Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: DS i SNS su sada bliži nego što su to bili demokrate i socijalisti pred formiranje vlade 2008.
Hronika

Đorđe Vukadinović: DS i SNS su sada bliži nego što su to bili demokrate i socijalisti pred formiranje vlade 2008.

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. januar 2011.

Đorđe Vukadinović, urednik „Nove srpske političke misli”, i Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, smatraju da je „velika koalicija” moguća, ali kao krajnje rešenje. Vukadinović ističe da, uz to što između DS-a i SNS-a „ne postoje velike programske razlike, nego samo različiti politički interesi i, delimično, lični animoziteti na nekim relacijama”, ove dve partije su sada bliže nego što su to bili demokrate i socijalisti pred formiranje zajedničke vlade 2008. godine.

Kao još jedan prilog tvrdnji da je koalicija između dve najjače partije moguća, iako nije sigurna, on navodi i to da jedan deo međunarodne zajednice podržava takvu ideju verovatno procenjujući da bi tako pacifikovali i stabilizovali situaciju u Srbiji u pravcu koji njima odgovara. „Prvo će pokušati da formiraju koaliciju sa manjim strankama. Ako im to ne pođe za rukom, ili ako ti manji budu previše zahtevni, neće bežati od velike koalicije”, smatra Vukadinović.

I Vuković ocenjuje da smo trenutno pred tom fazom konsolidacije društva i političke scene gde može svako sa svakim da formira koaliciju, ali iako to nije neuobičajeno retko se dešava.

„To se uvek događa kao poslednja opcija, odnosno sve drugo će se pre probati. To znači da će i DS i SNS probati da dođu do vlasti sa drugim partnerima pre nego što uopšte dođu na pomisao da uđu u jedinstvenu koaliciju”, objašnjava on.

Ako je već moguće, zašto iz obe stranke odlučno demantuju takve spekulacije i, ukazujući na međusobne razlike, praktično tvrde da je to nemoguće? Zato što realno procenjuju situaciju, odnosno to je mnogo realnija situacija nego da oni naprave jedinstveni blok, kaže Vuković dodajući da nije ni mnogo pametno pričati o tome, jer politički imidž se gradi i na međusobnim razlikama. On ukazuje i da im ta priča donosi probleme „po bokovima” – zbog takvih spekulacija deo biračkog tela DS-a može da ode LDP, dok bi na drugoj strani, na štetu naprednjaka, mogli da rastu DSS i SRS.

Vukadinović ocenjuje da u periodu pre izbora priča o mogućoj koaliciji nanosi direktnu štetu u biračkom telu i SNS-u i DS-u, s tim što je šteta po naprednjake znatno veća. „Glavni, a ponekad deluje i kao jedini naprednjački adut za parlamentarne izbore jeste imidž nove partije koja je i glavni protivnik DS-a, koja će da smeni sa vlasti DS. Ni DS-u ne koriste takve spekulacije, jer ih slabi prema LDP-u, ali je to mnogo manja šteta po njih nego za SNS”, ističe Vukadinović.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner