Početna strana > Hronika > AP: Izbori u Beogradu biće ponovljeni nakon protesta zbog izborne krađe na decembarskim izborima - iako je SNS prethodno proglasio pobedu, a predsednik Vučić negirao da je „bilo ikakvih nepravilnosti“
Hronika

AP: Izbori u Beogradu biće ponovljeni nakon protesta zbog izborne krađe na decembarskim izborima - iako je SNS prethodno proglasio pobedu, a predsednik Vučić negirao da je „bilo ikakvih nepravilnosti“

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 03. mart 2024.

Izbori u Beogradu, prestonici Srbije biće ponovljeni nakon protesta zbog navodne izborne krađe na decembarskim izborima, prenosi danas američka novinska agencija Asošijeted pres (AP).

U izveštaju AP se navodi da saopštenje o ponovljenim izborima „dolazi nakon višemesečnih rastućih političkih tenzija koje su izbile nakon što je desničarska Srpska napredna stranka proglasila pobedu na izborima 17. decembra“.

Međutim glavna opoziciona koalicija, Srbija protiv nasilja je to osporila, tvrdeći da im je oduzeta pobeda u Beogradu i da su parlamentarni izbori koji su održani u isto vreme, takođe sporni zbog velikih nepravilnosti, piše AP.

Predsednik Vučić i njegova partija su negirali da je bilo ikakvih nepravilnosti, odbacujući navode o izbornoj krađi kao „izmišljotine usmerene na destabilizaciju Srbije“, prenosi AP.

Međutim međunarodni posmatrači izbora su ranije ove nedelje saopštili da su decembarski izbori održani u „nepravednim uslovima“, delom zbog predsednikovog ličnog učešća i sistemskih prednosti za vladajuću stranku, podseća AP.

Opozicija i pojedini posmatrači lokalnih izbora su tvrdili da su birači iz inostranstva dodavani na biračke spiskove u Beogradu i da su na dan izbora dovezeni autobusima da glasaju za vladajuću stranku, piše u izveštaju agencije.

Dodaje se da je Kancelarija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) precizirala da je glasanje bilo „narušeno oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa“.

Naveden je set preporuka koje Srbija treba da ispuni pre sledećeg glasanja.

Nije još sasvim jasno kada će novi izbori biti održani.

AP prenosi da su opozicioni političari pozdravili izveštaj OEBS uz tvrdnju „da je najava novih izbora pokazala da je Vučićeva stranka poražena u Beogradu“, posle decenijske vladavine.

Srbija je zemlja kandidat za pristup Evropskoj uniji, ali predsednik Vučić se suočava sa optužbama za smanjivanje demokratskih sloboda otkako je došao na vlast pre više od jedne decenije, podseća na kraju izveštaja AP. 

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner