Početna strana > Hronika > Aljbin Kurti: Evropski predlog najvažniji projekat posle Drugog svetskog rata. Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu diskriminisani i ugnjetavani
Hronika

Aljbin Kurti: Evropski predlog najvažniji projekat posle Drugog svetskog rata. Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu diskriminisani i ugnjetavani

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. mart 2023.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti istakao je da bi na sastanku koji će danas biti održan u Ohridu strane u dijalogu trebalo da izraze nadu i optimizam za normalizaciju odnosa i da taj susret treba shvatiti ozbiljnije, piše makedonski "Alsat".

"Evropski predlog je najvažniji politički i ekonomski projekat i najvažniji istorijski i geopolitički projekat Evrope i rekao bih za ceo svet, posle završetka Drugog svetskog rata. Zato sastanak treba shvatiti mnogo ozbiljnije. Zato ponavljam da ću biti posvećen, konstruktivan i kreativan, ali to, naravno, ne mogu da garantujem za drugu stranu“, izjavio je Kurti.

Kurti je naveo da Albanci sa juga Srbije žele da budu deo dijaloga, dodajući da na Balkanu "ne može biti izabranog naroda i naroda čije dostojanstvo i prava vrede manje od drugih ljudi".

"Reciprocitet, simetrija i ravnoteža veoma su važan deo normalizacije odnosa između 'Kosova' i Srbije. Znate da u Preševu, Medveđi i Bujanovcu Albanci ne mogu da koriste ni albansku nacionalnu zastavu, ni državnu zastavu 'Kosova'. Oni su diskriminisani, nedovoljno zastupljeni, ugnjetavani i eksploatisani", naglasio je Kurti.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je naveo i da "Kosovo" želi da NATO i EU budu što zastupljeniji na Balkanu.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner