Početna strana > Hronika > Gazeta ekspres: Oko 76 odsto građana „Kosova“ protiv formiranja ZSO
Hronika

Gazeta ekspres: Oko 76 odsto građana „Kosova“ protiv formiranja ZSO

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. mart 2023.

Oko 76 odsto građana "Kosova" je protiv formiranja Zajednice srpskih opština, pokazuju rezultati istraživanja kompanije UBO Consulting.

Kako prenosi Gazeta ekspres, 75,9 odsto građana Kosova se složilo sa konstatacijom da „Kosovo ne bi trebalo da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom„, dok se 18,4 odsto ispitanika nije složilo sa tim.

Oko 77,9 odsto ispitanika su mišljenja da „premijer Aljbin Kurti ne bi trebalo da prihvati bilo koji uslov u kom se traži formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Sa izjavom da bi „Skupština Kosova trebalo da ukine sporazum iz 2013. godine, koji predviđa formiranje ZSO“ se slaže 68,1 odsto anketiranih, dok 26,2 odsto smatra da bi Kosovo trebalo da garantuje veća prava srpskoj zajednici.

Gazeta ekspres podseća da je Kurti 13. marta rekao da mu je predstavljeno 15 evropskih modela kako bi trebalo formirati ZSO, ali da nije želeo da obrazloži te modele, rekavši samo da su neki od njih već upotrebljeni u evropskim državama u kojima žive nacionalne manjine.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner