Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić za američki „Njuzmaks“ o KiM: Želimo jasan signal administracije SAD i EU
Hronika

Aleksandar Vučić za američki „Njuzmaks“ o KiM: Želimo jasan signal administracije SAD i EU

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. septembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom gostovanja u jutarnjem programu "Wake Up America" na američkoj televiziji "Njuzmaks", da se jako plaši eskalirajućih mera koje je nedavno preduzeo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i poručio da Beograd očekuje "jasan signal" administracije SAD i EU.

Aleksandar Vučić je istakao da se jako plaši “eskalirajućih mera koje je nedavno preduzeo Kurti“ i da se plaši da će to ponoviti sutra, prekosutra, svaki dan.

Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema s kojima je svet danas suočen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručio da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema s kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić, ističući da je na delu primena dvostrukih aršina.

Vučić je u jutarnjem programu američke televizije, gde je razgovarao s voditeljem Robom Finertijem i bivšim izaslanikom SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, rekao da Kurti sve to radi samo da isprovocira Srbe i istakao da ne zna šta da očekuje.

"Video sam da je američki državni sekretar Entoni Blinken reagovao, da je EU reagovala, ali to nije urađeno dovoljno jako da bi se Kurti ubedio da zaustavi ovakve provokacije", poručio je Vučić.

Na pitanje novinara da li smatra da bi reakcije morale da budu snažnije, Vučić je rekao da bi Beograd želeo da vidi "jasan signal administracije SAD i Evropske unije.

Predsednik Srbije ukazao je da kad god treba da reaguju, "nebitno ko je krivac, čija je nešto krivica, uvek se obe strane pozivaju na odgovornost".

Upitao je šta je krivica Srbije i šta to ona nije uradila što je od nje traženo i ocenio da kada postoji tako "birokratski rečnik", ne zna kako to da se reši i to postaje pravi problem.

Podsetio je i na pregovarački proces između Beograda i Prištine koji se vodi posredstvom EU i primetio da su postojale dobre namere administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, posebno, kako je naglasio, kada je reč o primeni Vašingtonskog sporazuma.

"Ali, onda je druga strana to odbacila", istakao je Vučić.

"Sporazum iz Brisela potpisan pre više od 10 godina"

Podsetio je i da je sporazum iz Brisela potpisan pre više od 10 godina i da je, prema njemu, Priština imala obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, ali je istakao da to nije uradila.

Na pitanje novinara kako komentariše zabrinutost međunarodne zajednice imajući u vidu da je Kurti naišao na kritike NATO, SAD i EU i da je EU rekla da obe strane rizikuju svoje odnose sa EU zbog krize na KIM, Vučić je podsetio da je prošle nedelje održana nova runda dijaloga u Briselu na kojoj je pred Srbiju izneto pet zahteva i uslova.

"Mi smo pozitivno odgovorili na svaki od ovih zahteva, 100 odsto", rekao je Vučić.

S druge strane, kako je ukazao, Kurtiju je postavljeno samo jedno pitanje, a to je da li će formirati Zajednicu srpskih opština, što je i njegova obaveza.

"On nije odgovorio pozitivno", ukazao je Vučić.

Podsetio je da je dan kasnije objavljeno saopštenje šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i drugih u kojem je za neuspeh dijaloga okrivljen Kurti i njegov režim.

"Ali posle toga smo došli do ovog poziva obema stranama. Mi nismo ništa loše uradili", rekao je Vučić.

Na konstataciju Grenela da deluje kao da na velikim multilateralnim sastancima svi pričaju sa Vučićem o odnosu Beograda i Prištine i pitanje da li bi bilo bolje da se priča o, kako je naveo, "neverovatno rastućoj srpskoj ekonomiji", Vučić je rekao da veruje da je razgovor o ekonomiji najbolji pristup i najbolja osnova za budućnost.

"Srbija će poštovati odluke naroda SAD"

Na pitanje da li bi narod Srbije i međunarodna zajednica prihvatili Trampa kao predsednika ako bi on ponovo došao na čelo SAD, Vučić je rekao da će Srbija poštovati odluke naroda SAD.

Istakao je da ga za Trampovu administraciju vezuju samo dobra iskustva.

"Ne mogu da kažem nijednu lošu reč o tome", istakao je Vučić.

Rekao je da kada je bio u Vašingtonu, nije bio u lakoj poziciji, ali da su Trampov zet i osnivač kompanije "Afiniti partners" DŽerard Kušner, bivši savetnik predsednika SAD za bezbednost Robert O'Brajan i sam Grenel razgovarali sa srpskom delegacijom po dva i po ili tri sata.

"Oni su pokazali svoju posvećenost. Oni su sarađivali sa nama, bez obzira na to da li smo bili saglasni oko svega. Nismo. Ali oni su hteli da nas saslušaju i to smo mnogo cenili. To je moje iskustvo i to ne mogu da zaboravim", zaključio je Vučić.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner