Početna strana > Hronika > Hrvatska policija presrela vozilo Đorđa Milićevića, zabranjen mu ulazak u Jasenovac. Ivica Dačić: Uputićemo najoštriji protest Hrvatskoj
Hronika

Hrvatska policija presrela vozilo Đorđa Milićevića, zabranjen mu ulazak u Jasenovac. Ivica Dačić: Uputićemo najoštriji protest Hrvatskoj

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 14. april 2024.

Ministru u Vladi Srbije zaduženom za odnose sa dijasporom Đorđu Milićeviću danas je zabranjeno da zapali sveću i položi cveće na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac. Rekli su mi da ne mogu u Jasenovac "tek tako" jer sam štićeno lice, kaže Milićević i dodaje da nije primetio da je štićeno lice dok je bio u Paklenici. Uputićemo najoštriji protest Hrvatskoj, kaže prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

Ministar Đorđe Milićević boravio je u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv. Nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umetničkog društva i seoskih mesnih zajednica, sa saradnicima se uputio ka spomen-parku u Jasenovcu, kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH, saopštio je kabinet ministra.

Međutim, kako se dodaje, na samom ulazu u spomen-kompleks, kombi u kojem se nalazio ministar zaustavili su hrvatski policajci koji su vozilo okružili sa tri svoja automobila.

Policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi sa ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Jasenovac.

''Okrenite vozilo i odmah se uputite ka graničnom prelazu Bajakovo, bez zadržavanja na teritoriji Republike Hrvatske'', naglasio je policajac, navodi se u saopštenju.

Na pitanje ministra ''zašto mu nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin poseti Jasenovac i zapali sveću žrtvama ustaša'', policajac je, kako se navodi, odgovorio da "ima naređenje s vrha“.

"Na pitanje ko je tačno dao to naređenje, policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP-a ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja - a naređenje je jasno: 'Srpski ministar ne sme ući u Jasenovac'".

"Ministar Milićević je potom izašao iz kombija i tražio da samo napravi fotografiju spomen kompleksa, na šta ga je opkolilo nekoliko policajaca i ponovilo zahtev da uz njihovu pratnju odmah krene put graničnog prelaza sa Srbijom", dodaje kabinet.

Milićević: Nisam primetio da sam štićeno lice dok sam bio u Paklenici

Ministar Đorđe Milićević je za Radio Beograd rekao da su mu policajci rekli da je razlog zbog kojeg mora da završi posetu to što je on štićeno lice, koje “ne može tek tako da poseti Jasenovac“.

 “Ja sam pri tome rekao da sam se osećao potpuno bezbedno i da vi niste tu, ali ja sam došao da se poklonim žrtvama svog naroda. I da li mi dozvoljavate bar da izađem, da pogledam, spomenik, nisu mi čak ni to dozvolili“, rekao je Milićević.

Navodi da nijednog trenutka tokom boravka u mesnoj zajednici Paklenica nije primetio od strane policijskih organa da je štićeno lice.

“Ja nisam nijednog trenutka primetio od strane policijskih organa da sam štićeno lice, jer nije bilo nijednog policijskog automobila. Kada sam došao pred Jasenovac, bilo je mnogo policijskih automobila“, navodi Milićević.

Dačić: Uputićemo najoštriji protest Hrvatskoj

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je sraman i skandalozan potez hrvatskih vlasti da zabrane ministru Đorđu Milićeviću da položi cveće i pokloni se žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.

“To je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i celoj fašističkoj NDH. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiće najoštriji protest Hrvatskoj zbog ovog sramnog događaja, svesni da to neće uticati na politiku Hrvatske, jer ovo nije incident, ovo je zvanična politika Hrvatske, politika negiranja zločina i genocida nad srpskim narodom“, navodi Dačić.

(RTS, Tanjug)