značaja je nedavno potpisani sporazum o Slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom, na koji smo mi u Republici Srbiji izuzetno ponosni. Želim ovom prilikom da vam se zahvalim na snažnoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije, poštovanju normi međunarodnog javnog prava i povelji Ujedinjenih nacija. Republika Srbija uvek će dosledno poštovati princip jedne i jedinstvene Kine i uvek možete računati na podršku naše zemlje", poručio je Vučić.

Napomenuo je da su tri kineske kompanije tri najveća izvoznika iz Republike Srbije i da znači da, kako je rekao, u ogromnoj i fantastičnoj meri Kinezi doprinose razvoju i napretku naše zemlje. I beskrajno vam hvala na tome, dodao je Vučić.

Kina u teškim trenucima bila uz Srbiju

On je još jednom zahvalio Kini za to što je u teškim trenucima bila uz Srbiju.

"Možete da računate, mi smo mala zemlja, ali taj glas za poštovanje pravila i međunarodnog javnog prava, povelje UN, ali glas i za prijateljstvo u teškim trenucima uvek ćete imati u našoj Srbiji", poručio je Vučić.

Naveo je i da je u razgovoru sa velikim kineskim direktorom i ministrom spoljnih poslova Vangijem dobio potvrdu da će kineski predsednik Si Đinping ove godine posetiti Srbiju, ali da još ne može da govori o datumima.

"I želim sada pred svima da i javno kažem da sam dobio potvrdu u razgovoru sa velikim kineskim direktorom i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem, ali ne mogu još o datumima da govorim, da će ove godine našu zemlju, dakle u godini 'Drvenog zmaja', posetiti naš iskreni prijatelj i veliki lider, ne samo Narodne Republike Kine, već rekao bih jedan od najznačajnijih svetskih lidera, naš iskreni prijatelj kojeg želimo da dočekamo u najboljoj atmosferi i na najlepši mogući način Si Đinping", rekao je Vučić u obraćanju.

Ambasador Li Ming: Čelično prijateljstvo dižemo na viši nivo

Ambasador Kine Li Ming istakao je da su predstavnici Kine u Srbiji počastvovani prijemom na visokom nivou.

“Time pokazujete prijateljstvo prema kineskom narodu, iskazujete ljubav prema kineskoj kulturi. To nam je veliki podsticaj. Najdublja zahvalnost vašem gestu. Sumirali ste istorijski razvoj“, rekao je ambasador u obraćanju predsedniku Vučiću i prisutnima.

Ambasador Li Ming rekao je povodom proslave lunarne Nove godine da dve prijateljske zemlje treba da ulože još više snage u promovisanje kinesko-srpske saradnje i čelično prijateljstvo podignu na još viši nivo.

"Veoma smo dirnuti i počastvovani što nam je danas predsednik Vučić, odvojivši svoje dragoceno vreme u sred državnih obaveza, priredio prijem na visokom nivou kineske Nove godine Zmaja", rekao je Ming u Vili Mir.

Naveo je da Vučić time pokazuje prijateljstvo prema kineskom narodu, pridaje veliku važnost odnosima Kine i Srbije i iskazuje ljubav prema kineskoj kulturi kao i poverenje u rad ambasade i kineskih kompanije što je, prema rečima Minga, veliki podsticaj.

"Odnosi naše dve zemlje pod strateškim vođstvom dva lidera i ličnim zalaganjem, neprekidno donose bogate proizvode. U oktobru prošle godine predsednik Vučić je, predvodivši srpsku delegaciju učestvovao na Trećem međunarodnom forumu 'Pojas i Put' i sastao se sa predsednikom Kine Si Đinpingom", rekao je on.

Podsetio je i da su početkom ove godine dvojica predsednika u nekoliko navrata razmenili čestitke izražavajući tada najsrdačnije praznične želje.

Ekonomska saradnja dve države plodonosna

Ističe da je ekonomska saradnja dve države plodonosna, te da je ukupan iznos robne razmene prevazišao 6 milijardi evra.

"Naša ekonomsko-trgovinska saradnja takođe je prosperitetna, a ukupan iznos robne razmene u prošloj godini premašio je 6,1 milijardu američkih dolara dok su kineske kompanije tri najveća izvoznika Srbije, čime dominiraju u izvozu ostvarujući obostranu korist", rekao je Ming.

Dodao je da se saradnja u kulturnoj razmeni takođe intenzivira kao i da je Vučić kineskom narodu čestitao kinesku novu godinu prenoseći tada srpsko prijateljstvo.

"Prvog dana po kineskoj Novoj godini, u najgledanijoj informativnoj emisiji vestima u 19 časova, emitovana je novogodišnja čestitka predsednika Vučića, čime je zadobio 100 miliona kineskih obožavalaca i pratilaca", rekao je on.

Ming je podsetio i da je uoči praznika Lampiona emitovan intervju predsednika Vučića u kome je on naglasio čvrstu podršku principu jedne Kine i izneo duboke utiske i sećanje na vreme zajedničke borbe protiv pandemije, predstavljajući kineskoj publici lepu Srbiju.

"Treba čvrsto da budemo na pravoj strani istorije, da uložimo još više snage u promovisanje kinesko-srpske saradnje i naše čelično prijateljstvo podižemo na još viši nivo", rekao je on.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner