Početna strana > Hronika > Dragan Šormaz: „Odmah uvesti sankcije Rusiji i isterati ambasadora Harčenka. Ne znam koliko je još varvarskih izjava predstavnika zločinačke vlade iz Kremlja potrebno da ga izbacimo iz Srbije?!“
Hronika

Dragan Šormaz: „Odmah uvesti sankcije Rusiji i isterati ambasadora Harčenka. Ne znam koliko je još varvarskih izjava predstavnika zločinačke vlade iz Kremlja potrebno da ga izbacimo iz Srbije?!“

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. mart 2023.

Nakon što je ministar privrede Rade Basta uputio poziv Vladi Srbije da se hitno izjasni o mogućnosti da uvede sankcije Rusiji, rekacije su se nizale kao na traci. Među onima koji su se oglasili bio je i ambasador Ruske Federacije u Beogradu, Aleksandar Bocan-Harčenko. On je najpre rekao da njegova zemlja pozitivno gleda na odlučan, pošten stav predstavnika srpskog rukovodstva koji su se ogradili od antiruskih apela srpskog ministra privrede Radeta Baste da se Beograd pridruži zapadnim sankcijama Rusiji, da bi potom u rekao reči ministra Baste i njegovih "sponzora" nisu dostigle željeni efekat. U diskusiju se na kraju uključio i funkcioner SNS Dragan Šormaz, koji je apelovao da se Bocan-Harčenko istera iz Srbije.

Ministar privrede Rade Basta zatražio je da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu.

 “Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, poručio je on tom prilikom.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko oglasio se povodom ove izjave, rekavši da njegova zemlja pozitivno gleda na odlučan, pošten stav predstavnika srpskog rukovodstva koji su se ogradili od antiruskih apela. Kasnije je u izjavi za Politiku dopunio svoj stav rekavši da Srbija neće uvesti sankcije protiv Moskve.

„U to sam siguran, ne samo zbog reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već i zbog ličnih kontakata koje sam imao sa njim“.

Ruski ambasador je dodao da reči srpskog ministra privrede Radeta Baste nisu dostigle željeni efekat, tako da on i njegovi sponzori nisu uspeli u nameri da se izazove reakcija koja bi negativno uticala na odnose Beograda i Moskve.

Pomenuta izjava isprovocirala je funkcionera SNS Dragan Šormaza koji je izjavu ruskog ambasadora opisao kao varvarsku.

„Ne znam koliko je još ovakvih varvarskih izjava predstavnika zločinačke vlade iz kremlja potrebno da ga izbacimo iz Srbije?! Sada tvrdi da ministar Basta ne iznosi svoj stav, nego stav stranih sponzora! Odmah uvesti sankcije rusiji i ovoga isterati iz Srbije“, napisao je Šormaz.

(Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner