Početna strana > Hronika > DŽeljalj Svečlja: Napadači planirali da proglase autonomiju kod reke Ibar. Grupu po Vučićevom nalogu predvodio Radoičić koji se nalazi na VMA. Zaplenjeno oružje u vrednosti od 5 miliona evra pripada srpskoj vojsci
Hronika

DŽeljalj Svečlja: Napadači planirali da proglase autonomiju kod reke Ibar. Grupu po Vučićevom nalogu predvodio Radoičić koji se nalazi na VMA. Zaplenjeno oružje u vrednosti od 5 miliona evra pripada srpskoj vojsci

PDF Štampa El. pošta
utorak, 26. septembar 2023.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova DŽeljalj Svećlja rekao je da su srpski napadači koji su ubili policajca Afrima Bunjakua i koji su kasnije zarobljeni u manastiru Banjska, sa arsenalom oružja, planirali da destabilizuju Sever, a zatim da proglase autonomiju kod reke Ibar.

Svećlja je intervjuu za „Evronjuz Albanija“, rekao da je grupu po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića predvodio potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić. Prema njegovim rečima, pronađeno oružje bilo je dovoljno za vojsku od 200 ljudi.

„Govori se o 200 potencijalno regrutovanih ljudi koji bi bili deo ovog scenarija. Plan je bio da idu južnije od linije reke Ibar i da napadima spreče kosovsku policiju da slobodno deluje i onda proglase neku autonomiju ili nešto drugo“, rekao je Svećlja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova rekao je da se akcija nastavlja i da je policija Kosova pronašla i druge kamione i buldožere sa oružjem.

„Ovo je logistika koju ima prava vojska. Broj naoružanja se povećava. Otkrili smo još jedno blindirano vozilo. Tu su kamioni i buldožeri koji prevoze municiju. Ima više minobacača, više protivtenkovskih mina, više protivpešadijskih mina. Ova duga lista se ažurira. Ovaj mitraljez sa nitroglicerinom nije ni u posedu policije, ovaj je vojni i dolazi direktno iz magacina Srbije“, rekao je Svećlja.

Prema njegovim rečima, težak teren i otvaranje novih puteva na granici uslovili su da grupa, kamuflirajući se kao osoblje KFOR-a, donese oružje na Kosovo.

„Taj teren je težak i kontinuirano smo otkrivali nove puteve. Više puta smo otkrili 16 novih puteva. Blokirali smo ih. Druga granična linija i ilegalni putevi omogućili su im da uđu ovim automobilima. Pošto smo svedoci prisustva KFOR-a, oni bi lako mogli da izvedu akcije na severu, prerušavajući se u osoblje KFOR-a. Radoičićevo vozilo bilo je blindirano. Postavili su logotipe KFOR-a da slobodno kruže. Možete videti dronove i medicinske potrepštine, one su pripremljene za sukob velikih razmera. Ima na stotine hiljada municije i još nismo uspeli da ih prebrojimo“, dodao je on.

Kako Kallxo prenosi u više članaka, Svećlja navodi da je „sprečen izuzetno opasan scenario“, te da je Radoičić „po svoj prilici u bolnici“, kao i to je incident u Banjskoj „neka vrsta akcije koju je Putin imao 2014. godine u Donbasu“.

„Srećom, ovo je sprečeno. Imamo policajca koji je izgubio život, ali je sprečen izuzetno ozbiljan, opasan scenario, veliko krvoproliće, ne samo za teroriste, već i za policajce“, rekao je on.

„Sada možemo da kažemo da smo zahvaljujući profesionalnom zalaganju, hrabrosti i spremnosti na žrtvu svakog pripadnika Kosovske policije koji je bio uključen u ovu akciju, sprečili novi rat u tom delu“, dodao je on.

Svećlja je rekao da se Radoičić „po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu“, prenosi Kallxo.

„Da, Radoičić se po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu. Tamo nije sam. Ima i ranjenih u bolnici u Novom Pazaru, gradu blizu granice sa Kosovom“, rekao je on u intervjuu za Euronews.

„Juče sam izneo zahtev u javnost, opet ponavljam, takođe ćemo preko zvaničnih kanala uz pomoć međunarodnih partnera zahtevati da svi koji su bili deo napada na Kosovsku policiju, da li povređeni ili nepovređeni, treba ih predati Kosovu da se suoče sa pravdom“, naveo je.

Svrha je bila destabilizacija velikih razmera na severu Kosova, neka vrste akcije kakvu je Putin imao 2014. godine u Donbasu, kako bi promenio situaciju na terenu, da bi zaista naterao Kosovo da prihvati rešenje koje je izuzetno štetno za Kosovo i budućnost Kosova, ili da izazovu regionalni sukob da bi ucenili međunarodnu zajednicu da interveniše“, kazao je Svećlja.

To je oružje srpske vojske“ i vredno je oko pet miliona evra, navodi Svećlja

Svećlja je rekao da je oružje koje su pronašli vredno pet miliona evra, dodajući da se traga za drugim oružjem, prenosi KlanKosova.

On je dalje podvukao da je oružje proizvodnje 2021. i 2022. godine.

„Juče smo prikazali deo zaplenjenog naoružanja. Oružje se ne može naći na crnom tržištu, to je oružje srpske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90. godina. Vrednost celokupnog oružja je oko 5 miliona evra. „Niko ne može prikriti takvo naoružanje““, rekao je on.

(KoSSeV)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner