Početna strana > Hronika > Finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom: Dedolarizacija će dovesti do kolapsa SAD. Kraj imperije je blizu
Hronika

Finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom: Dedolarizacija će dovesti do kolapsa SAD. Kraj imperije je blizu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30. maj 2024.

Kolaps Sjedinjenih Država je blizu zbog globalne dedolarizacije trgovine, istakao je finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom.

"Mir nije opcija za američku vladu. Velika koalicija država dedolarizuje globalnu trgovinu. Bez rezervne valute štampanje američkog novca vodi ka hiperinflaciji i kolapsu američkog dužničkog sistema. Kraj imperije je blizu, i sa sobom će povući svet", napisao je Dotkom na Iksu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je više puta izjavio da je proces dedolarizacije u svetu neizbežan i objektivan, budući da je poverenje u dolar, evro i funtu izgubljeno.

Naime, sankcije uvedene Ruskoj Federaciji naterale su mnoge države da počnu da razmišljaju o svojoj zavisnosti od dolara, odnosno šta će se desiti s njihovim novcem deponovanim na stranim računima ukoliko se usprotive politici Kolektivnog zapada i odluče da se oslobode valutnog ropstva?

Čak svaka treća zemlja Ujedinjenih nacija želi da napusti dolar i okrene se većem korišćenju nacionalnih valuta, pokazali su rezultati analize "RIA Novosti" s početka godine.

Takođe, zemlje BRIKS-a uveliko traži rešenje da u svojoj trgovinskoj saradnji zamene dolar. Zahvaljujući tome, udeo američke valute u transakcijama između članica se smanjuje, prošle godine je bio samo 28,7 odsto.

Nedavno je glavni savetnik Kremlja Jurij Ušakov najavio da će BRIKS raditi na uspostavljanju nezavisnog sistema plaćanja, zasnovanog na digitalnim valutama.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner