Početna strana > Hronika > Direktor crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje optužio Srbiju da je konfiskovala tri respiratora; Uprava carina Srbije demantuje
Hronika

Direktor crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje optužio Srbiju da je konfiskovala tri respiratora; Uprava carina Srbije demantuje

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. mart 2020.

 BEOGRAD - Direktor crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić optužio je Srbiju da je, kako kaže, konfiskovala na granici tri od pet respiratora koje je naručila Crna Gora.

On je za podgoričke "Vijesti" rekao da su od pet respiratora, koje je Fond naručio od predstavnika švedskog proizvođača Farmont koji posluje u Srbiji, tri u sredu zadržana na granici sa Srbijom, a potom, tvrdi on, i konfiskovana.

Kako je rekao, tih pet respiratora nisu donacija, već aparati za koje je Fond potpisao ugovor sa kompanijom Farmont.

Čirgić dalje tvrdi da su, prema informacijama dobijenim od dobavljača, tri preostala respiratora zaplenjena.

"Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je konfiskovala Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća", rekao je Čirgić.

Kako navodi portal Vijesti, iz Ambasade Srbije u Podgorici, kao i Ambasade Crne Gore u Beogradu, nisu odgovorili na pitanja u vezi sa aparatima.

Uprava carina Srbije: Respiratori nisu zaustavljeni na granici

Uprava carina Srbije demantovala je danas napise pojedinih medija da su na granici sa Crnom Gorom zaustavljeni respiratori namenjeni zdravstvenom sistemu te države.

U saopštenju Uprave carina se navodi da ni na jedan od dva prelaza ka Crnoj Gori koja trenutno funkcionišu (Gostun i Špiljani) nije stigao nijedan respirator.

I u ovim okolnostima promet robe sa Crnom Gorom odvija se neometano, ističe Uprava carina.

Ambasada: Netačno pisanje Vijesti o zapleni respiratora

Ambasada Srbije u Crnoj Gori demantovala je informaciju podgoričkih Vijesti prema kojoj su respiratori namenjeni Crnoj Gori oduzeti na graničnom prelazu Dobrakovo.

"Stavljanje ovakvih neistinitih i netačnih navoda na naslovnu stranu kao i na stranu 2. i 3. pod naslovom 'Srbija konfiskovala tri naša respiratora' i dovođenjem u vezu s tim rasta broja obolelih, naneta je velika šteta istini, Republici Srbiji, svim njenim građanima i njenoj Ambasadi u Crnoj Gori, a mislimo i samom nezavisnom dnevniku Vijesti, koji je ove navode bez dodatne provere pustio. Ambasada Srbije ni diplomatskim ni bilo kojim putem nije bila obaveštena od strane Crne Gore o ovom pitanju", navedeno je saopštenju Ambasade Srbije u Crnoj Gori.

Ambasada tvrdi da je reč o "netačnim i zlonamernim vestima", čiji je izvor direktor Fond zdravstvenog osiguranja Crne Gore Sead Čirgić.

Navodi se i da je RFZO Srbije prema zakonitoj proceduri i ugovoru respiratore kupio od firme Medical Invovation i u tom Fondu nisu imali nikakva saznanja o bilo kakvom drugom poslovnom aranžmanu sa Crnom Gorom.

O tome su Ambasadu, kako se navodi, detaljno obavestile Uprava carina Srbije i crnogorska kompanija Farmont iz Danilovgrada.

Ambasada RS zamolila je Vijesti, kao i sve medije koju su preneli njihove navode, da prenesu demanti, a na medije je apelovala da u ovako osetljivom trenutku sve informacije dodatno provere i odgovorno postupaju sa svim podacima, a naročito onima koji se tiču osnovnog ljudskog prava na život i njegovo zdravlje.

(Tanjug-fonet)

 
Pošaljite komentar

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner