Početna strana > Hronika > Derek Šole sa Kurtijem i Vučićem: Snažno osuđujem nasilje nad Kosovskom policijom. Obe strane moraju da se vrate dijalogu kojim posreduje EU i sprovedu obaveze iz Ohridskog sporazuma
Hronika

Derek Šole sa Kurtijem i Vučićem: Snažno osuđujem nasilje nad Kosovskom policijom. Obe strane moraju da se vrate dijalogu kojim posreduje EU i sprovedu obaveze iz Ohridskog sporazuma

PDF Štampa El. pošta
utorak, 26. septembar 2023.

Viši savetnik Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država, Derek Šole, razgovarao je danas sa predsednikom Srbije i kosovskim premijerom. Fokus razgovora bila je situacija na Severu nakon novih tenzija, ali i dijalog Beograda i Prištine.

Šole je u objavi na društvenoj mreži „X“, naveo da je sa Aljbinom Kurtijem razgovarao o „gnusnom napadu u nedelju na Kosovu“.

„Snažno sam osudio nasilje nad Kosovskom policijom, izrazio saučešće povodom gubitka života narednika Afrima Bunjakua“, naveo je ovaj zvaničnik SAD-a.

U istoj objavi naglašava da obe strane moraju da se vrate dijalogu kojim posreduje Evropska unija, te ujedno sprovedu obaveze iz sporazuma oko kojeg su se dve strane dogovorile ove godine u Ohridu.

O razgovoru sa Vučićem Šole je izvestio uz poruku važnosti hitne deeskalacije na Severu Kosova i izbegavanja radnji koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije.

„Tragični gubitak života naglašava hitnu potrebu za vraćanjem mira i za povratak dijalogu koji vodi EU“, poručio je ujedno Šole.

Kosovski premijer i srpski predsednik se do sada nisu oglašavali o razgovoru sa Derekom Šoleom.

Iza grupe se krije veća struktura, rano je govoriti o posledicama

Danas se još jedan američki zvaničnik oglasio sa sličnim porukama kao i Šole.

Američki ambasador u Prištini, DŽefri Hovenijer, podcrtao je da trenutna situacija odražava potrebu za aktivnim angažovanjem u dijalogu, te izneo očekivanje države koju predstavlja – da obe strane u potpunosti primene dva sporazuma postignuta ove godine.

Hovenijer je danas govorio za medije nakon sastanka sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani.

Govoreći o sukobima sa Kosovskom policijom u nedelju, Hovenijer je kazao da još uvek ima stvari koje se ne znaju, ali i podcrtao da je grupa koja je napala službenike profesionalno obučena i organizovana, a da se iza njih krije veća struktura.

“Srbija uopšte nije reagovala posle onoga što se dogodilo. O posledicama još ne mogu da govorim, prošlo je 48 sati od napada. Znamo neke stvari, ali neke druge ne znamo. To je veoma ozbiljan napad. Američke bezbednosne institucije rade sa Kosovom i drugima na razjašnjavanju svega što se dogodilo i motiva. Znamo da je bio napad, od strane dobro organizovane, obučene, profesionalne grupe i da je bilo dosta vojne opreme. Znamo da su napadači ubili kosovskog policajca“, kazao je Hovenijer, prenosi RTV Kim.

(KoSSeV)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner