Početna strana > Hronika > Fidel Kastro: Narodi Latinske Amerike imaju pravo da sami biraju svoje lidere
Hronika

Fidel Kastro: Narodi Latinske Amerike imaju pravo da sami biraju svoje lidere

PDF Štampa El. pošta
subota, 11. jul 2009.

HAVANA – Bivši kubanski lider Fidel Kastro je upozorio da će Latinsku Ameriku zahvatiti talas vojnih pučeva, ukoliko predsednik Hondurasa Manuel Zelaja ne bude vraćen na položaj posle puča 28. juna.

U kolumni objavljenoj juče na sajtu kubanske vlade, Kastro piše da bi vojni lideri u zemljama Latinske Amerike, koji su obučeni u SAD, mogli da budu podstaknuti da se dignu na oružje protiv vlada svojih država, u zavisnosti od ishoda krize u Hondurasu.

„Ukoliko predsednik Manuel Zelaja ne bude vraćen na položaj, talas pučeva preti da zbriše mnoge latinoameričke vlade, ili će one biti ostavljene na milost vojnika ekstremne desnice, podučenih bezbednosnoj doktrini u Američkoj školi”, naveo je Kastro.

Bivši kubanski lider mislio je na „Institut za bezbednosnu saradnju zapadne hemisfere” koji je 2001. godine promenio naziv u Američku školu (SOA), gde je hiljade latinameričkih vojnika i oficira obučavano od početka „hladnog rata”, naveo je Rojters.

Prema Kastrovim rečima Honduras su „okupirale oružane snage Sjedinjenih Država”, zbog vojne baze SAD koja se u toj državi nalazi godinama, a koja je imala ulogu u borbi protiv levičarskih pobunjenika osamdestih godina prošlog veka.

Zelaja, piše Kastro, insistira da se vrati na vlast jer smatra da je ugroženo „pravo naroda Latinske Amerike da sami biraju svoje lidere”.

Vršilac dužnosti predsednika Hondurasa Roberto Mičeleti izjavio je da će se Zelaja, ukoliko se vrati u zemlju, suočiti sa pravdom i istakao da je svrgnuti predsednik prekršio ustav pokušajem da produži sebi mandat.

Predstavnici Zelaje i Mičeletija počeli su ove sedmice u Kostariki razgovore o pronalaženju rešenja za krizu nastalu posle vojnog puča u Hondurasu.

Vojska Hondurasa uhapsila je i proterala u Kostariku ustavnog predsednika te centralnoameričke zemlje Zelaju, jer je nameravao da raspiše referendum o ustavnim promenama kako bi ostao na vlasti i posle isteka mandata.

(Tanjug)