Početna strana > Hronika > Anders Fog Rasmusen: Kosovo je prioritet za NATO
Hronika

Anders Fog Rasmusen: Kosovo je prioritet za NATO

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. avgust 2009.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao u Prištini da će Kosovo biti "prioritet u njegovom radu". Rasmusenova poseta Pokrajini dovodi se u vezi sa njegovim planovima da drastično smanji broj vojnika u sastavu KFOR-a.

Novi generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, koji je u posetu Kosovu i Metohiji došao svega nekoliko dana nakon najava da će Alijansa, u nekoliko narednih godina, drastično smanjiti broj vojnika u sastavu KFOR-a, rekao je da će Kosovo biti "prioritet u njegovom radu".

Rasmusen je potvrdio da će biti smanjen broj NATO snaga na Kosovu, što je rezultat poboljšanja stanja bezbednosti, i dodao da će NATO nastaviti da pomaže Bezbednosne snage Kosova.

"Činjenica da sam došao u posetu Kosovu samo nekoliko dana posle preuzimanja dužnosti, jasno pokazuje da će Kosovo imati visoki prioritet u mom radu", izjavio je generalni sekretar posle susreta sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem i ministrom Bezbednosnih snaga Fehmijem Mujotom.

Iako Rasmusenov dolazak na Kosovo ima jasnu poruku, da NATO nije odustao od zadatka koji je preuzeo 1999. godine, izvesno je da se uskoro približava kraj njegove misije, piše Bi-Bi-Si i dodaje da generalni sekretar sada traži odgovarajuću "izlaznu strategiju".

Rasmusen smatra da broj vojnika Kfora može da se smanji jer je u Pokrajini postignut napredak.

"Želim da istaknem da ta odluka predstavlja napredak u bezbednosnoj situaciji na Kosovu. Ona će se sprovesti u skladu sa kontinuiranim napretkom u bezbednosnoj situaciji i mi nećemo donositi odluke koje će negativno uticati na sigurnost na Kosovu", rekao je bivši premijer Danske.

Na početku današnje posete Kosovu i Metohiji, Rasmusen je razovarao sa komandantom Kfora Đuzepeom Emilijem Gajem koji ga je obavestio o stanju bezbednosti i aktivnosti međunarodnih mirovnih snaga.

Generalni sekretar Alijanse će se sastati i sa najvažnijim predstavnicima međunarodne zajednice i lokalnim političkim liderima, a posetiće i sedište multinacionalne brigade sektora Sever u Novom Selu, kod Vučitrna.

Na kraju posete Kosovu i Metohiji, Rasmusen će razgovarati sa novinarima na vojnom aerodromu Slatina, u 18 časova.

Generalni sekretar NATO-a, koji je na toj dužnosti 1. avgusta zamenio holandskog diplomatu Japa de Hop Shefera, na prvoj konferenciji za medije izjavio je da će se tokom njegovog petogodišnjeg mandata, broj vojnika mirovnih snaga na Kosovu i Metohiji drastično smanjiti i ostati samo snage potrebne za eventualne hitne intervencije.

Takav stav Rasmusena je naišao na podršku Prištine i neodobravanje vlasti u Beogradu.

Na Kosovu je trenutno raspoređeno oko 13.000 vojnika KFOR-a. Prema planovima, broj vojnika do kraja godine trebalo bi da se smanji na 10.000, a do kraja sledeće godine, na svega 2.500.

(RTS)