Početna strana > Hronika > Bela kuća: Imamo sredstava za vojnu pomoć Kijevu za još nekoliko nedelja. Dalja pomoć može biti pod dovedena u pitanje bez odluke Kongresa o dodatnim izdvajanjima
Hronika

Bela kuća: Imamo sredstava za vojnu pomoć Kijevu za još nekoliko nedelja. Dalja pomoć može biti pod dovedena u pitanje bez odluke Kongresa o dodatnim izdvajanjima

PDF Štampa El. pošta
utorak, 26. septembar 2023.

Sjedinjene Američke Države imaju sredstava za vojne isporuke Ukrajini za još nekoliko nedelja, dalja pomoć može biti pod dovedena u pitanje bez odluke Kongresa o dodatnim izdvajanjima, izjavio je koordinator strateških komunikacija u Savetu nacionalne bezbednosti pri Beloj Kući DŽon Kirbi.

On je u intervjuu Si-En-En-u pozvao zakonodavce da požure sa izdvajanjem 24 milijarde dolara, dok se na frontu, prema njegovim tvrdnjama, zadržavaju povoljni uslovi za kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

Kirbi je dodao da se na isporuke oružja Ukrajini negativno može odraziti i „šatdaun“, obustava aktivnosti federalne vlade jer Kongres nije odobrio kompletan budžet za 2024. finansijsku godinu ili kratkoročni. Takva situacija je moguća već 1. oktobra.

„Kad dođe zima, obema vojskama biće otežano manevrisanje, dejstvovanje. Zato mi želimo da ih snabdemo (Oružane snage Ukrajine) svim neophodnim, dok se na kopnu zadržavaju povoljni uslovi“, smatra Kirbi.

Ranije je gotovo 30 kongresmena republikanaca u pismu, čiju je kopiju dobio „Vol strit džurnal“, obavestilo Belu kuću da odbijaju zahtev za izdvajanje 24 milijarde dolara za potrebe Kijeva.

Krajem avgusta Bela kuća tražila je od Kongresa sredstva koja bi pokrila potrebe federalne Vlade u toku usaglašavanja kompletnog budžeta za 2024. finansijsku godinu.

Kratkoročni budžet je osmišljen da spreči obustavu rada Vlade zbog iscrpljivanja sredstava. Takozvani „šatdaun“ moguć je već 1. oktobra, kada u SAD počinje nova finansijska godina. Privremeni budžet treba da bude usvojen do 30 septembra.

Blumberg je, pozivajući se na izvor, objavio da su pregovarači republikanaca i demokrata u senatu blizu dogovora i da bi američka Vlada mogla da nastavi rad nakon 1. oktobra bez „šatdauna“ na 4-6 nedelja. Istovremeno, nije jasno da li će taj dogovor uključiti hitnu pomoć u slučaju prirodnih katastrofa ili pomoć Ukrajini.

Takođe, kongresmenka Mardžori Tejlor Grin izjavila je ranije da će glasati protiv usvajanja kratkoročnog ili dugoročnog budžeta sve dok on bude podrazumevao sredstva za Ukrajinu.

Prvi „abramsi“ stigli u Ukrajinu

Istovremeno, Kirbi je potvrdio da je u Ukrajinu stigla prva partija američkih tenkova „abrams“, a nove isporuke ovih vozila planirane su narednih nedelja.

„Hil“ je ranije objavio da SAD nisu u početku toliko želele da isporuče „abramse“ Ukrajini. Bajdenova administracija je saopštila da tenkovi neće mnogo pomoći Kijevu, zbog teškog održavanja i eksploatisanja, a za njihovu nabavku biće potrebni meseci.

„Njujork tajms“ je izvestio da je u Ukrajinu dostavljeno od osam do deset tenkova. Oni se neće odmah koristiti na bojnom polju, može proći neko vreme do tada, jer ukrajinska vojska najpre mora da obezbedi neophodne elemente podrške za oklopna vozila.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner