Početna strana > Hronika > Dan žalosti u Srbiji i Republici Srpskoj povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji
Hronika

Dan žalosti u Srbiji i Republici Srpskoj povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji

PDF Štampa El. pošta
sreda, 27. septembar 2023.
Danas je Dan žalosti u celoj Srbiji povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Dan žalosti proglašen je i u Republici Srpskoj. Završena je akcija policijske pretrage u Banjskoj kod Zvečana, rekao je zvaničnik kosovske policije. Selo je četvrti dan pod blokadom, a ulazak je i dalje dozvoljen samo meštanima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće o situaciji na KiM i drugim aktuelnim temama, od 21 sat na Prvom programu RTS-a.

Vučević za RTS: Razočarani smo reakcijom Kfora, dozvolili lov na Srbe

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže za RTS da nakon sukoba u Banjskoj sledi utvrđivanje šta se sve tačno dogodilo, kao i da mnogi srljaju sa zaključcima.

Očekivali smo drugačiju reakciju Kfora, koji ima bazu nedaleko od tog mesta. Stajali su sa strane i dozvolili da dobro raspoređeni albanski policajci nastave lov na Srbe, ističe Vučević.

Policija i dalje na prilazu Banjskoj

Završetak akcije policijske pretrage u Banjskoj kod Zvečana ne znači da je policija napustila mesto. I dalje su na prilazu prisutni pripadnici specijalne policije, javlja dopisnik RTS-a.

Selo je četvrti dan pod blokadom, a ulazak je i dalje dozvoljen samo meštanima.

Prema navodima zvaničnika policije, danas bi trebalo da bude odlučeno kako će se postupati dalje u Banjskoj i okolini. U Prištini treba da odluče da li da se svima, a ne samo žiteljima, dozvoli nesmetano kretanje, odnosno ulazak i izlazak iz sela.

Od trenutka izbijanja oružanog sukoba pre tri dana, Banjska i njena okolina su pod blokadom jakih snaga policije.

Trojici od osmorice uhapšenih Srba određen je jednomesečni pritvor. Vladimir Tolić, Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović su uhapšeni u nedelju, a juče su izvedeni pred sud.

Njihovi advokati su najavili da će danas uložiti žalbe apelacijom na odluku o jednomesečnom pritvoru.

Ne zna se kada će porodice biti pozvane da identifikuju nastradale Srbe i kada će im tela biti predata.

Odalović: Desio se otpor Srba prema teroru koji Kurti kontinuirano sprovodi

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je za RTS da je suštinska deeskalacija nove krize na Kosovu i Metohiji povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova.

Ukazuje da se od početka eskalacije na Severu traži povlačenje specijalnih jedinica, jer, kako kaže, njihovo prisustvo na severu KiM pojačava tenzije i izaziva mnogo problema.

"Od kada je počela eskalacija na Severu govorimo – ljudi, sklonite specijalne jedinice, uspostavite međunarodno bezbednosno prisustvo i garancije Kfora i tog Euleksa kakav god da je", kaže Odalović.

Ukazuje da do toga uprkos apelima predsednika Vučića nije došlo, te da je kontinuirani teror Aljbina Kurtija nad Srbima doveo do toga da se desi ono što se desilo u nedelju u Banjskoj.

Ocenjuje da Kfor i Euleks nisu ostvarili svoju misiju.

"Euleks je preuzeo dva stuba – pravosuđe i policiju i neselektivno ih preneo Prištini. I ovo što imamo danas je u stvari nešto što je trebalo da rade Euleks i Kfor. Da podsetim, kad je bila prošla eskalacija, Italijani su poslali 150 karabinijera. Znači, može ako hoće. Znači, sada nisu hteli. Dozvolili su Kurtiju da radi ovo što je radio, tolerisali su ga, nije bilo nijedne osude Zapada", navodi Odalović.

Ukazuje da se desilo preko 60 direktnih napada na Srbe – od hapšenja, preko ranjavanja i maltretiranja.

"Ovo se može tretirati kao otpor Srba prema teroru koji Kurti kontinuirano sprovodi i na koji niko ne reaguje, niko ga nije sprečio", kaže Odalović.

Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji

Vlada Srbije proglasila je 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji.

Otkazane su sportske manifestacije, prilagođen program, a zastave su spuštene na pola koplja.

Dan žalosti je i u Republici Srpskoj.

Situacija na Kosovu i Metohiji i dalje napeta, nakon sukoba Srba i kosovske policije u nedelju ujutru, u kojem su poginula trojica Srba – Stefan Nedeljković, Igor Milenković, Bojan Mijailović i jedan pripadnik kosovske policije.

Selo Banjska i dalje pod blokadom

Selo je i dalje pod blokadom, iako je akcija policijske pretrage završena, kako je to saopštio zamenik kosovske policije za region Severna Mitrovica Veton Eljšani. Prema njegovim rečima, ulazak u Banjsku i dalje je dozvoljen samo meštanima, a odluka šta će činiti dalje biće donesena danas.

Iz kosovske policije je saopšteno i da je uhapšeno ukupno osam Srba na Severu, za koje se smatra da su povezani sa pucnjavom u Banjskoj i ubistvom pripadnika policije.

Kfor je saopštio da su njihove trupe bile prisutne u području Banjske, te da su pratili situaciji i bili spremni da odgovore, “ako je potrebno“.

“Kosovska policija, Euleks i Kfor su delovali u bliskoj koordinaciji", navodi se u saopštenju.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na sastanku sa ambasadorima Kvinte i EU, zatražio da Kfor preuzme brigu o bezbednosti na Severu.

Vučić se sastao i sa visokim zvaničnikom u Stejt departmentu Derekom Šoleom, koji je poručio da je tragični gubitak života na severu pokrajine dodatno upozorenje o važnosti hitnog ponovnog uspostavljanja mira i povratka dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da države članice EU razgovaraju o KiM i razmenjuju informacije o situaciji na terenu, te da EU ne želi da izlazi sa ocenama i osudama dok se ne završi zvanična istraga i ne sakupe činjenice.

Ukazao je i na to da misija Euleksa deluje na terenu KiM kao drugi bezbednosni činilac, u skladu sa svojim mandatom, kao i da može reagovati jedino ukoliko kosovska policija od nje to zatraži.

Sveće i cveće za stradale

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije – Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, građani su juče palili sveće i odavali počast tragično stradalim sunarodnicima.

Sinoć su i u Beogradu ispred Hrama Svetog Save građani palili sveće.

Od juče je na Kosovu i Metohiji trodnevna žalost, a danas je Dan žalosti na celoj teritoriji Srbije, kao i u Republici Srpskoj.

 

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner