Početna strana > Hronika > Barak Obama: SAD žele jaku i naprednu Rusiju
Hronika

Barak Obama: SAD žele jaku i naprednu Rusiju

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. jul 2009.

MOSKVA – Američki predsednik Barak Obama pozvao je Rusiju da prevaziđe nepoverenje iz hladnog rata i uspostavi istinsko partnerstvo sa SAD, i da dve zemlje zajednički spreče širenje nuklearnog oružja i odvrate Iran i Severnu Koreju od daljeg razvoja takvog oružja.

Obama je u obraćanju studentima Više ekonomske škole u Moskvi rekao da su oni „poslednja generacija” koja je rođena u „podeljenom svetu” i istakao da SAD žele „jaku, miroljubivu i naprednu” Rusiju.

Obama je podsetio na reči predsednika DŽona Kenedija da nijedna nacija u celokupnoj svetskoj istoriji nije propatila više od Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu.

Govoreći o antiraketnom štitu u Evropi, američki predsednik je kazao da Vašington ne bi trebalo da instalira antiraketni štit u Evropi, ako bi SAD i Rusija zajedno sprečili Iran i Severnu Koreju da razvijaju nuklearno naoružanje.

„Ako bi pretnja od nuklearnog i balističkog raketnog programa u Iranu bio eliminisan, antiraketni štit iz Evrope bi takođe bio eliminisan. Znam da se Rusija protivi planu za razmeštanje antiraketnog štita i moja administracija ispituje te planove, a ja sam jasno naznačio da je taj štit usmeren da deluje preventivno protiv potencijalnog napada iz Irana i da nema veze sa Rusijom”, istakao je predsednik SAD.

Obama je ocenio da je u 2009. prošlo vreme kada su velike sile mogle da pokazuju snagu dominacijom i demonizovanjem drugih država.

„Dani kada su imperije mogle da prete suverenim državama kao figurama na šahovskoj tabli su prošli. Zato sam pozvao na resetovanje odnosa između SAD i Rusije i to mora biti uzajamno nastojanje američkog i ruskog naroda da nađu zajednički interes i prošire dijalog i saradnju koji mogu dovesti do progresa”, ocenio je Obama.

On se osvrnuo i na situaciju u Avganistanu, istakavši zadovoljstvo zbog pristanka Rusije da dozvoli SAD korišćenje svog vazdušnog prostora za prelet aviona koji će prevoziti opremu i vojnike u Avganistan. „Ni Amerika, ni Rusija nemaju interes da Avganistanom ili Pakistanom upravljaju talibani. Vreme je da ostavimo po strani razlike i da se okrenemo budućnosti u kojoj ćemo svi doprineti bezbednosti u centralnoj Aziji”, rekao je predsednik SAD.

Povodom krize u Hondurasu, Obama je kazao da SAD ne žele da naturaju bilo koju vladu ili politički sistem u nekoj državi, niti da određuju koja partija ili osoba treba da upravlja zemljom.

„Amerika podržava vraćanje demokratski izabranog predsednika Hondurasa, iako je on protiv američke politike. Mi podržavamo njegovo vraćanje, ne zato što se slažemo sa njim, već zato što poštujemo univerzalne principe da narodi biraju svoje lidere”, zaključio je Obama.

(Tanjug)