Početna strana > Hronika > Grčka: Generalni štrajk zbog železničke nesreće. Sukobi demonstranata i policije u Atini i Patrasu, bačen molotovljev koktel na policijski kordon u blizini parlamenta, policija bacila suzavac i šok bombe
Hronika

Grčka: Generalni štrajk zbog železničke nesreće. Sukobi demonstranata i policije u Atini i Patrasu, bačen molotovljev koktel na policijski kordon u blizini parlamenta, policija bacila suzavac i šok bombe

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. mart 2023.

U Atini i Patrasu izbili su danas sukobi između demonstranata i policije tokom generalnog štrajka u Grčkoj koji je organizovan zbog železničke nesreće prošlog meseca u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.

Demonstranti su bacili molotovljeve koktele na policijski kordon u blizini parlamenta u Atini, a interventna policija je odgovorila bacanjem suzavca i šok bombi tokom kratkog sukoba na velikim protestima.

Trenutno nema izveštaja o povređenima ili hapšenjima.

Veliki protesti održani su i u drugim gradovima širom Grčke, a sukobi mladih i policije takođe su izbili i u južnom lučkom gradu Patrasu.

Veliki protesti su održani i u Solunu

Grčka se danas suočila sa generalnim 24-časovnim štrajkom na koji su, zbog propusta koji su doveli do teške železničke nesreće krajem februara, pozvali sindikati privatnog i javnog sektora. Zbog protesta letovi ka i sa grčkih aerodroma su obustavljeni.

Letovi ka i sa grčkih aerodroma biće obustavljeni u periodu od 12.01 sati i ponoći po lokalnom vremenu, trajekti će ostati u lukama, bolnice će primati samo hitne slučajeve, a očekuje se i kolaps u javnom prevozu.

Kako navodi „Katimerini“, samo će biti dozvoljeni preleti nad zemljom, kao i letovi hitnih i spasilačkih službi.

Zbog štrajka otkazana je nastava u državnim školama, prenosi AP.

Ovo je poslednji u nizu protesta zbog nesreće koja se dogodila 28. februara kada se putnički voz sa 350 putnika sudario sa teretnim vozom nedaleko od grada Larisa. Nakon sudara izbio je požar, a poginulo je 57 osoba.

Nesreća je izazvala nezadovoljstvo javnosti zbog katastrofalnog stanja grčke železničke mreže, a radnici štrajkači poručuju da su za to krive godine zanemarivanja, nedovoljnog ulaganja i broja zaposlenih.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner