Početna strana > Hronika > BBC: Dogovor u Kankunu o klimatskim promenama
Hronika

BBC: Dogovor u Kankunu o klimatskim promenama

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 12. decembar 2010.

Na konferenciji UN u meksičkom letovalištu Kankunu postignut je dogovor o borbi protiv klimatskih promena, uključujući osnivanje fonda za pomoć zemljama u razvoju.

Učesnici samita su prihvatili tekst kompromisa koji su izradili meksički domaćini, uprkos prigovorima Bolivije.

U nacrtu dokumenta se navodi da je potrebno dodatno smanjenje emisije ugljen dioksida, mada nije ustanovljen mehanizam za ostvarenje obećanja koje su zemlje dale.

Otpor nekih zemalja prema protokolu iz Kjota je bio predemt spora tokom poslednje nedelje pregovora, mada su diplomate uspele da iznađu kompromis.

Delegati su bučno pozdravili govore predstavnika zemalja koje su izazvale najviše problema tokom pregovora - Japana, Kine i SAD - dok su jedan za drugim izrazili podršku nacrtu dogovora.

Cilj Zelenog klimatskog fonda je da prikupi 100 milijardi dolara do 2020. kako bi se zaštitile siromašne zemlje od posledica klimatskih promena i kako bi im se pomoglo da razviju nove, čistije tehnologije.

Novi Komitet za adaptaciju će pomoći zemljama da ustanove sopstvene planove za zaštitu od klimatskih promena, a ocrtanu su i parametri za finansiranje zemalja u razvoju da smanje krčenje šuma.

Ovaj sporazum je međutim mnogo manji od onog za koji su se mnoge zemlje zalagale na prošlogodišnjem samitu u Kopenhagenu, i nastavljaju da zalažu, jer ostavlja otvoreno pitanje da li su bilo koje od novih mera zakonski obavezujuće.

"Sve u svemu, napravili smo pomak u odnosu na Kopenhagen - sad je drugačije raspoloženje, drugačiji ton", rekla je Tara Rao, viši savetnik organizacije za zaštitu prirode WWF.

Pomak u borbi protiv globalnog zagrevanja

Posle dvonedeljnog zasedanja, delegati na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimi u meksičkom gradu Kankunu usvojili su skroman plan za borbu protiv globalnog zagrevanja.

Više od 190 zemalja usvojile su sporazum koji obuhvata i osnivanje takozvanog "Zelenog klimatskog fonda" vrednog više milijardi dolara koji bi trebalo da pomogne siromašnim zemljama da se suprotstave klimatskim promenama.

Predsednik Meksika Felipe Kalderon pozdravio je to dostignuće, rekavši da je njime promenjeno "osećanje kolektivne nemoći".

Dogovor je postignut bez obzira na protivljenje Bolivije, koja je tvrdila da se njime ne ide dovolno daleko da bi se suzbilo globalno zagrevanje.

Sporazum usvojen u Kankunu obuhvata i mere za očuvanje šuma i razvoj tehnologije čiste energije.

(BBC, VOA)