Početna strana > Hronika > Američki senator Robert Menendez i njegova supruga optuženi za mito
Hronika

Američki senator Robert Menendez i njegova supruga optuženi za mito

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. septembar 2023.

Protiv američkog demokratskog senatora iz Nju DŽerzija Roberta Menendeza i njegove supruge podignuta je optužnica da su uzeli mito u gotovini, zlatnim polugama i luksuznim automobilima za niz koruptivnih radnji, uključujući da je on koristio svoj uticaj na Odbor za spoljne poslove Senata, čiji je predsednik, u korist autoritarne vlade Egipta.

Pretresom kuće optuženog para pronađeno je 100.000 dolara u zlatnim polugama i 480.000 dolara u skrivenoj gotovini, saopštili su tužioci, koji su najavili optužbe skoro šest godina nakon što je raniji krivični postupak protiv njega okončan sa neodlučnom porotom.

Senat je saopštio da je Menendez prvi senator u istoriji SAD koji je optužen za dva nepovezana krivična dela. Menendez se suočava sa reizborom sledeće godine u pokušaju da produži svoju karijeru u Vašingtonu dugu tri decenije.

U optužnici se navodi da je Menendez pružio osetljive informacije američke vlade i preduzeo druge korake da tajno pomogne Egiptu, uključujući pisanje pisma u ime Egipta u kojem je naterao druge senatore da ukinu blokadu 300 miliona dolara pomoći toj zemlji.

Tužioci navode da su Menendez i njegova supruga primili stotine hiljada dolara mita od tri poslovna saradnika, Vaela Hane, Hozea Uribea i Freda Daibesa. Takođe je iskoristio svoj uticaj da izvrši pritisak na predsednika da imenuje američkog tužioca za Nju DŽersi koji bi štitio Dejbesa, dugogodišnjeg prijatelja iz Nju DŽersija koji se suočio sa mogućim krivičnim gonjenjem.

Sin kubanskih imigranata, Menendez je obavljao javnu funkciju od 1986. godine, kada je izabran za gradonačelnika Union Sitija u Nju DŽersiju. Bio je poslanik u parlamentu te savezne države i proveo je 14 godina u Predstavničkom domu SAD. Guverner DŽon Korzin je 2006. godine imenovao Menendeza na mesto u Senatu koje je napustio kada je postao guverner.

Menendez je prvi put javno obelodanio da je predmet nove federalne istrage prošlog oktobra. Tužioci su tada odbili da komentarišu, ali su se neki detalji njihove istrage pojavili u novinskim izveštajima i sudskim zapisima.

Sada kada je optužen, Menendez će morati da se povuče sa mesta predsednika Senatskog odbora za spoljne poslove. Pravila demokratskog kluba Senata kažu da svaki član koji je optužen za krivično delo mora da se povuče sa liderske pozicije.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner