Početna strana > Hronika > Obradović: Kad ako ne sad! Đurđević Stamenkovski: Ne damo vam Trepču za Rio Tinto i Gračanicu za fabriku Mercedesa. Jovanović: Da je Vučić mogao i smeo da odbaci sporazum, on bi to već uradio
Hronika

Obradović: Kad ako ne sad! Đurđević Stamenkovski: Ne damo vam Trepču za Rio Tinto i Gračanicu za fabriku Mercedesa. Jovanović: Da je Vučić mogao i smeo da odbaci sporazum, on bi to već uradio

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. mart 2023.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici, izjavila je na skupu u Beogradu da "nema autobusa koji danas nije zaustavljen" na putu ka glavnom gradu, ali da ih to nije sprečilo da se okupe u velikom broju. "Nećemo odstupiti ni korak, ovo je naša borba. Hoću da vam kažem da je talas koji smo pokrenuli nezaustavljiv, nemamo više prava da odustanemo, pred pretnjama nećemo da uzmaknemo", kazala je.

„Svi koji ste došli, došli ste preko barikada, blokada, a uprkos svemu što su učinili, odazvali ste se ovom velikom nacionalnom okupljanju. Mi ovde branimo srpsku trobojku, mi se ne krijemo iza stranačkih simbola. Pozvali smo sve državotvorne snage da stanemo zajedno pod jedan barjak, jer smo mi s kosovskim zavetom, sa vitezovima i velikašima, sa precima koji su znali kada je bilo potrebno da ustanu, uz Srbiju koja je rekla NE, svakom ultimatumu, i 1914. i 1942. i 1999. i danas Aleksandre Vučiću kažemo ‘ne’ francusko-nemačkom ultimatumu 2023. godine“, naglasila je Đurđević Stamenkovski.

Kako je rekla, nisu se okupili da bi politički profitirali.

„Hoću da vam kažem – predugo je ovaj narod lagan… došli smo da vas pozovemo na žilavost, na junaštvo, na dugu borbu. Vi ste čuvari kosovskog zaveta, ova straža će biti budna, Aleksandre Vučiću 24 sata – i kad budeš bio u Briselu, i u Ohridu, i kad budeš bio u Vašingtonu. Ovde se srpski narod pita“, poručila je.

Milica je  uporedila Vučića sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem. „Pogledaj svog političkog brata Mila Đukanovića, pogledaj šta je radio, krao i pljačkao 30 godina, obogatio isključivo svoje političke funkcionere i članove svojih porodica. Ali narod mu je naplatio kada je udario na svetinje.

Zato – ne udarajte nam na svetinje, jer ovo večeras je naš odgovor: Ne damo Kosovo, ne damo Bogorodicu Ljuvišku, Pećku patrijaršiju, ne damo Srbiju i ne damo vam Trepču za Rio tinto, ni oltare za Beograd na vodi, ni Gračanicu za fabriku Mercedes! Mi ne prodajemo Srbiju za lažna obećanja vaših gazda iz Brisela“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Boško Obradović: Kad ako ne sad!

Lider pokreta Dveri Boško Obradović kazao je na skupu protiv francusko-nemačkog predloga o Kosovu da Beograd danas "ponovo liči na srpsku prestonicu" i da je "pronašao svoju kosovsku dušu". "Ko ako ne mi, i kad ako ne sad", kazao je Obradović i pozvao okupljene da se usprotive prihvatanju i primeni tog sporazuma.

„Imamo dužnost da se večeras setimo martovskog pogroma na KiM 2004. godine, zatim 24 godine od početka NATO bombardovanja, a posebno važno je da se setimo svih srpskih heroja od Kosovskog boja do danas. I u njihovo ime, u ime svih prethodnih generacija Srba, ali i naše generacije, mi ovde ispred Predsedništva postavljamo pitanje: ko je ovlastio Aleksandra Vučića da potpisuje, prihvata i primenjuje sporazum o priznanju lažne države Kosovo. Niti ima ustavna ovlašćenja, niti ga je skupština ovlastila, niti mu je srpski narod dao mogućnost da prihvata novi zapadni ultimatum“, naglasio je Obradović govoreći na skupu.

I okupili su se, dodaje, da pošalju jasnu poruku.

 „Da pred put Vučiću u Ohrid pošaljemo jasnu poruku da postoji samo jedan odgovor, a to je odbaciti evropski sporazum odmah i u celosti. Ovo je ispit naše generacije!Svaki Srbin na svetu ga polaže – kome ćemo se privoleti carstvu – na stranu Vuka Brankovića, Vuka Draškovića i Vuka Vučića, ili na stranu Svetog save, kneza Lazara i patrijarha Pavla“, izjavio je lider Dveri.

Obradović je rekao i da je „večeras počelo na ulicama“ i da „više nijedna policija neće moći to da zaustavi“.

„I da vidimo ko je danas spreman da prihvati bilo kakav čin kapitulacije i izdaje Kosova“, dodao je.

Obradović je rekao da „više od 80 posto građana Srbije se protivi priznanju kosovske nezavisnosti“.

„To smo mi! Mi smo na pravoj strani, mi smo većina, mi ne damo! Poruka svima je – svi na ovu stranu, svi zajedno da se suprotstavimo bilo kome kome pada na pamet da potpiše bilo šta što je suprotno našim nacionalnim interesima. Dole Vučić! Ostavka!“, izjavio je.

Miloš Jovanović: Da je Vučić mogao i smeo da odbaci sporazum, on bi to već uradio

"Da je Vučić mogao i smeo da odbaci evropski predlog o Kosovu, on bi to već uradio, od toga nema ništa", izjavio je predsednik Nove DSS Miloš Jovanović na skupu dela opozicije u Beogradu.

Na platou ispred Hrama Svetog Save u petak oko 18h okupio se veliki broj članova i pristalica nekoliko opozicionih partija i pokreta, desno orijentisanih, koji su potom krenuli u šetnju do Andrićevog venca, gde su održani govori. Skup su organizovali pokret Dveri, Novi DSS i Zavetnici pod nazivom „Srbija pamti, brani, ne da“.

„Čovek koji radi ovde u Predsedništvu, izašao je i rekao da je spreman da prihvati koncept sporazuma i da radi na njegovoj implementaciji. Neće moći, gospidine Vučiću“, rekao je Jovanović, što je bilo ispraćeno skandiranjem „Ne damo Kosovo“.

Prema rečima Jovanovića, taj deo opozicije izneo je pred Vučića jedan zahtev.

„Odbij sporazum u celini! Ali od tog zahteva nema ništa, budite svesni toga, da je Vučić mogao, da je mogao i smeo da ga odbaci, on bi to već uradio. On to ne sme“, tvrdi Jovanović.

Zbog toga, dodao je, postoji samo jedan uslov: „Aleksandar Vučić mora da ode! Hitno i u celini“.

„Ova borba koja večeras tek počinje, to je borba svih nas, nijednog pojedinca, niti bilo koje stranke. Ovo ćemo uraditi zajedno ili nikako“, kazao je.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner