Početna strana > Hronika > Analena Berbok: Nemačka ne podržava inicijativu Vladimira Zelenskog da se Rusiji oduzme pravo veta u Savetu bezbednosti UN
Hronika

Analena Berbok: Nemačka ne podržava inicijativu Vladimira Zelenskog da se Rusiji oduzme pravo veta u Savetu bezbednosti UN

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. septembar 2023.

 Nemačka ne podržava inicijativu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se Rusiji oduzme pravo veta u Savetu bezbednosti UN, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Berlin ne podržava inicijativu ukrajinskog predsednika i više puta sam to rekla svojim ukrajinskim pregovaračkim partnerima. Mislim da je ovo važno za diskusiju u Nemačkoj: ne podržavamo sve što Ukrajina nudi našoj vladi", kazala je Berbok u intervjuu za TV kanal ARD. 

Berbok je navela da je potrebno braniti Povelju UN i razmišljati o načinima modernizacije organizacije, kao i da će Nemačka nastaviti da traži stalno mesto u Savetu bezbednosti UN.

"Više puta smo jasno stavili do znanja da se možemo zamisliti i kao stalni član. Međutim, ne u ličnim interesima, već u sklopu obimne modernizacije, koja u većoj meri uzima u obzir realnost 21. veka", naglasila je.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u sredu, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN, ponovio svoju ideju da je "neophodno privremeno obustaviti učešće zemalja koje, po mišljenju ukrajinske strane, vrše agresiju kršeći Povelju UN". 

Osim toga, izneo je svoju viziju reforme svetske organizacije i predložio da se Generalnoj skupštini da pravo da nadglasa veto stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je na početku sastanka rekao da se zbog jedne delegacije krši procedura rada Saveta bezbednosti, time što se govor Zelenskog nameće pre govora lidera Saveta zemalja članica, dok je sam sastanak uz učešće ukrajinskog lidera nazvao "performansom".

Savet bezbednosti UN uključuje 15 zemalja, od kojih su pet (Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD i Francuska) stalne članice, a 10 nestalnih, koje se biraju na dve godine. 

Ranije je generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš rekao da većina zemalja UN prepoznaje potrebu za reformom Saveta bezbednosti. 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da Savet bezbednosti UN treba da se "proširi ne na račun zapadnih zemalja, već na račun predstavnika Azije, Afrike i Latinske Amerike".

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner