Početna strana > Hronika > Janko Veselinović ministru Đorđeviću: Koliko je dece ukupno usvojeno u vašem mandatu od strane agencija za usvajanje koje ih, ne svojom voljom, odvode u druge zemlje?
Hronika

Janko Veselinović ministru Đorđeviću: Koliko je dece ukupno usvojeno u vašem mandatu od strane agencija za usvajanje koje ih, ne svojom voljom, odvode u druge zemlje?

PDF Štampa El. pošta
utorak, 15. septembar 2020.

Srbija je prošle, 2019. godine, bila jedina zemlja u Evropi iz koje je usvojeno sedmoro dece od strane državljana Švedske. To pokazuje zvanična statistika u Švedskoj. Srbija se na tom spisku našla sa zemljama poput Kolumbije, Zambije, Vjetnama, Madagaskara, Lesota i drugih nerazvihjenih i neuređenih država. Zabrinjavajuća je činjenica da je iz Srbije usvojeno više dece nego iz mnogoljudnih zemalja poput Kine (3) ili Indije (6).

Od 14 zemalja po broju usvojene dece Srbija je na četvrtom mestu. Tim povodom juče se na svom tviter nalogu oglasio predsednik Pokreta za preokret prof.dr Janko Veselinović na šta je reagovao  Zoran Đorđević, ministar  u Vladi, kojoj je 03. Juna 2020. godine istekao mandat. On je Veselinoviću zapretio tužbom iako ga nije ni spomenuo, ni njega ni njegovo ministarstvo. Povodom usvajanja dece od strane stranih državljana Janko Veselinović javno postavlja pitanja Zoranu Đorđeviću. Prenosimo obraćanje:

„Gospodine Đorđeviću iako sedite u Vladi kojoj je pre više od tri meseca istekao mandat i lažno se predstavljate, i primate platu, kao ministar mogli bi ste građanima Srbije da odgovorite na neka pitanja, jer ste bili i sada ste deo nedemokratskog režima Aleksandra Vučića.

Prvo, kako je moguće da je Srbija jedina na listi zemalja iz Evrope čiju decu usvajaju građani Švedske? Sigurno zante da je u Švedskoj usvojeno oko 100 dece iz Srbije. To je pet razreda za osnovnu školu. Tamo nema nini manje razvijenih zemalja Evrope: Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije...

Drugo, ako kažete da su to mahom deca koju niko nije hteo da usvoji u Srbiji u kakvu smo mi to moralnu rupu propali, ako eto ni Albanija, ni BiH, ni Makedonija nemaju takav problem. Sigurno nećete da kažete da oni nemaju romsku decu, pa i decu ometenu u razvoju.

Treće, koliko je dece ukupno usvojeno u vašem mandatu od strane lica iz drugih zemalja?

Četvrto, možda najvažnije pitanje, kako to da je agencijama za usvajanje baš Srbija zapala za oko. Sigurno znate da agencije za usvajanje, naravno one koje imaju licencu, te poslove obavljaju kao komercijalni posao. To nisu nikakve dobvotvorne nevladine organizacije.

To znači da agencije biraju zemlje u kojima taj posao mogu da realizuju, uz što manje troškova i uz što veću zaradu. Ovde ne govorim o trafikingu i još uvek mogu da verujem da je „sve po zakonu“. Ali kako da su te agencije odabrale baš Srbiju.

Podsećav vas da ste juče obmanuli javnost i iz vaše izjave se mogao steći utisak da su sva ta deca ometena u razvoju ili romska deca. Ali i da jesu kakvo ste to  to društvo stvorili u kome su deca ometena u razvoju i romska deca – manje vredna. 

Peto, da li se naša zemlja pridržava Haške konvencija o međudržavnom usvojenju, koju u vašem jučerašnjem obraćanju niste naveli? 

Šesto, nije li vas sramota što ste učestovali u kampanji SNS-a „za našu decu“ kada naša deca, ne svojom voljom, svoju reću traže u nekim drugim zemljama. Zašto našu decu po sreću odvode u druge zemlje? Na kraju. Ne bojim se vaših pretnji i nastojaću da se u rasvetljavanje ovih pitanja posvetim sa puno energije.“

(Pokret za preokret)