Početna strana > Hronika > Grčka: Radnici u javnom sektoru štrajkuju zbog planiranih izmena zakona o radu
Hronika

Grčka: Radnici u javnom sektoru štrajkuju zbog planiranih izmena zakona o radu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. septembar 2023.

 ATINA – Radnici u grčkom javnom sektoru, među kojima su i nastavnici, lekari i vozači, stupili su danas u jednodnevni štrajk zbog najavljenih izmena zakona o radu koje planira vlada premijera Kirijakosa Micotakisa.

Vozovi i autobusi saobraćaju po skraćenom radnom vremenu, u državnim bolnicama je znatno redukovan broj osoblja, a mnoge škole su zatvorene, prenosi Rojters.

Štrajk je sazvao sindikat ADEDI koji predstavlja oko 500.000 radnika u javnom sektoru. Očekuje se da će se radnici okupiti u centru Atine i nastaviti ka parlamentu u vreme kada se tamo bude održavala debata o izmenama zakona o radu i glasanje.

Predlog zakona bi omogućio zaposlenima sa punim radnim vremenom da imaju i drugi posao po skraćenom radnom vremenu, a mogli bi da rade najviše 13 sati dnevno, prenosi Tanjug.

Na osnovu ovog zakona bi poslodavci mogli da uvedu šestodnevnu radnu nedelju ako procene da je to potrebno, a zaposleni mogu da dobiju otkaz u prvoj godine na radnom mestu bez opomene i naknade.

Predlog zakona uvodi novčane kazne i zatvorsku kaznu od šest meseci za one koji ometaju zaposlene u radu tokom štrajka. Levičarska Siriza smatra da vlada „tajno radi” protiv zaposlenih, a Komunistička partija Grčke (KKE) nazvala je predlog zakona „čudovišnim”.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner