Početna strana > Hronika > General-potpukovnik Petar Radojčić: Vulinova izjava da ima određenu vojno-evidencionu specijalnost, uprkos tome što nije služio vojni rok - nebulozna i nemoralna
Hronika

General-potpukovnik Petar Radojčić: Vulinova izjava da ima određenu vojno-evidencionu specijalnost, uprkos tome što nije služio vojni rok - nebulozna i nemoralna

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. jul 2017.

Neposredno pošto je ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je svojevremeno oslobođen služenja vojnog roka zbog lošeg vida, na društvenim mrežama pojavio se snimak emisije Radio-televizije Srbije u kojoj je Vulin nagovestio da je bio u vojsci i da je obučen za vojnika roda pešadije.

Ministar Vulin je u ponedeljak posetio Drugi centar za obuku u Valjevu, gde je prisustvovao završnoj fazi osnovne obuke vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka. On je u obraćanju junskoj generaciji dobrovoljaca rekao da je oslobođen vojske zbog velike dioptrije i da mu je to bilo veliko razočarenje, s obzirom da je imao snažnu želju da i on služi svojoj zemlji s oružjem.

U toku dana, međutim, pojavio se snimak dokumentarne emisije RTS-a pod nazivom "Bombardovanje Srbije - kako se vodio rat" u kojoj je Vulin, govoreći o svojim aktivnostima kao funkcionera Jugoslovenske levice za vreme NATO agresije 1999, izjavio da se na početku bombardovanja prijavio kao dobrovoljac ali da su ga odbili jer je bilo dosta ljudi njegove specijalnosti.

"Kada je počelo bombardovanje, ja sam se prijavio u dobrovoljce, otišao u Bubanj Potok, proveo tamo neko vreme ali jednostavno nas je bilo previše. Pogotovu mog VES-a (vojno-evidencione specijalnosti), tražili su protivavionce, a ne pešadiju...", rekao je Vulin u 22. minutu emisije RTS-a i tako nagovestio da je za vreme služenja vojnog roka bio u pešadiji.

VES, odnosno vojno-evidenciona specijalnost označava za koju je specijalnost obučen vojnik za vreme služenja vojnog roka. Reč je o petocifrenoj brojci, na osnovu koje se određuje konkretna specijalnost svakog vojnika unutar određenog roda. Konkretno, VES-ovi vojnika roda pešadije kreću se u rasponu od 11101 za vojnika strelca, do 11121 za poslužioca na minobacaču.

VES se, po završetku obuke, upisuje u vojnu knjižicu. Zajedno sa ratnim rasporedom predstavlja vojnu tajnu i vojnicima se usmeno saopštava da van vojske ne govore o tome za koji su VES osposobljeni. U toku ratnih dejstava procedura predviđa da se, u slučaju opasnosti od zarobljavanja, unište oni delovi vojne knjižice iz kojih je moguće saznati VES i ratni raspored.

Petar Radojčić: Vulinova izjava nebulozna i nemoralna

General-potpukovnik u penziji Petar Radojčić izjavio je agenciji Beta da je Vulinova izjava da ima određen VES uprkos tome što nije služio vojni rok "bez osnova".

"To je izjava bez osnova. Mogu da kažem i da je nebulozna. Nema nikakvo uporište u realnosti, a nije ni naročito moralna", rekao je Radojčić, koji je deo karijere proveo na čelu Uprave za obaveze odbrane, koja se, između ostalog, bavi pitanjima vojne obaveze.

Radojčić, koji je trenutno zamenik predsednika Odbora za bezbednost, odbranu i vanredne situacije Demokratske stranke, rekao je da se VES orijenataciono određuje prilikom regrutacije, ali da se osposobljenost vojnika upisuje tek po okončanu obuke, s obzirom da od regrutacije do obavljanja vojne obaveze mogu da prođu godine i da se, usled promenjenih potreba vojske, promeni i VES.

Radojčić je rekao da su u redove Vojske Jugoslavije (VJ) primani samo dobrovoljci koji su vojni rok odslužili pod oružjem.

"Ko nije služio vojni rok, ili je prekinuo služenje po bilo kom osnovu, nije mogao da bude primljen u VJ", rekao je Radojčić.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner