Početna strana > Hronika > Dr Branimir Nestorović: Zašto nam je odbijena lista u Novom Sadu
Hronika

Dr Branimir Nestorović: Zašto nam je odbijena lista u Novom Sadu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. maj 2024.

Gradska izborna komisija (GIK) Novi Sad odbacila je izbornu listu "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović", navodno zbog toga što se na njoj ne nalazi 40 odsto žena kandidata, što je propisani zakonski minimum. Međutim, druge dve liste sa identičnim "nedostatkom" – prihvaćene su.

Branimir Nestorović za RT Balkan kaže da je njegov prigovor GIK-u Grada Novog Sada ocenjen kao neosnovan, zbog čega najavljuje tužbu za diskriminaciju. Iako je svestan da tužba neće ništa rešiti dve nedelje uoči lokalnih izbora, tvrdi da će makar zadovoljiti pravdu.

"Jasno je da žele da nas spreče da napravimo uspeh kao u Beogradu. Bili bismo na devet posto u Novom Sadu, ne bi mogli bez nas da mrdnu. Zato ćemo ih mi tužiti za diskriminaciju, jer su oni polupismeni. Dve liste su po istom osnovu prihvaćene, a naša nije. Nedostajala nam je jedna žena, ali gledano u procentima – imali smo 40,6 osoba ženskog pola. Oni su to protumačili kao da ih nema dovoljno, a to je smešno. Samo žele da nas ometaju", poručuje Nestorović.

Doktor podseća da su dve liste vladajuće SNS-a sa identičnim manjkavostima prihvaćene u beogradskim opštinama.

"Mislim da postoji dogovor tzv. opozicije i vlasti. Čudna je priča. Oni koji izlaze u Novom Sadu, ne izlaze na izborima u Beogradu i to u opštinama u kojima stoje najbolje. Miloš Jovanović poziva na bojkot u Beogradu, a u Novom Sadu poziva na izbore. Ne znam kako ih nije sramota. Liči da su dogovorili da jedni prepuste Beograd, a ovi njima Novi Sad. Čudna je to priča", konstatuje dr Branimir Nestorović za RT Balkan.

On je ponovio da je u više navrata pričao da je ceo izborni proces neregularan.

"Zato nisam želeo da učestvujem u tim konsultacijama na kojima sede Hil, Žiofre, norveška ambasadorka. Oni razgovaraju o izborima, o čemu se tu radi", pita se on.

Nestorović se osvrnuo i na rad RTS-a:

"Rekli su nam juče da za lokalne izbore nisu u obavezi da nam daju termin i da neće da besplatno emituju spotove."

Kaže da je lista "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović" računala na prljavu borbu.

"Znali smo da će tako biti od početka... Videli su statistike i krenuli su na nas đonom", zaključuje Nestorović.

GIK Novi Sad pokazao je da ima različite aršine u zavisnosti od liste, tako da su naspram Nestorovićeve, dve izborne liste, Aleksandar Ožić – Pokret autonomija i Grupa građana GARI, koje takođe nisu ispunile uslov – prihvaćene.

Lokalni izbori u Srbiji raspisani su za 2. jun 2024. godine.

(RT Balkan)