Početna strana > Hronika > Igor Mirović: Poljoprivrednici su dobili konkretne predloge od ministra Nedimovića, blokada ne doprinosi rešenju problema već samo otežava život drugim građanima
Hronika

Igor Mirović: Poljoprivrednici su dobili konkretne predloge od ministra Nedimovića, blokada ne doprinosi rešenju problema već samo otežava život drugim građanima

PDF Štampa El. pošta
utorak, 09. avgust 2022.

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović izjavio je da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nezadovoljnim poljoprivrednicima u Novom Sadu danas dao "konkretne i jasne" predloge.

Naveo je da su ti predlozi dovoljni da se njihov protest ispred zgrade pokrajinske vlade okonča.

Mirović je u pisanoj izjavi apelovao na poljoprivrednike da deblokiraju javne puteve i ulice i da nastave razgovor sa predstavnicima vlade Srbije u kratkom roku.

"Pokrajinska vlada podržava razgovore bez blokade jer ona ne doprinosi rešavanju problema, već samo otežava život drugim građanima. U okviru svojih nadležnosti Pokrajina će preduzeti sve što je moguće da se, posebno u uslovima velike suše, olakša položaj poljoprivrednika i paora, i da se pritom ne ugrozi funkcionisanje preduzeća iz oblasti vodoprivrede", naveo je Mirović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je poljoprivrednicima danas ispred zgrade pokrajinske vlade u Novom Sadu niz mera, ali su oni poručili da neće ukloniti traktore sa Bulevara Mihajla Pupina dok ne dobiju "pismene garancije" da će obećanja biti ispunjena.

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati i naveo da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Obećao je i da će u narednih 60 sati biti doneto rešenje o olakšicama za gorivo, kao i da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši na osnovu koga će se proceniti da li je na snazi stanje elementarne nepogode.

Ratari koji su došli traktorima u Novi Sad rekli su da vozila neće pomeriti ukoliko im, između ostalog, ne bude ispunjen uslov da učesnici današnjeg protesta ni na koji način ne budu sankcionisani od strane MUP-a zbog blokade puteva.

Razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika su, kako su naveli organizatori, "ponižavajuće i očajno stanje u agraru Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje".

Oni zahtevaju da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, kupovinu goriva za jesenje radove po ceni od 170 dinara na svim pumpama, kao i oslobadjanje od akciza na gorivo za prolećnu setvu.

(021.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner