Početna strana > Hronika > Finska bezbednosna služba skinula oznaku tajnosti sa dosijea o boravku Li Harvija Osvalda u Helsinkiju
Hronika

Finska bezbednosna služba skinula oznaku tajnosti sa dosijea o boravku Li Harvija Osvalda u Helsinkiju

PDF Štampa El. pošta
subota, 09. decembar 2023.

Uprkos naporima službe Supo, nisu utvrđeni Osvaldovi motivi za dolazak u Helsinki, a i svakodnevne aktivnosti 19-godišnjeg Amerikanca tokom njegovog boravka u Finskoj ostale su neutvrđene

Finska bezbednosno-obaveštajna služba (Supo) skinula je oznaku tajnosti sa dosijea starog 60 godina, koji baca novo svetlo na posetu Li Harvija Osvalda Finskoj 1959. godine, preneli su finski mediji.

Li Harvi Osvald je 22. novembra 1963. godine ubio američkog predsednika DŽona F. Kenedija, a već sledećeg dana, Supo je napisao memorandum o Osvaldovom boravku u Finskoj.

Do sada, međutim, taj i još dva dokumenta držani su u tajnosti, prenosi finski javni medijski servis YLE.

U dokumentu je navedeno da je u noći 10. oktobra 1959. godine mladić identifikovan kao američki državljanin Li Harvi Osvald stigao u hotel Torni u Helsinkiju, iznajmio sobu 309 i najavio petodnevni boravak.

Međutim, posle samo dve noći, Osvald je promenio boravište i preselio se u hotel Klaus Kurki, gde je ostao još tri noći.

Uprkos naporima službe Supo, nisu utvrđeni Osvaldovi motivi za dolazak u Helsinki, a i svakodnevne aktivnosti 19-godišnjeg Amerikanca tokom njegovog boravka u Finskoj ostale su neutvrđene.

Dosijei službe Supo pokazuju da je Osvald podneo zahtev za sovjetsku vizu, koja mu je iznenađujuće brzo odobrena.

Američka Vorenova komisija, zadužena za istragu ubistva DŽona F. Kenedija, primetila je da je Osvaldova viza odobrena u neobično brzom roku.

Dana 12. oktobra 1959. godine, Osvald je podneo zahtev za turističku vizu u sovjetskoj ambasadi u Helsinkiju i već 14. oktobra ta viza mu je odobrena.

U periodu Hladnog rata na sovjetsku vizu se čekalo više od nedelju dana.

U Osvaldovoj prijavi za pasoš u Sjedinjenim Američkim Državama navedeno je da je njegova namera da studira u Švajcarskoj ili na Univerzitetu u Turkuu, u Finskoj.

Međutim, nakon odlaska u Moskvu iz Helsinkija, Osvald je izrazio želju da dobije sovjetsko državljanstvo.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner