Početna strana > Hronika > IRNA: Helikopter sa predsednikom Ebrahimom Raisijem i još nekoliko visokih zvaničnika srušio se na severozapadu Irana. Potraga i dalje u toku. Ahmed Vahidi: Molimo se za predsednika
Hronika

IRNA: Helikopter sa predsednikom Ebrahimom Raisijem i još nekoliko visokih zvaničnika srušio se na severozapadu Irana. Potraga i dalje u toku. Ahmed Vahidi: Molimo se za predsednika

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 19. maj 2024.

Helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem i još nekoliko visokih zvaničnika doživeo je nesreću na severozapadu Irana.

U helikopteru je sa Raisijem bili su i ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian, guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, vođa molitve petkom u Tabrizu Hojatoleslam Al Hašem i drugi, a za sada nema informacija o potencijalnim povredama putnika ili šteti, javlja iranska agencija Irna.

Spasilačke i ekipe hitne pomoći raspoređene su po oblasti u kojoj se dogodila nesreća, a maglovito vreme i nepristupačnost planinskog terena otežavaju potragu. Pripadnici oružanih snaga i specijalnih jedinica takođe pomažu u operaciji potrage, objavila je Irna.

Povodom nesreće, održana je i hitna sednica vlade, na kojoj je razmotrena situacija.

Oprečni izveštaji o potrazi za nestalim helikopterom

Iranski Crveni polumesec negirao je navode iranskih državnih medija da je tim za potragu pronašao srušeni helikopter u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi.

Agencija IRNA navela je da je objavljena tačna lokacija gde se srušio helikopter u oblasti između Ardešira i Brazina u Varzeganu.

Iransko tužilaštvo upozorava na lažne vesti

Kancelarija Tužilaštva u Teheranu upozorila je da "neki mediji" na internetu generišu lažne vesti o nestalom helikopteru.

"Teheransko tužilaštvo preuzelo je ovo pitanje u proteklih nekoliko sati i izdalo upozorenja mnogim ljudima koji su uznemirili javnost", piše u saopštenju.

Zaharova: Rusija spremna da pruži pomoć u potrazi i istrazi uzroka incidenta

Rusija je spremna da pruži pomoć Iranu, saopštila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi agencija Ria novosti.

"Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u potrazi za nestalim helikopterom i istrazi uzroka incidenta", rekla je Zaharova.

EU se uključuje u potragu, aktivira uslugu satelitskog mapiranja

Evropska komisija, na zahtev Irana za pomoć, aktivira uslugu satelitskog mapiranja da bi pomogla u potrazi za helikopterom, u kojem su, prema izveštajima, bili iranski predsednik i ministar spoljnih poslova, saopštio je evropski komesar za upravljanje vanrednim situacijama Janez Lenarčič.

Turska "sa tugom" prati izveštaje, Saudijska Arabija spremna da pruži svaku pomoć

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da sa tugom prati vesti o helikopterskoj nesreći i da su preduzete akcije podrške operacijama potrage i spasavanja.

Saudijska Arabija sa "velikom zabrinutošću" prati vesti o helikopteru u kojem je bio iranski predsednik, javlja državna novinska agencija.

Rijad potvrđuje podršku Iranu i poručuje da je spremna da pruži svaku pomoć koja je potrebna iranskim vlastima.

Ali Hamnei: Narod ne treba da brine, neće biti potresa u državnim poslovima

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei izjavio je da narod ne treba da brine, ni da bude uznemiren.

"Neće biti potresa u iranskim državnim poslovima", rekao je Hamnei.

U potragu za helikopterom iranskog predsednika Raisija uključena i vojska, magla otežava spasavanje

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmed Vahidi saopštio je da je jedan od helikoptera iz konvoja u kojem je bio i predsednik Ebrahim Raisi "imao teško sletanje". Spasilačke ekipe poslate u to područje, ali će zbog magle i neprohodnosti terena možda biti potrebno vreme da se stigne do helikoptera, dodao je Vahidi. U potragu sa helikopterom predsednika uključena i vojska, prenose iranski mediji.

Alijev: Duboko smo uznemireni, Azerbejdžan spreman da pruži svu pomoć

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je ranije danas sa Ebrahimom Raisijem otvorio branu u Iranu, rekao je da je duboko uznemiren vestima o helikopteru iranskog predsednika.

"Danas, nakon prijateljskog oproštaja od predsednika Islamske Republike Iran, Ebrahima Raisija, duboko smo uznemireni vestima o udesu helikoptera u kojem je bila visoka delegacija", rekao je Alijev.

"Naše molitve Svemogućem Alahu su sa predsednikom Ebrahimom Raisijem i delegacijom. Kao sused, prijatelj, i bratska zemlja, Republika Azerbejdžan je spremna da pruži svu potrebnu pomoć", poručio je Alijev.

Raisijev helikopter traži vojska, zbog magle obustavljeno traganje iz vazduha

Spasilačka akcija za helikopterom predsednika Irana Ebrahima Raisija traje u svim pravcima, angažovani su i pripadnici vojske, ali vazdušna potraga nije moguća zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštile su iranske vlasti.

Načelnik Generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

Šef iranskog društva Crvenog polumeseca Berhosein Kolivand rekao je da 40 timova za brzo reagovanje tragaju u svim pravcima kako bi pronašli helikopter u kojem se nalazi predsednik Raisi i njegovi saputnici, ali da su vremenske prilike veoma nepovoljne i prolaz otežan, kao i da se akcije traganja i spasavanja sprovode uz sve napore.

Portparol iranskog Odeljenja za vanredne situacije, Babak Jektaparast, saopštio je da je u oblast gde se dogodilo prinudno sletanje helikoptera koji je prevozio Raisija i njegove saradnika poslato osam vozila hitne pomoći.

Iranska državna televizija: Helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem prinudno je sleteo u blizini granice sa Azerbejdžanom  

Helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem prinudno je sleteo u blizini granice sa Azerbejdžanom, javila je iranska državna televizija, ne navodeći odmah detalje.

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan. Državna televizija navodi da se incident dogodio u blizini DŽolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, oko 600 kilometara severozapadno od iranske prestonice Teherana, prenosi AP.

Spasioci su uspeli da stignu na lice mesta i locirali gde se nalazi helikopter. Spasavanje  ometaju loši vremenski uslovi u toj oblasti ali i nepristupačni teren, prenose RIA Novosti pisanje iranskih medija. Oko 40 spasilačkih timova je na mestu incidenta.

Iranski mediji objavili snimak potrage spasilačkih ekipa za helikopterom koji je doživeo nesreću, a u kojem se nalazio iranski predsednik Ibrahim Raisi

Iranski mediji objavili su snimak na kojem se vidi kako spasilačke ekipe tragaju za helikopterom koji je doživeo nesreću, a u kojem se nalazio iranski predsednik Ibrahim Raisi.

Na snimku se vidi da je magla u ovom području veoma gusta, da pada kiša, a kako javljaju medijim, vidljivost je manja od pet metara.

Područje je planinsko i šumovito, što je usporava potragu.

Na lice mesta upućena je vojska, policija i pripadnici iranskog Udruženja Crvenog polumeseca. Kako javlja državna televizija „Pres TV“, najmanje 40 timova za brzo reagovanje traga za helikopterom predsednika Irana.

Podsetimo, helikopter, u kojem se nalazio predsednik Irana Ibrahim Raisi, doživeo je nesreću na severozapadu Irana, javlja lokalna državna televizija „Pres TV“.

Agencija Tasnim javlja da se u helikopteru nalazio i ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan.

Prema prvim informacijama, helikopter je imao teško sletanje u gradu DŽulfa u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Izveštaji medija o incidentu su prilično konfuzni. Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi je navodno potvrdio da je helikopter sa Raisijem prinudno sleteo u gradu Jolfa. Nekoliko drugih visokih zvaničnika, uključujući ministra inostranih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana i guvernera Istočnog Azarbajdžana Maleka Rahmatija, putovalo je sa predsednikom.

Sa druge strane, novinska agencija Mehr prenela je da je Raisi "dobro" i da putuje automobilom u Tabriz, glavni grad provincije. Agencija je kasnije izbrisala ovu vest.

U Raisijevoj pratnji bila su tri helikoptera, piše agencija Tasnim. Dva helikoptera, u kojima su bili neki ministri i zvaničnici, bezbedno su stigla na odredište. Agencija tvrdi da su neki od zvaničnika koji su bili sa predsednikom u trenutku incidenta uspeli da kontaktiraju komandni centar, što može ukazivati na to da incident nije doveo do ozbiljnih povreda.

Raisi je bio u Azerbejdžanu rano u nedelju da bi otvorio branu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Brana je treća koju su dve zemlje izgradile na reci Aras.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmed Vahidi: Teško sletanje helikoptera iz konvoja predsednika Raisija, magla i neprohodan teren otežavaju spasavanje

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmed Vahidi saopštio je da je jedan od helikoptera iz konvoja u kojem je bio i predsednik Ebrahim Raisi "imao teško sletanje". Spasilačke ekipe poslate u to područje, ali će zbog magle i neprohodnosti terena možda biti potrebno vreme da se stigne do helikoptera, dodao je Vahidi.

Ahmad Vahidi je rekao da su se danas, nakon otvaranja brane Kiz Kalasi u severnoj iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan, kojem je prisustvovao i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, Ebrahim Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao "teško sletanje" zbog lošeg vremena, prenela je agencija Tasnim.

Vahidi je dodao da su spasilačke ekipe poslate u to područje, ali da će zbog magle i neprohodnosti terena možda biti potrebno vreme da se stigne do helikoptera.

"Komunicirali smo sa saputnicima predsednika, ali je zbog područja komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mesta nesreće i sletanja helikoptera, i daju nam informaciju", rekao je Vahidi.

Iranski zvaničnik rekao je za Rojters da se još nadaju, ali da su "informacije koje dolaze sa mesta pada veoma zabrinjavajuće".

"Životi predsednika Raisija i ministra spoljnih poslova Amirabdolahijana su u opasnosti posle pada helikoptera", dodao je zvaničnik.

U Raisijevom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa ministrima i zvaničnicima bezbedno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim.

Spasilačke snage Crvenog polumeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izveštaja o mogućoj nesreći, navodi agencija.

Na teren je upućeno 16 spasilačkih ekipa, piše IRNA.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi agencija.

Iranska novinska agencija Fars pozvala je Irance da se mole za predsednika.

SAD i EU pažljivo prate izveštaje o Raisiju

Američki Stejt department pomno prati izveštaje o prinudnom sletanju helikoptera u kojem su bili iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan, rekao je danas portparol američkog Stejt departmenta.

Bela kuća je saopštila i da je američki predsednik DŽozef Bajden upoznat sa izveštajima o incidentu, prenosi Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naveo je da Brisel pažljivo prati izveštaje iz Irana.

"Zajedno sa državama članicama EU i partnerima, pomno pratimo situaciju", napisao je Mišel na Iksu.

(Sputnjik, RT, RTS, Gardijan, Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner