Početna strana > Hronika > Haški tribunal oslobodio bivšeg ministra kulture Kosova Astrita Haraćiju
Hronika

Haški tribunal oslobodio bivšeg ministra kulture Kosova Astrita Haraćiju

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23. jul 2009.

Žalbeno veće Tribunala u Hagu je oslobodilo kosovskog Albanca Astrita Haraćiju krivice za nepoštovanje suda, objavljeno je danas u Hagu.

Time je preinačena prvostepena presudu kojom je Haraćija bio osuđen zbog uticanja na svedoka na suđenju vođi OVK Ramušu Haradinaju.

Bivši ministar kulture Kosova, Haraćija je u decembru 2008. godine osuđen na pet meseci zatvora, zajedno sa svojim nekadašnjim pomoćnikom Bajrušom Morinom kome je izrečena zatvorska kazna od tri meseca zatvora.

Sudsko veće Tribunala je tada proglasilo Haraćiju i Morinu krivim zbog uznemiravanja zaštićenog svedoka u procesu protiv Haradinaja. Tribunal je svedoka izmestio u jednu evropsku zemlju i zaštitio.

Kako je danas objavljeno, apelaciono veće Tribunala je tu presudu preinačilo, usvojivši žalbu Haraćije.

Apelaciono veće je oslobodilo Haraćiju krivice, ocenivši da je prvostepena osuđujuća presuda bila pogrešeno zasnovana na dokazima iz druge ili treće ruke, odnosno "rekla - kazala" dokazima (hearsay evidence), pri utvrđivanju da je Haraćija naredio Morini da uznemirava zaštićenog svedoka.

Prema prvostepenoj presudi, Morina je, po nalogu Haraćije, u julu 2007. uznemiravao zaštićenog svedoka optužbe PW-2 koji je bio izmešten u jednu skandinavsku zemlju, pokušavajući da ga ubedi da promeni izjavu i ne svedoči protiv Haradinaja.

"Premda je pretresno veće razumno zaključilo da su Morinina privatna situacija i sadržaj njegovog razgovora sa Svedokom 2, sugerisali da je on bio pod pritiskom, iz toga nužno ne proizlazi da je on bio pod pritiskom Morine", piše u pravosnažnoj presudi.

Apelaciono veće je istovremeno potvrdilo prvostepenu presudu Morini.

I Haraćija i Morina su u međuvremenu izdržali prvostepene kazne i pušteni su, u februaru, odnosno aprilu, na privremenu slobodu do okončanja žalbenog postupka.

Tribunal je u aprilu prošle godine oslobodio Haradinaja i saoptuženog Idriza Baljaja krivice za zločine nad srpskim, romskim i albanskim civilima u okolini Dečana 1998. godine.

Trećeoptuženi Ljah Brahima je osuđen na šest godina zatvora zbog mučenja pritvorenika u logoru OVK u selu Jablanica, kod Dečana.

Sudsko veće je tada utvrdilo da se suđenje nije odvijalo u atmosferi povoljnoj za svedoke zato što su mnogi od njih bili zastrašivani.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner