Početna strana > Hronika > Ivan Babanovski: Balkan će biti islamizovan do 2020.
Hronika

Ivan Babanovski: Balkan će biti islamizovan do 2020.

PDF Štampa El. pošta
subota, 12. mart 2011.

SKOPLjE - Radikalne islamske organizacije planiraju da do 2020. godine islamizuju celi Balkan, koji bi im poslužio kao "nosač aviona" za široko otvaranje vrata za prodor islama u Evropu, rekao je bivši obaveštajac i profesor bezbednosti iz Skoplja Ivan Babanovski.

On je naglasio da oni, na nivou radikalne islamske internacionale, već sprovode zacrtane planove - jedan je "Balkan 2020", a drugi "3000".

"Plan 'Balkan 2020' predviđa da se preko nevladinih i humanitarnih organizacija i određenih političkih struktura muslimanskih i albanskih etničkih grupa do 2020. ceo Balkan islamizuje i posluži im kao 'nosač aviona' za široko otvaranje vrata za prodor islama u Evropu", naglasio je Babanovski.

Prema njegovim rečima, jedan od centara za ostvarivanje tog cilja je u Sarajevu, a drugi bi trebalo da bude u Skoplju zbog procene da je Makedonija najnestabilnija u pogledu političkog, ekonomskog, vojnog i bezbednosnog stanja, te se zbog toga materijalni, finansijski i kadrovski resursi islamskih radikalnih organizacija stacioniraju na ovim prostorima.

"Oni smatraju da je situacija u Sarajevu i Federaciji BiH sada stabilizovana kroz delovanje mudžahedina i radikalnih vehabista povezanih i pod kontrolom Al Kaidine mreže, što će im poslužiti da do kraja 2020. godine islamizuju Balkan", rekao je bivši obaveštajac za internet portal "Vestionlajn".

On je naglasio da plan "3000" ima zadatak da u prvoj fazi radi na stvaranju sveislamske države od Atlantika i Španije do Urala, a u drugoj fazi, do kraja 3000. godine, prema njihovim zamislima, celi svet treba da bude islamiziran, a hrišćani praktično likvidirani sa planete Zemlje.

Na pitanje da li je i u kojoj meri makedonska Islamska verska zajednica povezana sa radikalnim islamistima, Babanovski kaže da upravo preko te zajednice albanskim strankama u Makedoniji stižu komande i uputstva iz arapsko muslimanskih zemalja da prestaje delovanje muslimana i Albanaca sa pozicija Prizrenske lige i panalbanizma.

"Sada se prelazi u višu fazu delovanja - na pozicije panislamizma, pošto je panislamizam značajni i daleko važniji za sve muslimane sveta u pravcu izgradnje jedne svemuslimanske islamske države, nego što je stvaranje velike Albanije", objašnjava Babanovski.

On je ocenio da bi sve bezbednosno-političke i obaveštajne službe na Balkanu, uz pomoć obaveštajne uprave NATO i vodećih tajnih službi Zapada, trebalo da organizuju zajedničke timove koji bi se angažovali na operativno-tehničkom praćenju aktera internacionalnih islamističko-terorističkih planova "Balkan 2020" i "3000", jer, aktivnosti radikalnih islamista ne ugrožavaju samo Balkan, već su realna pretnja bezbjednosti građana i zemalja članica EU, SAD i Izraela.

(Srna)