Početna strana > Hronika > DŽozef Bajden: Odluka Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina opravdana, ali pitanje je, jer SAD ne priznaju odluke ovog suda
Hronika

DŽozef Bajden: Odluka Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina opravdana, ali pitanje je, jer SAD ne priznaju odluke ovog suda

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. mart 2023.

VAŠINGTON, 18. mart /TASS/. Američki predsednik DŽozef Bajden izjavio je u petak da smatra opravdanom odluku pretpretresnog veća Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina. Ali Sjedinjene Države ne priznaju odluku ovog suda, dodao je on. Bajden je razgovarao sa novinarima na južnom travnjaku Bele kuće pre nego što je odleteo u Delaver. Njegove reči citira štampa Bele kuće.

Pa, mislim da je to opravdano. Ali pitanje je, jer mi takođe to ne priznajemo na međunarodnom nivou. Ali mislim da to ima veoma jaku poentu

Na pitanje o odluci MKS-a o Putinu, Bajden je rekao: „Pa, mislim da je to opravdano. Ali pitanje je, jer mi takođe to ne priznajemo na međunarodnom nivou. Ali mislim da to ima veoma jaku poentu. “.

Na pitanje da prokomentariše predstojeći sastanak ruskog lidera i kineskog predsednika Si Đinpinga sledeće nedelje u Moskvi, Bajden je rekao: „Pa, videćemo kada će se taj sastanak održati“.

Međunarodni krivični sud izdao je u petak naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove. U saopštenju suda se navodi da bi oni mogli biti odgovorni „za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“.

Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je primetio da Moskva ne priznaje jurisdikciju MKS. Zauzvrat, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da odluke MKS nemaju nikakvog značaja za Rusiju, mogući nalozi za hapšenje su pravno nevažeći.

MKS je osnovan Rimskim statutom iz 1998. godine. Nije deo UN i odgovoran je zemljama koje su ratifikovale statut. Zemlje koje nisu potpisnice statuta su Rusija (potpisana, ali neratifikovana), Sjedinjene Države (potpisane, ali su se kasnije povukle) i Kina (nije potpisala statut). Putin je 2016. godine potpisao dekret prema kojem Rusija neće postati članica MKS. Prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, ovaj sud „nije opravdao nade koje su u njemu polagale i nije postao istinski nezavisno telo međunarodne pravde.

(TASS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner