Početna strana > Hronika > Avdulah Hoti: U sklopu Vašingtonskog sporazuma i obaveza koje je preuzelo Kosovo, skijaški centar Brezovica postaće "međunarodni centar"
Hronika

Avdulah Hoti: U sklopu Vašingtonskog sporazuma i obaveza koje je preuzelo Kosovo, skijaški centar Brezovica postaće "međunarodni centar"

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. januar 2021.

 Premijer privremenih institucija Avdulah Hoti izjavio je da će skijaški centar Brezovica "postati međunarodni centar", najavljujući investicije tokom ove godine "u sklopu Vašingtonskog sporazuma i obaveza koje je preuzelo Kosovo".

Detaljan investicioni projekat za Brezovicu, prema rečima odlazećeg ministra ifrastrukture Arbana Abrašija, bio je predstavljen u Vašingtonu, a sporazumom je predviđeno ulaganje od oko 600.000 evra, prenose "Novosti".

U 16 tačaka Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, Brezovica se eksplicitno ne pominje. Stavka "dodatni projekti", pod koju bi možda mogao da se podvede Ski centar, postoji u okviru tačke koja predviđa saradnju dveju strana sa američkom Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj i Uvozno-izvoznom bankom SAD.

Pitanje je, međutim, da li je investicija koju Hoti najavljuje namenjena ski-centru čiji su vlasnici srpske firme ili nekome drugome?

Prema papirima koje poseduje zvanični Beograd, Ski-centar "Brezovica" je u vlasništvu Fonda "Ineks intereksporta a.d." sa učešćem od 82,33 odsto i JP "Skijališta Srbije" sa učešćem od 17,67 odsto.

Prištinske vlasti su 2015, podsetimo, najavile eksproprijaciju zemljišta na Brezovici sa namerom da ga izdaju u zakup stranom investitoru na period od 99 godina. Tada je Fond "Ineks intereksport" podneo žalbu vrhovnom sudu u Prištini, zahtevajući da se stavi van snage odluka o eksproprijaciji nepokretnosti u vlasništvu "Ineksa" na Brezovici. Takođe, Vlada Srbije je upozorila potencijalne investitore da je Ski-centar "Brezovica" na teritoriji AP KiM u vlasništvu Republike Srbije, kao i da je eksproprijacija ovog kompleksa - protivzakonita. Dve godine kasnije vlada u Prištini je ukinula odluku o eksproprijaciji nepokretne imovine, uz objašnjenje da je "projekat propao".

(Sputnik)