Početna strana > Hronika > Francuska: Rasna diskriminacija u francuskom raju - Afrikanci ne mogu do ležaljki na Azurnoj obali
Hronika

Francuska: Rasna diskriminacija u francuskom raju - Afrikanci ne mogu do ležaljki na Azurnoj obali

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 08. avgust 2022.

Aktivisti antirasističkog pokreta "SOS rasizam" tajno su snimali ekskluzivne plaže na Azurnoj obali na kojima, kako tvrde, ljudi koji se zovu ili izgledaju kao da su severnoafričkog porekla, trpe diskriminaciju, pošto im je onemogućeno da rezervišu ili iznajme ležaljke.

Aktivisti pokreta "SOS rasizam" poslali su parove različitog etničkog porekla na ekskluzivne plaže na Azurnoj obali, koristeći skrivene kamere da snime kako je svaki od parova dočekan i uslužen.

Rasna diskriminacija u francuskom raju

Ističu da je paru, kako navode, "severnoafričkog izgleda", koji je zatražio ležaljke rečeno da su sve rezervisane, dok su samo nekoliko minuta kasnije paru belaca, koji je isti zahtev uputio na istoj privatnoj plaži, dodeljene ležaljke u prvom redu pored mora.

Drugi aktivisti iste organizacije kažu da nisu mogli da rezervišu ležaljke na privatnim plažama ako su pokušali da ih rezervišu na ime koje je zvučalo strano.

"Sa imenom koje zvuči afrički, mesto je bilo puno. Kada sam se javio i rekao francusko ime, začudo, još je bilo mesta", rekao je jedan od aktivista za francuski Le Mond.

Iz organizacije tvrde da je na trećini privatnih plaža u Antibu zabeležena diskriminacija, dok dve trećine noćnih klubova i barova testiranih u Marseju i Eks en Provansu biraju mušterije na osnovu njihovog porekla.

"Očigledan neuspeh javnih vlasti"

Pokret "SOS rasizam" je sprovodio i ranije slične tajne akcije kako bi dokazali diskriminaciju, ali su sada prvi put testirali privatne plaže na Azurnoj obali.

"Utvrdili smo da diskriminacija može biti zasnovana na odeći, boji kože, fizičkom izgledu i poreklu osobe. Nepravedno je i nepodnošljivo ovako živeti", kaže jedna od aktivistkinja.

Iz organizacije kažu da pripremaju dosije koji će predati advokatima zaduženim da preduzmu pravne akcije protiv mesta na kojima je zabeležena diskriminacija.

"Ova situacija je rezultat očiglednog neuspeha javnih vlasti da spreče rasnu diskriminaciju", rekao je novinarima predsednik "SOS rasizma".

Kaže da će otkrića organizacije poslati policiji i lokalnim vlastima i da će pomno pratiti kakva će reakcija uslediti.

U izveštaju o rasizmu u Francuskoj Nacionalnog konsultativnog komiteta za ljudska prava, objavljenom prošlog meseca, navedeno je da francusko društvo postaje tolerantnije. Godišnji "indeks tolerancije" iznosi na 68 od mogućih 100, što je najviši do sada, ali su predrasude prema određenim zajednicama, uključujući muslimane i Rome, prema izveštaju, i dalje posebno zabrinjavajuće.

(RTS, Gardijan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner