Početna strana > Hronika > Dmitrij Kuleba: Ukrajina nema „plan B“ za sukob sa Rusijom, ukoliko američki Kongres odbije da odobri dodatnu vojnu pomoć Kijevu
Hronika

Dmitrij Kuleba: Ukrajina nema „plan B“ za sukob sa Rusijom, ukoliko američki Kongres odbije da odobri dodatnu vojnu pomoć Kijevu

PDF Štampa El. pošta
subota, 20. april 2024.

Ukrajina nema „plan B“ za sukob sa Rusijom ako američki Kongres odbije da odobri dodatnu vojnu pomoć Kijevu, izjavio je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Diplomata je u četvrtak za ukrajinski emiter „Rada“ izjavio da je to poruka koju je preneo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu ranije istog dana, kada se par sastao na marginama samita ministara inostranih poslova G7 na italijanskom ostrvu Kapri.

Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena od jeseni nije bila u stanju da izgura dodatnih 60 milijardi dolara pomoći Kijevu preko Kongresa, usred ogorčenog sukoba između demokrata i republikanaca oko imigracije i bezbednosti granica.

Predsednik Predstavničkog doma Majk DŽonson najavio je ranije ove nedelje da će u subotu staviti na glasanje samostalni zakon o pomoći Ukrajini, dok je Bajden obećao da će potpisati zakon ako bude usvojen.

Kuleba je odbio da spekuliše o ishodu glasanja, rekavši da je „toliko bitaka vođeno oko ovog zakona - i da će se voditi - samo da sačekamo rezultat“.

On je, međutim, ponovio da za Ukrajinu ne postoji alternativa vojnoj podršci SAD, koja već iznosi preko 111 milijardi dolara od početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine.

„Uvek sam govorio da nam ne treba plan B jer naš plan A donosi najoštrije moguće odluke za Ukrajinu, a ne polu-odluke. I danas sam podsetio državnog sekretara na ovo: „Vidi, ja nemam plan B, plan A mora da funkcioniše – usvajanje jakog zakona“, izjavio je ministar spoljnih poslova.

Kuleba je tvrdio da ga je Blinken „podržao i rekao da treba da budemo fokusirani isključivo na snažne odluke za Ukrajinu, odnosno na plan A“.

U sredu je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski okrivio pad zapadne vojne pomoći za rusko vojno napredovanje, priznajući da moskovske snage „vrše pritisak na nas na frontu i da se postepeno kreću“.

Rusija je više puta upozoravala da strane isporuke oružja Kijevu neće sprečiti Moskvu da ostvari svoje vojne ciljeve, već će samo produžiti borbe i povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Prema ruskim zvaničnicima, obezbeđivanje oružja, razmena obaveštajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne nacije već postale de fakto strane u sukobu.

(RT)