Početna strana > Hronika > Edvard Snouden apeluje na javnost: Asanž još može biti spasen, London nema prava da ga isporuči
Hronika

Edvard Snouden apeluje na javnost: Asanž još može biti spasen, London nema prava da ga isporuči

PDF Štampa El. pošta
sreda, 21. februar 2024.

Edvard Snouden oglasio se povodom situacije sa DŽulijanom Asanžom i pozvao javnost da ne ćuti, pošto se stvari još mogu promeniti.

Velika Britanija nema prava da isporuči DŽulijana Asanža američkim vlastima, rekao je danas čuveni uzbunjivač Edvard Snouden.

To je, kako je objasnio, zabranjeno sporazumom koji su potpisali London i Vašington, a koji se tiče političkih zatvorenika.

Snouden, koji je utočište pronašao u Rusiji, pozvao je javnost da ne ćuti kada je u pitanju izručenje DŽulijana Asanža budući "da ga je još uvek moguće spasiti".

Komentar Snoudena je usledio povodom današnjeg izlaska Asanža na sud, što je, kako se smatra, njegova poslednja pravna bitka i prilika da se spreči ekstradicija u SAD gde je optužen za špijunažu.

Osnivač Vikiliksa se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, plus za krivično delo zloupotrebe informacione tehnologije, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Ipak, čini se, to nije ono što najviše zabrinjava njegove najbliže, budući da je njegova žena izjavila da on neće preživeti ako bude isporučen, pošto mu je zdravstveno stanje i sada loše.

Prekinuta rasprava o mogućem izručenju DŽulijana Asanža SAD: Zakazan nastavak

Viši sud u Londonu prekinuo je suđenje tokom kojeg je trebalo da se donese odluka hoće li DŽulijan Asanž biti izručen iz Velike Britanije u SAD i zakazalo njegov nastavak za sutra ujutru.

Osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž nije se pojavio na početku suđenja u Londonu na kojem je Viši sud trebalo konačno da odluči hoće li on biti izručen iz Velike Britanije u SAD iz zdravstvenih razloga, saopštili su njegovi advokati, piše BBC.

Asanžov tim izneo je argumente da u njegovom slučaju postoji kršenja ljudskih prava i da je slučaj politički motivisan.

Na sudu, Asanžov pravni tim je tvrdio da ima dokaze o zaveri CIA, u vreme kada je Donald Tramp bio predsednik SAD, da ga kidnapuje ili ubije ; u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Španski sud odvojeno istražuje navode da je jedna firma za obezbeđenje sa sedištem u Španiji špijunirala Asanža tokom njegovih godina u ambasadi.

Ed Ficdžerald KC, Asanžov advokat, rekao je sudu da se ne može verovati u američka obećanja da će dobiti pošten tretman i da bi njegov klijent mogao biti osuđen na krajnje nepravedan i nesrazmeran način ako bude izručen.

Asanžovi advokati izneli svoje argumente protiv njegovog izručenja u SAD

Advokati DŽulijana Asanža počeli su izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spreče njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin dela američke vlade.

Viši sud u Londonu razmatra njegovu žalbu na presudu o njegovom izručenju SAD.

Advokat Edvard Ficdžerald rekao je da bi osnivaču Vikiliksa moglo da preti flagrantno kršenje pravde ako bude poslat u SAD. Na dvodnevnom ročištu u Višem sudu, advokati Asanža traže od sudija da odobre novu žalbu, njegovu poslednju u Britaniji.

Asanž (52) nije prisustvovao današnjem ročištu a njegov advokat je rekao se on ne oseća dobro. Sudija Viktorija Šarp rekla je da mu je data dozvola da dođe na ročište iz zatvora Belmarš.

Asanžova supruga Stela Asanž rekla je da je on hteo da prisustvuje, ali da mu zdravlje nije dobro. Ona je i pre suđenja rekla da mu je zdravlje narušeno i da mu preti smrt ako bude poslat u SAD.

Asanžova porodica i pristalice kažu da je njegovo fizičko i mentalno zdravlje narušeno posle više od decenije pravnih borbi, uključujući sedam godina u samonamentutom egzilu u ambasadi Ekvadora u Londonu, i poslednjih pet godina u zatvoru sa visokom bezbednošu u Londonu.

Asanž je optužen po 17 tačaka za špijunažu i jednoj tački za zloupotrebu kompjutera zbog toga što je njegov portal objavio poverljive američke dokumente pre gotovo 15 godina.

Američki tužioci kažu da je Asanž pomogao analitičarki u američkoj vojnoj obaveštajnoj službi Čelsi Mening da ukrade diplomatske depeše i vojne dokumente koje je kasnije objavio Vikiliks, čime je doveo u opasnost živote ljudi.

Njegove pristalice kažu da je on novinar koji otkriva tajne i koji je otkrio šta loše radi američka vojska u Iraku i Avganistanu. Oni kažu da je tužilaštvo politički motivisano i da on neće dobiti fer suđenje u SAD.

Stotine pristalica sa znacima „oslobodite DŽulijana Asanda“ i uzvikujući „postoji samo jedna odluka – nema izručenja“, okupili su se ispred Višeg suda u Londonu. Skupovi su održani i u gradovima širom sveta, uključujući u Rimu, Briselu i Berlinu.

„Ako DŽulijan Asanž bude uspešno izručen u SAD novinari širom sveta će morati da se paze“, rekao je Sajmo Krauder, pravni savetnik grupe za odbranu ljudskih prava Amnesti Internešnala.

Asanžova supruga rekla je okupljenima da je ovaj slučaj o pravu da može da se govori slobodno a da ne budete stavljeni u zatvor i da vas ne proganja i teroriše država.

U osvrtu na ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je u petak umro u zatvoru u Rusiji ona je rekla da „ono što se desilo Navaljnom može da se desi DŽulijanu i desiće se ako bude izručen“.

Ako sudije budu donele odluku protiv Asanža može da se žali Evropskom sudu za ljudska prava da zaustavi izručenje, ali njegove pristalice strahuju da bi mogao da bude stavljen na avion za SAD pre nego što stigne da se žali zato što je britanska vlada već potpisala naredbu o ekstradiciji.

Asanžovi advokati kažu da bi mogao da dobije do 175 godina zatvora ako bude proglašen krivim, mada američke vlasti kažu da bi kazna verovatno bila mnogo kraća.

Iako su nekoliko Asanžovih žalbi protiv izručenja već odbačeni u britanskim sudovima, njegovi advokati pokušavaju da uvedu nove argumente da bi dobili dozvolu za novu žalbu.

Advokati za američku vladu će izneti svoje argumente sutra.

(RT Balkan, N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner