Početna strana > Hronika > Američki kongresmen Mardžori Tejlor Grin: Rat u Ukrajini može dovesti do toga da dolar prestane da bude svetska valuta. Vašington da zaustavi sukob, „proksi rat“ između SAD i Rusije najkorisniji je za Kinu
Hronika

Američki kongresmen Mardžori Tejlor Grin: Rat u Ukrajini može dovesti do toga da dolar prestane da bude svetska valuta. Vašington da zaustavi sukob, „proksi rat“ između SAD i Rusije najkorisniji je za Kinu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 30. januar 2023.

Rusija, pod teškim zapadnim sankcijama, pokazuje celom svetu da ni američko prijateljstvo, ni dolar, koji rizikuje da izgubi status svetske valute, nisu potrebni za trgovinu i prosperitet, saopštila je kongresmen Mardžori Tejlor Grin.

"Sukob u Ukrajini može dovesti do toga da dolar prestane da bude svetska valuta. Zbog sopstvenog samopouzdanja i `borbe za spas demokratije` u Ukrajini, koja nije deo NATO-a, Rusija pod teretom teških sankcija dokazuje celom svetu da im ne trebaju američki dolari ili prijateljstvo za trgovinu i prosperitet“, navela je Tejlor Grin.

Ona je sugerisala da je „proksi rat“ između Sjedinjenih Država i Rusije u Ukrajini najkorisniji za Kinu i pozvala Vašington da zaustavi sukob.

"Stvaraju se novi savezi između Rusije, Kine, Irana i mnogih drugih, uključujući OPEK. Kina želi da postane krajnja vojna i ekonomska supersila, i možda će biti kasno da se izbaci sa ove putanje", sugerisala je ona.

Mišljenje Tejlor Grin nije popularno u Vašingtonu, gde, kako je rekla, „ratnohuškači nastavljaju da se klade na poraz Rusije svim sredstvima i svim sumama“.

"Danas, Kina je najbrže rastuća vojna sila u svetskoj istoriji, a mi crpimo resurse, klackajući se na ivici Trećeg svetskog rata sa Rusijom. Amerika, Rusija i Ukrajina su osuđene na propast ako se svi oštro ne okrenemo sebi i ne radimo na našim greškama. Ako ne, svi ćemo izgubiti i Kina će pobediti", navela je ona.

 Ona je podsetila da je glasala protiv „svakog centa“ pomoći Ukrajini i zahtevala „javnu reviziju“ 113 milijardi dolara već opredeljenih za ovu namenu.

(Vostok)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner