Početna strana > Hronika > Grčka i Turska potpisale deklaraciju o dobrosusedskim odnosima. Erdogan: U interesu čitavog regiona da se postigne pravedno, trajno i održivo rešavanje kiparskog pitanja na bazi stvarnog stanja na ostrvu
Hronika

Grčka i Turska potpisale deklaraciju o dobrosusedskim odnosima. Erdogan: U interesu čitavog regiona da se postigne pravedno, trajno i održivo rešavanje kiparskog pitanja na bazi stvarnog stanja na ostrvu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. decembar 2023.

Tokom sastanka grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Atini potpisana je deklaracija o dobrosusedskim odnosima dve države, kao i 15 međudržavnih sporazuma.

Turski predsednik je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Micotakisom izjavio da „ne postoji nijedan problem koji ne može da se reši“ između Turske i Grčke, regionalnih rivala među kojim su odnosi decenijama zategnuti.

Micotakis je rekao da oseća „istorijsku odgovornost da iskoristi ovu priliku da dovede dve države rame uz rame, baš kakve su i granice dve države“, izvestili su mediji.

U deklaraciji o dobrosusedskim odnosima se navodi da su se dve države opredelile na to da neguju prijateljske odnose, da se međusobno poštuju, žive u miru i razumevanju i da rešenja za svaki spor traže u skladu sa međunarodnim pravom.

Grčki i Turski ministri su tokom zvanične posete potpisali 15 sporazuma, među kojima je i dogovor o jednogodišnjem viznom programu koji bi omogućio turskim turistima da posećuju obližnja grčka ostrva bez potrebe da za to podnose zahtev za dozvolu.

„Nadamo se da ćemo naše probleme rešiti konstruktivnim dijalogom, dobrosusedskim odnosima u okviru međunarodnog prava“, rekao je Erdogan i dodao ;da će biti „u interesu čitavog regiona da se postigne pravedno, trajno i održivo rešavanje kiparskog pitanja na bazi stvarnog stanja na ostrvu“.

Micotakis je rekao da su njihovi bilateralni odnosi u prošlosti doživljavali turbulencije koje su ponekad bile opasne i da je važno ostati na „mirnijem putu“ na kome se dve države nalaze već nekoliko meseci.

U razgovoru sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu, Erdogan je izrazio nadu da će današnji sastanak o strateškoj saradnji Turske i Grčke biti prilika za „novu eru u odnosima dve zemlje“.

Erdogan je u prvoj zvaničnoj poseti Atini od 2017. godine, nakon višegodišnjih tenzija između dve zemlje.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner