Početna strana > Hronika > "Biznis insajder": Identifikovana osoba osumnjičena za slanje potencijalno smrtonosnog pisma američkom predsedniku
Hronika

"Biznis insajder": Identifikovana osoba osumnjičena za slanje potencijalno smrtonosnog pisma američkom predsedniku

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 20. septembar 2020.

Policija je identifikovana ženu osumnjičenu za slanje pisma američkom predsedniku koje je bilo zatrovano smrtonosnim ricinom.

Koverat, koji je verovatno iz Kanade poslat na adresu Bele kuće, presrela je američka policija.

Policija je saopštila da je identifikovala ženu osumnjičenu za slanje pisma, ali nije otkrila detalje, prenosi "Biznis insajder".

Pismo je zadržano u poslednjem vladinom eksternom centru za prijem pošiljki, čime je sprečeno da dospe u Belu kuću.

"Federalni istražni biro i naši saradnici iz američke obaveštajne službe i službe za kontrolu pošte analiziraju sumnjivo pismo, koje je prispelo u centar za pošiljke američke vlade", navodi Ef-Bi-Aj u saopštenju, a prenosi "Njujork tajms". U ovom trenutku nema nagoveštaja da je javna bezbednost ugrožena.

Slična pisma poslata su i organima krivičnog gonjenja u Teksasu, uključujući i jedan zatvor i šerifovu kancelariju. Združena radna grupa za borbu protiv terorizma u

Vašingtonu pokrenula je istragu uz pomoć njujorške policije i Kraljevske kanadske konjičke policije.

Istražitelji su saopštili da nije utvrđena veza između otrovnog pisma i međunarodnih terorističkih organizacija, ne otkrivajući dokaze. Zvaničnici, međutim, kažu da je istraga u ranoj fazi i da za sada ne isključuju nijednu mogućnost.

Ricin je jak otrov koji se dobija od semena biljke ricinus. Otrov je tako jak da je dovoljna količina praha veličine nekoliko zrnaca soli da ubije čoveka u roku od tri do pet dana.

Istorijat napada ricinom

Ovo nije prvi ovakav napad.

Veteran američke mornarice optužen je da je 2018. pokušao da pošalje koverte sa ricinom nekolicini američkih zvaničnika. Vilijam Klajd Alen još čeka suđenje zato što je otkriveno da je slao mahune biljke, a ne prah semena.

Bivši predsednik Amerike Barak Obama takođe je bio na meti napada ricinom. Godine 2013. glumica Šenon Ričardson osuđena je na 18 godina zatvora zato što je poslala pisma otrovana ricinom Obami i Majklu Blumbergu, tadašnjem gradonačelniku Njujorka.

(Sputnjik)